Teşvikler Tekstil Sektörünü Canlandırdı
Hazır giyim ve tekstil sektörünün her geçen yıl hızla gelişme gösterdiği Giresun'da, sektörde ciddi istihdam ihtiyacı olmasına rağmen çalıştırılacak kalifiye eleman bulunamıyor.
ATAKAN ÇITLAK - Hazır giyim ve tekstil sektörünün her geçen yıl hızla gelişme gösterdiği Giresun'da, sektörde ciddi istihdam ihtiyacı olmasına rağmen çalıştırılacak kalifiye eleman bulunamıyor.
GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda devlet destekleriyle hazır giyim ve tekstil sektörünün, büyük şehirlerden Anadolu'ya yayılmaya başladığını, sektörün Giresun'da da hızla gelişme gösterdiğini söyledi.
Artan teşvikler ve desteklerle sektörün Giresun ekonomisinde önemli bir yere gelmeye başladığını vurgulayan Çakırmelikoğlu, "İŞKUR'un 2016 verilerine göre, Giresun'da 10 kişi üzerinde istihdam sağlayan 31 firmamız bulunuyor. Buralarda da 4 bin kişi istihdam edilmiş durumda." dedi.
Çakırmelikoğlu, tekstil sektörünün, Giresun'da sağladığı istihdam oranıyla önemli bir yere geldiğine işaret ederek, organize sanayi sitelerinin yüzde 13'ünü tekstil firmalarının oluşturduğunu, sektörde kadın çalışanların ön plana çıktığını dile getirdi.
Hızla gelişen sektörün istihdam imkanı sunduğunu belirten Çakırmelikoğlu, "Şu anda Giresun'da bu sektörde ciddi işçi ihtiyacı söz konusu ancak firma yetkililerimiz işçi bulamamaktan şikayetçi. İş var ama kalifiye eleman maalesef yeterli düzeyde değil." dedi.
Çakırmelikoğlu, oda olarak Giresun'da "Tekstil Kent" adını verdikleri bir projeyi hayata geçirmek istediklerini ancak kalifiye eleman sorunu nedeniyle firmalardan gelen talep üzerine bu projeyi geçici olarak askıya almak zorunda kaldıklarını söyledi.
"Sektördeki firmalar yüzlerce elemana ihtiyaç duyuyor"
Odaya kayıtlı hazır giyim ve tekstil firmalarının bağlı olduğu 5. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Erhan ise sektördeki firmaların yüzlerce elemana ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, "Şu anda sektörde Giresun'da faaliyet gösteren firmalarda 4 bin personel istihdam edilmiş durumda. Bu rakam yetersiz." diye konuştu.
Erhan, il dışından işçi getirmenin maliyetli bir konu olduğunu belirterek, o nedenle istihdamı Giresun içerisinde halletmeye çalıştıklarını fakat pek başarılı olunamadığını dile getirdi.
Firma yetkilileri ile son yapılan toplantıda işçi bulabilme adına işletmeleri köylere kaydırma fikrinin ortaya çıktığını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Erhan, belli köylerde kurulacak işletmelerle kalifiye eleman ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.