Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Tim İhracatçı Eğilim Araştırması 2. Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİM Başkanı Büyükekşi: "İhracatçı Eğilim Araştırması 2. çeyrek sonuçlarına göre firmaların üretimleri 2013'ün 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,7 arttı" "Araştırmaya göre firmaların yüzde 41,2'si yılın ikinci çeyreğinde dış finansman talebinin arttığını belirtti"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması 2. çeyrek sonuçlarına göre firmaların üretimlerinin 2013'ün 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,7 arttığını söyledi.

Dış Ticaret Kompleksi'nde İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2. çeyrek sonuçlarını açıklayan Büyükekşi, araştırmaya göre firmaların 2013'ün 2. çeyreğinde üretimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,7 arttığını kaydetti.

Firmaların yüzde 39,2'sinin ise ihracatının arttığını söylediğini aktaran Büyükekşi, kapasite kullanım oranının yükseldiğini ifade eden firmaların oranın ise yüzde 32,5 olduğunu dile getirdi.

Araştırmada ihracatçıların yüzde 47,5'inin 2013'ün 3. çeyreğinde girdi maliyetlerinin artacağını öngördüğünü belirten Büyükekşi, ihracatçıların yüzde 39,8'inin ise TL'nin değer kaybının devam etmeyeceğini, dolayısıyla da girdi maliyetlerinin geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında aynı mertebede kalacağını öngördüğünü ifade etti.

Yılın ikinci çeyreğinde kullanılan enerjiye bakıldığında firmaların yüzde 52,7'sinin elektrik enerjisi tüketimlerinde artış olduğunu kaydettiğini vurgulayan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

"Doğalgaz kullanımında ise yüzde 31'lik artış var. İhracatta yeni pazarlarla ilgili durumu sorduğumuzda firmaların yüzde 32'si yeni pazarlara girebildiklerini ifade ediyorlar. Yıllar itibariyle yeni pazarlara girebilme oranına baktığımızda bu 2010'da yüzde 35,9, 2011'de 30,5, 2012'de ise yüzde 33,6 idi. Üçüncü çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan ülkelere bakıldığında ise Rusya yüzde 19 ile öne çıkıyor. Rusya'yı yüzde 10,4 ile ABD, yüzde 10,2 ile Almanya, yüzde 9,4 ile de Çin takip ediyor.

Araştırmaya göre yılın ikinci çeyreğinde firmaların yüzde 63,6'sı yeni sipariş aldıklarını belirtiyor. Firmaların yüzde 31'i ise aynı dönemde müşteri kaybettiklerini söylüyor. Yılın ikinci çeyreğinde ihracat pazarlarında karşılaşılan sorunlarda yüzde 57 ile rekabetçi fiyat sunamama, yüzde 50 ile de hedef ülkedeki ekonomik koşullar öne çıkıyor. İhracatçılara Eximbank sigorta programlarını da sorduk; firmaların yüzde 28,2'si bunu kullandıklarını söylüyor. Firmaların yüzde 22,8'si de faktoring hizmetlerinden yararlandığını kaydediyor."

"Firmaların yüzde 84,5'i özel bankalardan kredi kullanıyor"

TİM Başkanı Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması'na göre firmaların yüzde 41,2'sinin yılın ikinci çeyreğinde dış finansman talebinin arttığını belirttiğini söyledi.

Yılın ikinci çeyreğinde finansman kaynaklarına bakıldığında firmaların yüzde 84,5'inin özel bankalardan, yüzde 53,9'unun Eximbank'tan, yüzde 44,7'sinin ise kamu bankalarından kredi kullandıklarını belirttiğini kaydeden Büyükekşi, "Dün Merkez Bankası bir karar açıkladı. Bu kararda Merkez Bankası'nın 6 milyar dolarlık bir limiti vardı. Bunu 12 milyar dolara çıkardı. Bunun 11 milyar dolarını Eximbank ihracatçılara kullandıracak. 1 milyar dolarını da diğer bankalar kullandıracak" diye konuştu.

Bu konunun kendileri açısından önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:

"Birincisi limitin artması, ikincisi ise bizim son aylarda sürekli gündeme getirdiğimiz vadenin 120 gün olması. Bu bize büyük sıkıntı oluşturuyordu. Eğer ihracatçı firma bir krediyi 1 yıl kullanmak isterse, 1 milyon dolar kredi kullansa 3 milyon dolarlık taahhüt altına giriyordu. Bunun için görüşmeler yapmıştık ve kanun değişikliği gerektiğini söylemiştik. Eximbank ile öneriler hazırlayıp Merkez Bankası ile görüştük. Onlar da bu görüşümüzü kabul ettiler ve son çıkan torba yasada bir madde ile vadenin uzatılması konusu Merkez Bankası meclisine bırakıldı. Dün de Merkez bu konuda bir adım attı. Vadeyi 240 güne çıkardı. Bizim talebimiz 1 yıldı ama 120'den 240'a gelmesi de önemli bir adım.

Bu arada bugün Eximbank'ın da bir toplantısı olacak. Orada da firma limiti dış ticaret sermaye şirketleri için 120 milyon dolardan 240 milyon dolara, firmalar için ise 90 milyon dolardan 180 milyon dolara çıkacak. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk."

- İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title