Haberler

Uğruna savaşlar yapılan petrolün tahtı sallanıyor! Temiz enerji çığır açacak

Uğruna savaşlar yapılan petrolün tahtı sallanıyor! Temiz enerji çığır açacak
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre, küresel temiz enerji teknolojileri pazarının büyüklüğü önümüzdeki 10 yılda 2 trilyon doları aşacak. Güneş, rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve bataryalar gibi alanlarda ciddi bir artış gözlemleniyor.

Küresel temiz enerji teknolojileri küresel pazar büyüklüğünün, dünyada enerji dönüşümünün hızlanmasıyla gelecek 10 yılda üç katına çıkarak 2 trilyon doları aşacağı öngörülüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Enerji Teknoloji Perspektifleri 2024 (ETP 2024) raporuna göre, dünyada güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerinin mevcut pazar büyüklüğü 700 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 2 TRİLYONU AŞACAK

Temiz enerji dönüşümünün hızlanmasıyla bu pazarın 2035'te 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu rakam, dünya ham petrol pazarının son yıllardaki büyüklüğüne yakın bir seviyeye karşılık geliyor. Dünyada temiz enerji teknolojileri ticaretinin de 10 yıl içinde üç kattan fazla artarak 570 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu büyüklüğün bugünkü küresel doğal gaz ticaretinden yüzde 50 daha fazla olduğu hesaplanıyor.

TEMİZ ENERJİDE BÜYÜK FIRSATLAR

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, temiz enerji teknolojilerinin hızla benimsenmesi, bu teknolojileri üretmek ve ticaretini yapmak isteyen ülkeler için büyük fırsatlar sunuyor ancak hükümetler için de izlemeyi tercih ettikleri sanayi ve ticaret politikalarına dayalı gerilimler içeren zorlu kararlar ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda, küresel temiz enerji teknolojileri pazarındaki büyüme, ülkeler enerji güvenliklerini güçlendirmeye, ekonomik üstünlüklerini korumaya ve emisyonlarını azaltmaya çalışırken, temiz enerji teknolojilerinin üretimi için yapılan rekor düzeyde bir yatırım dalgasıyla oluştu. Bu harcamaların çoğu, sektörde halihazırda sağlam bir konum edinmiş ve bunu güçlendirmeye çalışan ülke ve bölgelerde yoğunlaşıyor.

ÇİN BU ALANDA DA LİDER OLABİLİR

Çin, Avrupa Birliği (AB), ABD ve giderek artan şekilde Hindistan, bu bölgeler arasında öne çıkıyor. Ancak, ABD, AB ve Hindistan'daki teşvik programlarının güçlü etkisine rağmen, Çin'in öngörülebilir gelecekte dünyanın temiz enerji teknolojileri üretim merkezi olarak kalmayı sürdürmesi bekleniyor. Mevcut politika düzenlemelerine göre, Çin'in temiz enerji teknoloji ihracatının 2035'te 340 milyar doları aşması bekleniyor ve bu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu yılki toplam petrol ihracat gelirine denk geliyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, temiz enerji teknolojileri pazarının gelecek 10 yılda hızla büyüyeceğini ve fosil yakıt pazarına yetişeceğini belirterek, "Ülkeler yeni enerji ekonomisindeki rollerini tanımlamaya çalışırken, üç hayati politika alanı olan enerji, sanayi ve ticaret giderek daha fazla iç içe geçiyor. Bu durum hükümetleri ileride zor ve karmaşık kararlarla karşı karşıya bırakıyor. Raporda da görüldüğü gibi, temiz enerji dönüşümü büyük bir ekonomik fırsat sunuyor ve ülkeler haklı olarak bundan yararlanmaya çalışıyor. Bununla birlikte, hükümetler enerji ve iklim hedeflerinde ilerlemenin yanı sıra sürekli rekabet, inovasyon ve maliyet düşüşlerini de teşvik eden önlemler geliştirmeye çalışmalı." ifadelerini kullandı.
Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretimi ve ticaretindeki büyümenin, sadece birkaç ekonominin değil, birçok ekonominin yararına olması gerektiğinin de altını çizdi.
Kaynak: AA / Nuran Erkul Kaya - Ekonomi
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

Netanyahu için tutuklama emri

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan istifa çağrılarına tek cümlelik yanıt

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan istifa çağrılarına tek cümlelik yanıt

Rusya, Ukrayna'ya kıtalararası balistik füze saldırısı düzenledi

Savaşta bir ilk! Putin'in intikamı hayli ağır oldu

3 polisin yaralandığı çatışma, iki grup arasındaki pornografik görüntü kavgasından çıkmış

Cinsel ilişki görüntüleri sonrası kurşun yağdırmışlar

500

Yorumlar (11)

Haber YorumlarıBabacan yalçın:

Arap saltanatının sonu temiz enerji ile biter 50 yıla kalmaz

Yorum Beğen155
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıDüsünür:

Bu habere sevinmeyin. Sifir karbon demek sifir insan demektir. Bu anlasma 2053 e kadar gecerli olacak. Peki 2053 kadar ne olur. Kolelik baslar koleden hic bir farkimiz olmaz ölümler hastaliklar ciddi oranda artacak

Yorum Beğen16
Yorum Beğenme91
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarımtrhn:

Elektrik nasıl üretiliyor ona bakmak lazım. Rüzgar turbini ve güneş panelleri yeterli elektirk üretemiyor ve kurulumları çok büyük alanlar kaplıyor. Elektrik üretmek için fosil yakıt dışında alternatif bir yakıt bulunmadıgı surece petrole bir şey olmaz. Örnek olarak elektrik üretmek için hidrojen kullanılabilirse petrole alternatif olur. Elektrikli araç kullanmak petrolü tahtından etmez çünkü arabanızı şarj etmek için kullandıgınız elektrik petrolden geliyor..

Yorum Beğen17
Yorum Beğenme11
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıUgur Eroglu:

Yaklaşık 1.5 yıldır karavanda yaşıyorum ne eklektirik faturam var ne su faturam ve ne doğalgaz faturam var ne kiram var. İstediğim yerde yaşıyorum, bazen deniz kenarı, Bazen orman,bazen göl kenarı. İstanbul’un en güzide yerlerinde oturuyorum. Tek korkum Tayyip abimin benim karavana süzme elektrik sayacı yada pay ölçer koyması. Mazota gelince bir depo dolduruyorum bana bu aylarda 3/4 ay gidiyor. Oda arabayı Jeneretör gibi kullandığım için. Bir sistem taktırdım arabayı çalıştırınca yaşam akülerim doluyor güneş olmassa tabi.

Yorum Beğen21
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarımehmet:

ben 10 yıldır kendi elektriğimi kendim üretiyorum. bilinçli kullanılırsa çok büyük avantajı var. şuan kullandığım bütün malzemeler kendini amorti etti.

Yorum Beğen16
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıCINAR AZAKLI:

Bos bir haber. Hatta daha cok nukleer santral acilacak. yapay zeka, elektrikli araclar, ekonomilerin buyumesindenn dolayi enerjiye ihtiyac daha da fazla.artacak. Yenilebilir enerji cirosu artabilir ama enerji tuketimi daha fazla artacak.

Yorum Beğen6
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSabır Taşı:

Dijital teknoloji halkların sonudur hepimiz bundan sonra birer köleyiz

Yorum Beğen4
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAslan Yıldız:

Bıklarınınyerler ozaman

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıdruen:

temiz enerji hikaye. ana enerji kaynagı olduktan sonra temiz enerji dedikleri şeyler anca yan enerji olur. ya nükleer kullanagız ki bu da rus nikleer santrali gibi olmamalı, bizim olmalı. yada diger termik santrallere yüklenmemiz lazım. temiz veya cevreci kelimeleri sadece bir oyun.

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMengele:

Nikolay teslayi ariyorlar ama malesef bulamazlar edisona sorun belki bilir teslanin tüm bilgileri fbi nin elinde bir gün gelecek kullanirlar

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title