Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Telkoder 8. Olağan Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BTK Başkanı Tayfun Acarer: "Makineler arası iletişim artıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internetin hızla geliştiğini ve abone sayısının arttığını belirterek, "Makineler arası iletişim artıyor. Bundan sonra abone dediğiniz şey sadece insan değil, aynı zamanda makineler de olacak" dedi.

Acarer, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneğinin (TELKODER) 8. Olağan Genel Kurulunda, bilginin tüm sektörlerde her geçen gün arttığını belirterek, "Data son derece hızlı bir şekilde gelişiyor ve önemini arttırıyor. Deniliyor ki '21. yüzyılın petrolü data olacak'. Bana göre daha da önemli olacak. Türkiye'de data ile ilgili durum dünyadan daha hızlı. Her 18 ayda datayı 2'ye katlıyoruz" diye konuştu.

İnternetin hızla geliştiğine ve abone sayısının arttığına dikkati çeken Acarer, "Makineler arası iletişim artıyor. Bundan sonra abone dediğiniz şey sadece insan değil, aynı zamanda makineler de olacak" ifadesini kullandı.

Bilişim sektörünün son 10 yılda büyümeye devam ettiğini ifade eden Acarer, geniş bant abone sayısının 40 milyonu aştığını, bunun 32 milyonunun mobil, 8 milyonunun da sabit abonelerden oluştuğunu söyledi.

Acarer, "Şu anda Türkiye'de rekabet çok yüksek, kar marjları ise çok düşük. Bu rekabet içinde işletmelere ne kadar yatırım yapılabilir, o başka bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Binali Yıldırım

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da bilgi ve iletişim sektörünün son 10 yılda büyük gelişim gösterdiğini anlattı. Sektörde bugün de gelecek 10 yılı tahmin edemediklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sektörün tabiatından kaynaklanıyor. Yanlışlarımızdan öğrenerek sektörün alt yapısını oluşturuyoruz. İlkokul yıllarında mum ışığında derslerimi yapardım. Şimdi torunum diyor ki, 'iPad'i niye kullanmadın?' 'Kızım şarj cihazını bulamadım, onun için' diyorum. Türkiye, çok büyük değişim yaşadı. Anlaşmazlıklar mutlaka olur ama hepimizin amacının aynı olduğunu düşünüyorum; Vatandaşlarımız daha kaliteli hizmet alsın. Başka ülkelerin insanları hangi imkanlardan yararlanıyorsa, burada da yararlanılsın."

Bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 2023'e ilişkin 160 milyar dolarlık hedefi olduğunu hatırlatan Yıldırım, "'Böyle şey olmaz' diyorlar. 160 milyar doların üzerine çıkacağız. O gün gelir, sağ olursak konuşuruz. Türkiye bilişimle kalkınacak. Başka ülkelerin petrolle, doğalgazla yaptığını biz bilişimle yapacağız. Genç ve dinamik insan beyinlerimiz var. Alın teri, yerini akıl terine bırakıyor. (bu kapsamda) Ar-Ge'ye daha fazla önem vermemiz lazım" ifadesini kullandı.

İzinsiz dinlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, "Dinlemelerin nasıl yapılacağı konusu yasalarla belirlenmiş ama çılgınlığın yasası henüz icat edilmedi. Yasalar var ancak çılgınlığın tarifi yok ki... Müeyyideler de işlemeyince, o zaman bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar bizim için ders alacağımız yanlışlardır. Bedeli büyük... Büyük bedel ödüyoruz ama bunları da düzelteceğiz. Kendi göbeğimizi yine kendimiz keseceğiz" şeklinde konuştu.

TELKODER Başkanı Arıak

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak da 2002'den bu yana telekomünikasyon sektöründe çeşitli alanlarda hizmet verdiklerini belirtti.

Fiberin uzun zamandır en önemli gündem maddesi olduğunu ifade eden Arıak, "Yaygın ve rekabetçi bir şekilde Türkiye'yi fiber ağlarla öremezseniz gelişmeden bahsetmek mümkün değil" dedi. Bu alanda yapılacak yatırımların önünün açılması gerektiğine dikkati çeken Arıak, fiber konusunda gerekli yatırımların yapılmadan 4G'ye geçilmesinin bazı sorunlara yol açabileceğine işaret etti.

Telekomünikasyon sektöründe ciroların artmadığını kaydeden Arıak, "Bu büyümeme hali devam ederse, bunun bir de yatırım yapılmaması tarafı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title