Tgsd Başkanı Negrin, Sektörün Sorunlarını Bakan Zeybekci'yle Paylaştı
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Negrin: "Sayın Bakanımız 1 ay içinde 'Hazır giyim çalıştayı' düzenlenmesi talimatı verdi"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi ziyaret ederek sektörün sorunları ve çözüm yollarına ilişkin görüşlerini paylaştı.
TGSD açıklamasında, ucuz işgücü olarak görülen Suriyeli işçilerin Türkiye'nin "nitelikli üretici" algısına ağır darbe vurduğunu belirten Negrin, 9 maddede topladıkları sorunları Zeybekci ile paylaştığı bilgisini verdi.
Negrin, özellikle sektörün verimliliğini ve Türkiye algısını son derece olumsuz etkileyen "Suriyeli işçi" meselesinin acil çözülmesini talep ettiklerini aktararak, "Sayın Bakanımız çözüm için 1 ay içinde 'Hazır giyim çalıştayı' düzenlenmesi talimatı verdi" açıklamasını yaptı.
Hazır giyim ihracatçısının son 1-2 senedir nitelikli üretim yaptıracak atölye sıkıntısı çektiğini kaydeden Negrin, "Türkiye olarak dünyada nitelikli üretimin merkezi olarak biliniyoruz. Bu nedenle global ölçekteki markaların neredeyse tamamına ihracat yapıyoruz. Ancak son dönemde özellikle Suriyeli işçi çalıştırmasından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. İmalatçılar Türk çalışanları çıkarıp, ucuz işgücü olarak gördükleri Suriyeliler'i makinelere oturtmaya başladılar. Bu nedenle denetimlerden geçemiyorlar. Zaten aranılan niteliklere sahip az imalatçımız var. Üzerine bir de işçi problemi eklendiğinde çalışılabilecek imalatçı kalmıyor. Hazır giyim ihracatı açısından önemli bir risk olan Suriyeli işçi çalıştırılmasına yönelik bir düzenleme yapılmasını, talep ettik" ifadelerini kullandı.
Negrin, sektörün bir başka önemli sorunu olan birikmiş KDV sorununu da Bakan Zeybekci ile yaptıkları görüşmede masaya yatırdıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2006 yılında tekstil ve hazır giyimde KDV oranları yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu değişim ile birlikte iç piyasa mal stoku ve yatırım maliyetleri nedeniyle firmalarımızın muhasebesinde yüksek değerde KDV birikti. Ciddi rakamlara ulaşan birikmiş KDV'lerin iade işlemi ve eritilmesi mevcut yasal prosedürler dahilinde imkansız hale geldi. Pasif hale dönüşen bu alacaklar şirketlerimizi finansal yönden zor duruma soktu. Sayın Bakanımızdan, iadesi mümkün olmayan ve devreden KDV'lerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve her türlü vergiden mahsup edilebilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik."
Üretim yaptırdıkları atölyelerin tabi olduğu yüzde 8 oranındaki KDV'nin yarısını 2 Nolu KDV Beyanname Uygulaması gereği kendilerinin ödemek zorunda olduğunu belirten Negrin, "2 Nolu KDV beyan zorunluluğunun kaldırılmasını istiyoruz. Burada atölyeler kendi paylarına düşen yüzde 4'ü ödemedikleri zaman devlet yüzde 8'in tamamından bizi sorumlu tutuyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. KDV'nin tamamını veya yüzde 80'ini biz ödeyelim, fason işlemlerde haksız yere üzerimize yıkılan tevkifat sorumluluğundan da kurtulalım istiyoruz" açıklamasını yaptı. - İstanbul