Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

Telefonunu Eşeğine Yüklediği Güneş Paneli İle Şarj Ediyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yayla ve meralarda hayvan otlatan çobanlardan bazıları, cep telefonlarının bataryasını şarj etmek için eşek sırtında küçük ebatta güneş paneli taşıyor.

Şanlıurfa kırsalında hayvanlarını otlatan, günlerce yaylalarda kalan çobanlar, cep telefonlarının şarj sorununu eşek sırtında taşıdıkları güneş panelleriyle çözüyor.

YAYLA'DA ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Bölgede baharın gelmesi ve meraların yeşermesiyle birçok besici, hayvanlarını yaylalara çıkarıyor. Çobanlara yemek ve su götüren besiciler, hayvanları da burada sağarak sütleri mandıralara ulaştırıyor. Güneşli gün sayısının en fazla olduğu şehirlerin başında gelen Şanlıurfa'da, yayla ve meralarda hayvanların başından ayrılamayan çobanlar, cep telefonlarını güneş enerjisini kullanarak şarj ediyor.

EŞEKLER YARDIM EDİYOR

Eşek sırtında taşıdıkları, tanesi 300 ile bin lira arasında değişen küçük ebatlı güneş panelleriyle cep telefonlarını şarj eden çobanlar, hem acil durumlarda yakınlarını arayabiliyor hem de telefondan müzik dinliyor. Bağyolu mevkisinde hayvan otlatan çobanlardan Ali Akbaş, hayvanların merada otlamaya başladığı bu dönemde gece gündüz dışarıda kaldıklarını söyledi.

TELEFON ŞARJI BÜYÜK SORUNDU

Bu yıl havaların iyi gitmesi üzerine meraya erken çıktıklarını belirten Akbaş, arazide en önemli sorunlarının başında cep telefonlarının şarjının bitmesi geldiğini ifade etti. Fiyatı 300 ile bin lira arasında değişen güneş panelleri sayesinde bu sorunu aştıklarını dile getiren Akbaş, "Gece, gündüz çobanlık yapıyoruz. Açık alanda elektrik bulamadığımız için cep telefonlarının bataryasını eşeklerin sırtında taşıdığımız panellerle şarj ediyoruz" dedi.

"İLAÇ GİBİ GELDİ"

Medet Gözüyaşlı da güneş panellerinin kendilerine "ilaç" gibi geldiğini belirterek, "Paneller olmasaydı her gün eve gitmemiz gerekecekti ancak bu da pek mümkün değildi. Allah'a şükür paneller var. Onlarla telefonun bataryalarını şarj ediyoruz. Aynı elektrik gibi. Öğlen telefonu şarj ettiğimizde bir gün bize yetiyor" diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Yeşilata da yılın büyük bir bölümünün güneşli olduğu bölgede bu potansiyelin her noktada kullanılabilmesine yönelik girişimlerde bulunduklarını söyledi. Yenilenebilir enerji kullanımı ile en ücra köşelerde karşılaşmanın sevindirici olduğunu vurgulayan Yeşilata, şunları kaydetti: "Profesyonel destekle güneş enerjisinin daha etkin kullanılabilmesi için uzmanlarca çalışmalar yürütülmelidir. Bölge, yıllık 3 bin saat güneş alıyor. Yılın yüzde 35'lik kısmı, çok rahat bu enerjiden yararlanabilecek koşullarda. Güneşin düştüğü her bölgede her kesimden insanın bundan yararlanmaya çalışması memnuniyet verici."





Telefonunu Eşeğine Yüklediği Güneş Paneli İle Şarj Ediyor
Kaynak: AA / Ekonomi
title