Haberler

TBMM Kit Komisyonu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Buçukoğlu, bankanın kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmadığını, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına karı üzeriden aidat ödediğini belirterek, "Bankamız 2010 yılından 2016 yılı Haziran ayına kadar 349 milyon lira kar ederken,...

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Buçukoğlu, bankanın kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmadığını, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına karı üzeriden aidat ödediğini belirterek, "Bankamız 2010 yılından 2016 yılı Haziran ayına kadar 349 milyon lira kar ederken, aynı zaman zarfında kamu kurum ve kuruluşlarına 110 milyon lira tutarında kaynak aktarmıştır. Bu durum Bankamızca öz kaynaklardan kullandırılabilecek kredi imkanını sınırlandırmakta ve karlılığa da olumsuz etki etmektedir." dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda, Kalkınma Bankası AŞ'nin 2013-2014 dönemi hesapları görüşüldü.

Buçukoğlu, buradaki sunumunda, bankanın 2016 Haziran sonu itibarıyla aktif büyüklüğünün 5,2 milyar liraya ulaştığını, kredi hacminin ise aynı dönemde 4,3 milyar lira olduğunu anlattı.

Bankanın kredi hacminin aktif toplamı içindeki payının yüzde 83 olduğunu bildiren Buçukoğlu, kredi portföylerinin sektörlere dağılımında enerji sektörünün yüzde 55 ile ilk sırayı aldığını, bunu yüzde 19 ile imalat sanayi, yüzde 15 ile turizmin izlediğini kaydetti.

Kalkınma Bankası'nın 2013 yılından bu yana artış trendini sürdüren karlılığının geçen yıl 62,7 milyon liraya ulaştığını ifade eden Buçukoğlu, "2016'nın ilk yarısında ise dönem karımız 36,6 milyon lira düzeyindedir." diye konuştu.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir yere sahip olan yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında toplam 398 projenin incelendiğini vurgulayan Buçukoğlu, "Kurulu gücü yaklaşık 2 bin 81 megavat olan 325 projeye 5,4 milyar lira kredi tahsis edilmiştir. Bankamızda kredi tahsisi yapılan projelerden kurulu gücü yaklaşık 1161 megavat olan 165 enerji yatırımı projesine yaklaşık 2,7 milyar lira finansman desteği sağlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Buçukoğlu, banka tarafından 2004 yılından bu yana kullandırılan yenilenebilir enerji sektörü kredilerinin karbon emisyonunun azaltılmasına katkı sağladığına işaret ederek, "Enerji sektörü kredilerinin sağladığı yıllık karbon emisyon azaltımı 2 milyon tonun üzerine çıkmış olup önümüzdeki yıllarda bu miktarın artırılması hedeflenmektedir. Türkiye Kalkınma Bankası sosyal sorumluluk bilinci doğrultusunda ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk ve tek kamu bankasıdır." diye konuştu.

"Ödenmiş sermaye tutarı sabit kaldı"

Buçukoğlu, bankanın toptan bankacılık (Apex) faaliyetlerini de sürdürdüğüne işaret ederek, bu yöntemle bugüne kadar 1201 KOBİ'ye 150 milyon avro, 100 milyon dolar ve 60 milyon lira finansman temin edilerek, yaklaşık 6 bin 700 kişiye istihdam yaratılmasına katkı sağlandığını bildirdi.

Hazine garantörlüğünde yurt dışı finansal kurumlardan sağlanan kaynakların Kalkınma Bankası aracılığıyla ekonomiye aktarıldığını belirten Buçukoğlu, bu kapsamda 2003 yılından bu yana Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası, Alman Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı, İslam Kalkınma Bankasından sağlanan finansman imkanının 1 milyar 283 milyon avro düzeyinde olduğunu kaydetti.

Kalkınma Bankası'nın kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmadığına, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına karı üzeriden aidat ödediğine dikkati çeken Buçukoğlu, "Bankamız 2010 yılından 2016 yılı Haziran ayına kadar 349 milyon lira kar ederken, aynı zaman zarfında kamu kurum ve kuruluşlarına 110 milyon lira tutarında kaynak aktarmıştır. Ödenmiş sermaye tutarı ise bu süre içerisinde 160 milyon lira olarak sabit kalmıştır. Bu durum Bankamızca öz kaynaklardan kullandırılabilecek kredi imkanını sınırlandırmakta ve karlılığa da olumsuz etki etmektedir." diye konuştu.

Ahmet Buçukoğlu, alt portföy fonlarının toplam büyüklüğünün 1,8 milyar avroya ulaştığını ve bu fonlar aracılığıyla Türkiye'de farklı sektörlerde yatırım yapan toplam 40 şirkete bu yılın ilk yarısı itibarıyla yaklaşık 737 milyon avroluk girişim sermayesi yatırımı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sayıştay önerilerinin ve milletvekillerinin önerilerinin iletildiği komisyonda, Kalkınma Bankası AŞ'nin 2013-2014 dönemi hesapları genel görüşe sunuldu.

Ayrıca, Arıcak Turizm ve Ticaret AŞ'nin ve tasfiye halindeki Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin de 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları komisyonda ele alınarak, genel görüşe sunuldu.

Kaynak: AA / Ekonomi
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title