Haberler

Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçelerinin Tanıtımı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ORAN Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa yürüttüğü ’Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması’ projesi çerçevesinde oluşturulan bahçelerin tanıtımı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ORAN Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa yürüttüğü 'Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması' projesi çerçevesinde oluşturulan bahçelerin tanıtımı yapıldı.

Proje çerçevesinde fideler Özvatan ilçesinde düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde üreticilere teslim edildi. Törene Özvatan Kaymakamı Menderes Topçuoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir ile birlikte sivil toplum örgütleri ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Tıbbi ve Aromatik bitkiler insanlık var olduğu günden beri deneme yanılma yöntemleri, kimi zamanda profesyonel tıp aracılığı ile insan, hayvan ve hatta bitki sağlığı için kullanılmışlardır. Bugün, bazı kesimlerin alternatif tıp olarak adlandığı yöntemlerin de aslında pek çoğu eczacılık tıp ve moleküler biyoloji uzmanları tarafından bilimsel olarak kanıtlanarak insanların hayatına girmeye başlamışlardır.

Dünya'da her yıl yapılan Ar-Ge harcamalarında en büyük payı ilaç endüstrisi almaktadır. Bununla birlikte sentetik kimyasalların sağlık yönünden etkileri düşünüldüğünde, günümüzde kullanılan ilaçların birçoğunun etken maddesi konumundaki tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi açıkça görülmektedir" dedi.

Kayacan, "Tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi alternatif bir üretim metodu olarak, özellikle kırsal alanlarda yoğun emek istemesi sebebiyle işsizliğin azalmasına ve tarımsal gelirin artmasına katkı sağlamaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekim nöbeti sisteminde değerlendirilebilmesi, gıda sanayinde hammadde ya da işlenmiş olarak kullanılabilmeleri ve tamamlayıcı ya da alternatif tıbbın bir parçası olarak görülmeleri nedeniyle giderek önem kazanmaktadır" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:

"Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkilerin dış satımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, birçok tıbbi bitkinin dış satımını yaparken, aynı zamanda birçok bitkinin de dış alımını gerçekleştirdiğini ve dünyada tıbbi ve aromatik bitkiler için giderek artan bir talep bulunmaktadır. Buradan hareketle 2016 yılında proje birimi tarafından hazırlanan, ORAN Kalkınma Ajansı ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün arasında imzalanan protokole istinaden, Civanpercemi bitkisinin ekiminin ve bilinirliliğinin artırılması ve Biberiye, Karabaş, Adaçayı ve Tıbbinane bitkilerin demonstrasyonun yapılmasına yönelik faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla 12 ilçede 23 üreticiye 87.500 adet fide dağıtılmıştı" dedi.

Protokol konuşmaları ardında uygulama bahçesi tanıtımı ve plaket töreni ile program sona erdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close