Haberler

TMO'nun Buğday Alım Fiyatları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KÜTAHYA/ Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2016 yılı buğday alım fiyatlarına ilişkin, "Fiyatlar beklentimizin altında olmuştur.

KÜTAHYA/ Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2016 yılı buğday alım fiyatlarına ilişkin, "Fiyatlar beklentimizin altında olmuştur. Beklentimiz, girdi fiyatlarının çok iyi değerlendirilerek, alım fiyatı açıklanmasıdır çünkü girdi fiyatları oldukça yüksek." dedi.

Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada stratejik öneme sahip buğdayın, tabiat şartlarına bağlı olarak üretilmesi nedeniyle, iklim değişikliğinin olumsuzluklarından doğrudan etkilendiğini belirtti.

Türkiye'de son üç yıldır fazla yağıştan dolayı buğdayda istenilen verim ve kalitenin elde edilemediğini anlatan Demirtaş, bu yıl da sararma, kısa kalma, başak bağlayamama, sonunda kuruma şeklinde kendini gösteren bir hastalıkla karşılaştıklarını ifade etti.

TMO'un 2016 dönemi alım fiyatlarını da değerlendiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Fiyatlar beklentimizin altında olmuştur. Beklentimiz, girdi fiyatlarının çok iyi değerlendirilerek, alım fiyatı açıklanmasıdır çünkü girdi fiyatları oldukça yüksek. Bir de mevsimsel olumsuzluklar eklenince çiftçimiz beklediği verim ve kaliteye ulaşamadığı gibi, eline geçen buğdaydan da yeterince gelir elde edememektedir. Tüm bu olumsuzluklar da hesaba katılınca, açıklanan fiyat bizleri sevindirmemiştir."

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat da ton başına 910 lira olan alım fiyatını Balıkesir bölgesi için olumlu bulmadıklarını kaydetti.

TMO'nun, buğday alımı sırasında analiz yaptığını aktaran Sözat, "Analiz sonucu bölgemizdeki alım fiyatı aşağıya inecektir. Bu rakam 800-850'lere kadar inebilir. TMO'nun hem alım kolaylığı hem de analizler sonrası fiyatı çok düşürmemesi gerekir. Bu, üretici için iyi olacaktır. Aksi takdirde ürün tüccara gidiyor. Çiftçi, tüccarın eline bırakılmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin de enflasyon oranı kadar, buğday taban fiyatına fark verildiğini belirtti.

Kaliteli buğday üreten çiftçinin, ürününü satış salonu faal olan borsalarda en iyi şekilde değerlendirdiğine dikkati çeken Sezgin, "Tabi ki TMO'nun da satış salonunda müdahale fiyatıyla bulunması üreticimizi desteklemek anlamında doğrudur. TMO'nun, alım yaptığı ürünleri yine Ticaret Borsaları satış salonunda satış yaparak piyasayı regüle etmelidir." diye konuştu.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez de bu yıl buğdayda verimin yüksek olması nedeniyle fiyatların artmasının çiftçiyi umutlandırdığını bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close