Tmsf, Çukurova Grubu'ndan Alacaklarının Tahsili Çerçevesinde Show Tv ve Bmc'yi Satışa Çıkartma...
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde Show TV ve BMC'yi satışa çıkartma hazırlıklarına başladı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde...
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde Show TV ve BMC'yi satışa çıkartma hazırlıklarına başladı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde Show TV ve BMC'yi satışa çıkartma hazırlıklarına başladı. Grubun borçları hesaplanarak tahsilat yapılacak 40 şirket 5 gerçek kişi ve bunlara ait menkul ve gayrimenkullere haciz işlemi yapıldı.
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, kamu alacaklarını en kısa sürede ve en yüksek bedelle tahsil edebilmek amacıyla, çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı. İnterbank Borçlusu Çukurova Grubu'nun doğrudan veya dolaylı sahip oldukları varlıklarla ilgili inceleme ve araştırmalarına yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "TMSF Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsilini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'ndan kaynaklanan yetkilerini kullanarak 16 Mayıs 2013 tarihinde aldığı kararla iki şirketin yönetimini devralmış, 40 şirket 5 gerçek kişi ve bunlara ait menkul ve gayrimenkullere haciz işlemi yapılmıştır. Çukurova Grubu firmaları ile Fon arasında Fon'a devredilen çeşitli bankalara ait alacaklar kapsamında ilk olarak 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşme, 4 Ağustos 2004 tarihli ek sözleşme imzalanmış ve bu protokoller kapsamında borçlu gruptan toplam 2 milyar 147 milyon 602 bin dolar tahsilat sağlanmıştır" denildi.
-1 EKİM 2007 TARİHLİ PROTOKOL-
TMSF'nin açıklamasında 1 Ekim 2007 tarihli protokol ile 15 Mayıs 2009 tarihli protokollere ilişkin bilgi verildi. Buna göre Çukurova Grubu ile mutabakata varılamadığı veya çözümü dava sonucuna bırakılmış olan borçlar ile ilgili davaların Fon lehine kesinleşenlerle daha sonra oluşan veya tespit edilen toplam 71 milyon 854 bin 498 dolar + 496 bin 88 TL Fon alacağının tahsil ve tasfiyesini" amaçlayan 1 Ekim 2007 tarihli protokol imzalandı. Söz konusu bu protokol kapsamında faiz taksit ödemesi dahil toplam 61 bin 306 bin 71 dolar tahsilat sağlanırken, 31 Kasım 2012 vadeli son taksit tutarı toplamı olan 22 milyon 523 bin 972 dolar (işlemiş gecikme faizleri hariç) vade tarihinde ödenmemiş ve protokol şartları gereği 30 Aralık 2012 tarihinde Grup temerrüte düştü.
-15 MAYIS 2009 TARİHLİ PROTOKOL:
Çukurova Grubu ile Çağlar Grubu arasında 1996 yılının Şubat ayında İnterbank A.Ş.'nın satışına yönelik olarak yapılan yazılı anlaşmalar uyarınca, Bankanın satış bedeli olarak Çağlar Grubu'na 249 milyon dolar kredi kullandırıldı ve bu krediler ile Çukurova Grubu'nun İnterbank A.Ş.'ye olan kredi borçları kapatıldı. 15 Mayıs 2009 tarihinde Fon ile Çukurova Grubu arasında bir geri ödeme sözleşmesi imzalandı ve buna göre 398 milyon dolar olarak belirlenen borç tutarı ödeme planına bağlandı.
Çukurova Grubu her iki protokolle ödeme planına bağlanmış borç ödeme planı içerisinde yer alan vadesi geçmiş taksit tutarları toplamı 72 milyon 211 bin 473 doları ve bu tutarın işlemiş gecikme faizini ödememiş olduğundan temerrüte düştü. Söz konusu 15 Mayıs 2009 tarihli protokol kapsamında kalan taksit sayısı 7, 1 Ekim 2007 tarihli protokol kapsamında ise 1 olup her iki protokolün vadesi geçmiş ve gelecek taksitler toplamı ise yaklaşık 455 milyon 339 bin 56 dolara ulaştı. Çukurova Grubundan her iki protokol kapsamında bu güne kadar toplam 89 milyon 618 bin 570 dolar tahsilat sağlandı.
-DURDURULAN DAVALAR VE TAKİPLER KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK-
Açıklamada, Çukurova Grubu ile müteakip defalar görüşmeler yapıldığı ve verilen ek sürelere rağmen ödeme gerçekleşmediği bildirildi. Açıklamaya göre Gruba Mayıs 2013 tarihine kadar tanınan son süre de borçlu grubun ödemeye yönelik kesin ve net bir tarih verememesi üzerine; 16 Mayıs 2013 tarih ve 135 sayılı Fon Kurulu kararı doğrultusunda yönetime el koyma ve haciz işlemleri gerçekleştirildi. Protokol hükümleri kapsamında durduruldu ve durdurulması talep edilmiş tüm dava ve takiplere kaldığı yerden devam edilecek.
-40 BORÇLU ŞİRKET VE 5 GERÇEK KİŞİ HAKKINDA HACİZ BİLDİRİMİ YAPILDI-
Bu kapsamda, 40 borçlu şirket ve 5 gerçek kişi hakkında yurt çapında malvarlığı araştırması yapıldı ve bankalar ve diğer kurum ve kuruluşlara haciz bildirimi yazıları gönderildi. Borçlulara ait 302 adet gayrimenkul tespit edilerek haciz işlemi yapıldı. Ayrıca BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin İzmir'de bulunan fabrika adresinde ve AKS Televizyonculuk ve Filmcilik A.Ş.'nin İstanbul da ki şirket merkezinde fiili haciz işlemleri gerçekleştirildi. Söz konusu şirketlerin en kısa sürede Ticari ve İktisadi Bütünlük kapsamında satışı yapılarak faaliyetlerinin devam etmesi sağlanacak. - Ankara