Haberler

Tesiad Torba Yasa'yı Masaya Yatırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekstil Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TESİAD) Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı kanunla ilgili bilgilendirme konferansı düzenledi.

Tekstil Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TESİAD) Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı kanunla ilgili bilgilendirme konferansı düzenledi.

Torba Yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Kanun, Tekstil Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TESİAD) tarafından Merinos AKKM Muradiye Salonu'nda masaya yatırıldı. Konferansa Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Sadettin Kılıç, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz, Mali Müşavir Ali Nazım Tekelioğlu, Mehmet Ufuk Bayrakçı ve Aykut Coşkun Meriç'in yanı sıra Sedat Yalçın, İbrahim Okur ve Cevdet Akçakoca katıldı.

TESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, katılımcılara iştiraklerinden dolayı teşekkür etti. Torba yasa kapsamında sağlanan mali barışa vatandaşların ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çeken Dizdar, konunun duyurusunun iyi yapılması ve başvuruların daha da artması gerektiğine dikkat çekti. Son günlerde yaşanan yoğunluğun ardından başvuruların yıl sonuna kadar uzatıldığını hatırlatan Dizdar, torba yasanın eksiklere rağmen çok doğru bir uygulama olduğunu söyledi.

TESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dizdar'ın daveti üzerine konferansa Ankara'dan katıldığını belirten Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Sadettin Kılıç, "Torba yasayla getirilen düzenlemelerin artıları ve eksileri bu konferansta ele alınacak. Son derece başarılı ve faydalı olan organizasyonu hayata geçiren Dizdar ve TESİAD'a teşekkür ediyorum" dedi.

YAPILANDIRMANIN SGK AYAĞI

Kanunda sosyal güvenlik alanında yapılan değişiklere dikkat çeken SGK İl Müdür YardımcısıMustafa Yılmaz 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ait borçların yapılandırma kapsamına girdiğini belirtti. İşveren prim borçları, ihaleli iş ve iş haklara ait fark primleri, idari para cezaları, isteğe bağlı ve Bağ-Kur prim borçları, genel sağlık sigortası prim borçlarının yapılandırma kapsamına girdiğini söyleyen Yılmaz, "Yapılandırma başvuru talepleri SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinde alınmaya başlandı. Genel sağlık sigortası borç yapılandırması dışında diğer bütün borç yapılandırmaları 31 Aralık 2014 tarihine kadar devam edecek" dedi.

KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR

Torba Yasa'nın birden fazla kanunu düzenlediğine dikkat çeken Mehmet Ufuk Bayrakçı "Harçlar Kanunu, KDV Kanunu, taksitlendirmeler, ÖTV Kanunu, Türk Ticaret Kanunu gibi birbirlerinden bağımsız olan birden çok konuyu bu torba yasa içersinde görebilirsiniz" dedi.

Harçlar Kanunu'nda süresiz çalışma izni verilen yabancıların ikamet teskerelerinin harca tabii olduğunu ve yeni düzenlemeyle birlikte mevcut harcın kaldırıldığını belirten Mehmet Ufuk Bayrakçı diğer değişiklikleri şu şekilde sıraladı: "KDV Kanunu'nda kıymetli taşlarla ilgili bir değişiklik var. Kıymetli taşların daha önceden KDV ile ilgili istisnaları vardı. KDV istisnaları daraltıldı, sadece Borsa teslimlerindeki KDV istisnaları geçerli. Sektörün talepleri doğrultusunda değerli taşlar ÖTV kapsamından çıkartıldı."

AK Parti eski il başkanı Yeminli Mali Müşavir Sedat Yalçın ise yeniden yapılandırılması söz konusu olan borçların kapsamının torba yasa nedeniyle teknik olarak dar kaldığını ifade etti. Borç yapılandırmasının müstakil bir yasa olarak çıkmasının tam bir mali uzlaşma anlamına geleceğini savunan Yalçın, yasa kapsamında vatandaştan gelen başvuruların da yüksek düzeyde olduğunu, sürenin de uzatılmasıyla başvuru sayısının çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını söyledi. Verginin bir kültür olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Vergi toplum için bir görevdir. Toplumda bunu bir kredi gibi kullanma eğilimi olmamalı. Vergiyi ödemeyenin zaten kısa sürede mali krize girmesi de yüksek bir olasılıktır. Bu da doğal olarak toplumsal bir ekonomik bunalım yaratır. İnşallah bu son olur" diye konuştu.

Mali Müşavir Nazım Tekelioğlu ise şu şekilde konuştu:

"Torba yasayla gelen ve vergi affı olarak algılanan çalışma, esasen vergi ödeyenler açısından devlete bir güvensizlik yaratıyor. Ancak günümüz şartlarında yaşanan ekonomik şartlar ve zorluklar nedeniyle çalışmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Fakat vergisini düzenli ödeyenlere de bir teşvik şart. Ayrıca kamuoyunda '100 yılın vergi affı' gibi, 'tarihin en kapsamlı vergi affı' gibi algılanan torba yasa, bahsedildiği kadar da geniş kapsamlı değil. Bununla ilgili yeni bir torba yasa hazırlığı olduğunu biliyoruz. Mevcut torba yasada eksikliği en çok hissedilen matrah artırımı ve kesinleşmemiş alacakların da kapsam dahiline alınmasının gerekliliği ortadadır."

Konuyla ilgili değerlendirme yapan UİB eski genel Sekreteri İbrahim Okur da torba yasa kapsamındaki yapılandırmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Sigorta alacaklarıyla ilgili başvuruların beklenenden düşük olduğuna dikkat çeken Okur, "Başvuruları yılbaşına kadar uzatıldı. Borçluların bunu çok iyi değerlendirmesi gerek. Dileğimiz torba yasanın amacına ulaşması. Devletin tahsil edemediği alacakları tahsil edebilmesi açısından da önemli kazanım sağlayan bir çalışma" diye konuştu.

Mali Müşavir Cevdet Akçakoca ise TESİAD'ın organizasyonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının çok doğru bir faaliyet olduğunu ifade etti. Yasanın duyurulması için gereken her türlü çalışmanın yapılması gerektiğine dikkat çeken Akçakoca, devlet ile vatandaş arasında mali barış imkanı sağlayan yasanın getirdiği imkanların daha fazla insana duyurulması ve vatandaşların kendilerine sağlanan imkanlardan yararlanmaları gerektiğini dile getirdi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close