Tim'in 'Dáhi Çocuğu' da Afrika Bizim 'Üretim Üssümüz Olsun' Dedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) Afrika Çalışmaları Koordinatörü Olarak Çalışan Yalın Alpay Tarafından Hazırlanan "Türkiye'nin Zenginleşmesi Projesi: Afrika" Kitabı, Dış Ticaret Kompleksinde Düzenlenen Toplantıyla Tanıtıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Afrika Çalışmaları Koordinatörü olarak çalışan Yalın Alpay tarafından hazırlanan "Türkiye’nin Zenginleşmesi Projesi: Afrika" kitabı, Dış Ticaret Kompleksinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
2.5 yaşındayken okuma yazmayı öğrenen ve 1980’lerin dáhi çocuğu olarak ünlenen Yalın Alpay, 4 yıl önce ekonomist olarak girdiği TİM’de Türkiye’nin nasıl zengileşeceğine ’kafa yorduğunu’ söyledi ve Afrika konusuna da bu kapsamda odaklandığını söyledi. Alpay, "Bir ülke üretmiyorsu zenginleşemez. Türkiye’de üretimmaliyetleri yüksek, ortalama kar marjı yüzde 6 ancak, faiz yüzde 20. Bu durumda Türkiye’de üretmin önü kesiliyor demektir. Önce Çin, Tayvan üretim için gündeme girdi. Çok sayıda küresel üretici olarala gitti. Şimdi de Afrika dikkat çekiyor" dedi. Türkiye’nin hem dünyadan yabancı sermaye çekmeye çalmışmasını hem de Afrika’ya gidip ucuza üretmesini öneren Alpay, "Afrika üretim üssümüz olmalı. Çünkü artıksanayide kitlesel üretim karlı değil. Nasıl ki Avrupa’nın fabrikaları Türkiye’ye geldiyse Afrika da bizim fabrikalarımızı alacak" diye konuştu.
Büyük fırsatlar
TİM Başkanı Başkanı Oğuz Satıcı da "Neyi, nerede üreteceğimizi doğru tespit etmediğimiz sürece gemiyi limana yanaştırmamız mümkün değil. Hiç kimse bu konuda dünyadaki gelişmelere kapalı olmamalı" dedi. Satıcı, Afrika kıtasındaki sorunları ve fırsatları yakından görüp, sorunların çözümüne katkıda bulunmak ve fırsatları Türkiye adına değerlendirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, zenginleşmede içerideki potansiyelin yanı sıra dışarıdaki potansiyellerin de harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Satıcı şöyle konuştu: "Örneğin Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, dünyanın tüm elektrik ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayacak güçte akarsular bulunuyor. Bu akarsular henüz baraja, santrale çevrilmemiş. Birileri bunu hidroelektrik santrale çevirecek. Bunu Türkler yapmalı. AFrika’nın liman, tüketim ürünleri ihtiyacının karşılanmasın da Türk firmaları önemli rol oynayabilir. Yanlış anlaşılmasın Türkiye’deki üretim tesislerini bugünden yarına Afrika’ya taşımak gibi bir önerimiz yok. AB ülkeleri, Çin ve ABD AFrika üzerine ciddi çalışmalar yapıyor. Türkiye’nin de bu konuda adımlar atması gerekiyor."
Afrika ile ticaret
2007 yılında Türkiye’nin Afrika kıtasına ihracatı 5 milyar 976 milyon dolar, ithalatı ise 6 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı projeksiyonlarına göre, o tarihte Türkiye’nin Afrika’ya ihracatının 87 milyar 461 milyon dolar, ithalatının ise 63 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşmesi ve dış ticarette şu anda büyük ağırlığı bulunmayan Alt Sahra bölgesi ile daha gelişkin bir ticaret yakalanması hedefleniyor.