Antalya'daki Antik Kentte Bulunan 2 Bin Yıllık Yön Taşı, Yeni Bir Kentin Habercisi Olabilir
Antalya'da, Büyük İskender'in alamadığı şehirlerden biri olan Termessos Antik Kenti'ndeki kazıda bulunan 2 bin yıllık mil taşı, henüz varlığı bilinmeyen başka bir antik kentin işareti olabilir.
Antalya'da 1665 metre yükseklikteki Güllük Dağı tepesinde kurulan antik kent Termessos'ta Antalya Müze Müdürlüğü'nün yürüttüğü kazı çalışmaları, Vali Münir Karaloğlu'nun ödenek sorununu çözmesiyle geçen yıl başladı. Kazı kapsamında giriş kapısının hemen yanında, Roma İmparatoru Valerianus tarafından yaptırıldığı belirtilen 2 bin yıllık mil (yön) taşı bulundu.
RESTORE EDİLECEK
Farklı imparatorların da kullandığı anlaşılan mil taşı, kırılmış yapısının birleştirilmesi ve çatlaklarının onarılması için Antalya Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü'ne götürüldü.
YENİ BİR KENTİN HABERCİSİ
Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, mil taşının bir kentten bir kente uzaklığı gösterdiğini söyledi. Üstündeki yazıların varlığını sürdürdüğünü belirten Karabayram, yazıların tercümesinin devam ettiğini aktardı. Karabayram, "Bu taş özel kireç taşından yapılmış. Termessos bölgesinde bulunan ilk mil taşı, henüz varlığını bilmediğimiz kentlerin varlığından bahsetme olasılığı bulunmaktadır. Bu taş, yeni kentin restorasyonun sürecinin başlangıcı olabilir. Termessos bölgesinde varlığını bilmediğimiz bir kent olabilir" diye konuştu.
YERİNE TAŞINACAK
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un mil taşının bulunmasının ardından bölgeye gelerek inceleme yaptığını dile getiren Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un taşın yeniden Termessos'a taşınması talimatı verdiğini söyledi. Bakan Kurtulmuş'un yakın zamanda alanda inceleme yapması planlanıyor.