Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye İnovasyon Haftası"nın, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti."Türkiye İnovasyon"...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye İnovasyon Haftası"nın, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti.
Arçelik ve TEB'in katkılarıyla 6-8 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek
"Türkiye İnovasyon Haftası" hazırlıklarının anlatıldığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yıl düzenlenecek etkinliğin içeriğinin geçtiğimiz yıldan çok daha iyi olacağını söyledi.
TEB ve Arçelik'in, etkinlikte kendileri için en büyük güç olduğuna işaret eden Büyükekşi, "Değişimin kilometre taşı olan inovasyona hep birlikte yatırım yaptık. Bu anlamlı organizasyonda bizleri yalnız bırakmayan, her platformda destekleyen Sayın Başbakanımız ve etkinliğimize katılacak sayın bakanlarımıza da sizlerin huzurunda ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Buradan aldığımız güçle Türkiye'nin inovasyon farkındalığını arttıracağımıza yürekten inanıyoruz" diye konuştu.
Büyükekşi, etkinliğin Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olacağını vurgulayarak, "Küresel rekabetin giderek kızıştığı dünya ekonomilerinin arasından sıyrılmak için, inovasyonla fark yaratmak için bu kıvılcımın yakılmasına ihtiyacımız var. Ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında görmek için, Daha fazla katma değer yaratmak için, daha fazla yenilik ortaya koymak için bu farkındalığı artırmaya ihtiyacımız var. Etkinliklerimizde sanayicisinden iş adamına, öğrenciden ev hanımına, akademisyenden mühendise herkese kapımız açık" ifadelerini kullandı.
Tüm etkinliklerin ücretsiz olacağına dikkati çeken Büyükekşi, etkinliğe katılacak isimler hakkında da bilgiler verdi.
Büyükekşi, "www"nin mucidi SirTim Berners-Lee, ABD Başkanının inovasyon ve girişimcilik danışmanı Kenneth Mors, Dünya'nın en ünlü endüstriyel tasarım danışmanı ve Boeing 787'nin araştırma ve proje direktörü Heidi McBride, Microsoft Tasarım Direktörü Anton Oğuzhan Andrews, İnovasyonun şifrelerini çözen akıl Tom Kely, Dr. Kuantum olarak tanınan ünlü fizikçi Fred Alan Wolf'un katılacak isimlerden bazıları olduğunu söyledi.
Etkinlikte konuşmacıların inovasyonun geleceğini anlatacağını ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Türkiye'de inovasyon kültürünü nasıl yaygınlaştırabileceğimizi konuşacağız. Beyin fırtınaları yapacağız. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen başarılı araştırmacı ve profesyoneller, Türk meslektaşlarıyla bir araya gelecek. Böylece hem akademik ve hem de profesyonel dünyanın inovasyon konusundaki görüşlerini öğreneceğiz.
Ortaöğretim öğrencilerinden üniversite öğrencilerinin projelerine ve inovatif fikirlerine, ülkemizin yetenekli araştırmacılarının projelerinden uluslararası Ar-Ge merkezlerinin temsilcilerine kadar, birçok kesimden paydaşları bir araya getireceğiz. Tüm tasarım yarışmalarımızda ödül alan tasarımları bu hafta boyunca görme imkanı olacak.
Organizasyona katılmak için sadece TİM'in internet sayfasından kayıt yaptırılması yeterli olacak. Başvurular şimdiden 5 bini buldu, 10 bin başvuru hedefliyoruz."
-"Ülkemizi inovasyon ile dünya gündemine taşıyoruz"-
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil de, Türkiye'yi büyütme, zenginleştirme hedefiyle yola çıkmış, icat çıkaran, eski köye yeni adet getiren daha çok gence ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bu nedenle TEB olarak yaptıkları çalışmalarla banka içinde inovasyonu bir kurum kültürü haline getirdiklerini ifade eden Civil, "Bu yıl 6'ncısını gerçekleştireceğimiz ve alanında artık bir marka olan TEB Akıl Fikir Yarışması ile inovatif düşünmeyi kurum dışına çıkararak tüm ülkede yaymak için çalışmaya başladık. Bugün Akıl Fikir Yarışması ile gençlerimizden müşterilerimize, meslektaşlarımıza kadar herkesi inovatif düşünmeye teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.
İnovasyona verdikleri önem ve çalışmalar sayesinde dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Gartner tarafından "TEB İnovasyon Kültürü Oluşturuyor" başlıklı bir raporla tüm dünyaya "örnek çalışma" olarak gösterildiklerini hatırlatan Civil, "Gartner'ın hazırladığı bir rapora giren ilk Türk bankası olduk. Aynı zamanda EFMA da inovasyon yönetiminde TEB'i geçtiğimiz yıl en başarılı 8 bankadan birisi olarak gösterdi" dedi.
Yenilikçi ürün ve hizmet geliştirmenin TEB'in sürdürülebilir büyümesi ve itibarı için vazgeçilmez olduğuna işaret eden Civil, şunları kaydetti:
"Bu nedenle sadece Türkiye'de değil yurt dışında da fark yaratacak projeler, ürünler, hizmetler geliştirmeye yoğunlaşıyoruz. Örneğin KOBİ'lerin Danışman Bankası yaklaşımımız ile bugün Dünya Bankasının bir kuruluşu olan IFC tarafından tüm dünyaya örnek gösteriliyoruz. Şimdi KOBİ Bankacılığındaki bu tecrübemizi inovatif fikir sahibi girişimciler için kullanacağız.
Türkiye'deki en geniş kapsamlı Girişim Bankacılığını başlatmak için harekete geçtik. Bunun ilk adımını teknogirişimciler ile attık. Amacımız ticarileştirebilecek, uygulanabilir projelere hayat vermek için gerekli ortamı, işbirliklerini ve finansmanı sağlamak. Bugün tüm dünyada 28,4 milyar doları bulan girişim sermayesinden en büyük payın da teknoloji sektörüne gittiğini görüyoruz. Türkiye'nin de yetiştirilecek teknogirişimciler ile bu önemli kaynaktan pay alabileceğine inanıyoruz."
Civil, inovatif fikirlere ev sahipliği yapacaklarını dile getirerek,
"Başlatacağımız Girişim Bankacılık modeli ile sadece teknoloji alanındakilere değil başka alanlardaki inovatif fikirlere sahip tüm girişimcilere de odaklanacağız. Bunun ilk adımını yakın bir zamanda açılışını gerçekleştireceğimiz TEB Girişim Evi ile atacağız. Burada 'ben girişimci olmak istiyorum' diyen herkese eğitim ve danışmanlık vereceğiz, yüreklendirip fikirlerini geliştirmelerini sağlayacağız" diye konuştu.
-"Arçelik Türkiye'nin patent şampiyonu"-
Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kemal Ebiçoğlu ise, Arçelik'in Türkiye'nin patent şampiyonu olduğunu söyleyerek, inovasyona dair bir projede yer almak zorunda olduklarını düşünen bir yapı içinde olduklarını belirtti.
Şirket olarak inovasyonun öneminin bilincinde olduklarını dile getiren Ebiçoğlu, inovasyonun gelişmesi için içinde bulunulan çevrenin de önemine işaret etti.
Ebiçoğlu, projenin bugüne yönelik değil Türkiye'nin geleceğine yönelik olduğunu ifade ederek, kendilerinin de Türkiye'nin geleceğinde yer almak istediklerini sözlerine ekledi.
Muhabir: Eda Topcu
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL