TBB Başkanı Hüseyin Aydın Açıklaması
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, "Türkiye'de topladığımız mevduatlarla daha fazla kredi büyümesinin sıkıntılı olduğunu biz de görüyoruz."
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, "Türkiye'de topladığımız mevduatlarla daha fazla kredi büyümesinin sıkıntılı olduğunu biz de görüyoruz. Kredi iştahı söylendiği kadar yüksek değil. Öyle para satmak kolay değil, çok ciddi de bir rekabet var" dedi.
Aydın, Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları Sempozyumu'ndaki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Dün S&P'nin bankacılık sektörüne ilişkin yayınladığı raporda yer alan
"Kredi büyüme oranının tasarruflardan hızlı artması Türk bankaları için risk yaratıyor" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Aydın, şunları söyledi:
"Bu durum zaten sektörde bilinen bir husus. Bankacılık sektörünün toplamış olduğu mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 104. Böyle olduğunu da zaten görüyoruz. Türkiye'de topladığımız mevduatlarla daha fazla kredi büyümesinin sıkıntılı olduğunu biz de görüyoruz. Onun için alternatif borçlanma uğraşısı içerisindeyiz. Bu da nedir- Tahvil-bono ihracı yapıyoruz. Sendikasyon yapıyoruz. Eurobond borçlanması yapıyoruz. Böylece bu süreci yönetmeye çalışıyoruz.
Ama Türkiye'de sektörün kredi/mevduat oranı yüzde 104 olmak ile birlikte henüz bu orana gelmemiş bankalarımız da var. Onlar da kredilendirme faaliyetlerine devam ediyorlar. Türkiye'de tasarrufların kıt ve kalitesi ile ilgili malumun ilanıdır bu. Bizim de geçmişte söylediğimiz hususlardır. Ekonomi yönetimi bu konuda ciddi çalışmalar yapmaktadır."
Aydın, kredi iştahının söylendiği kadar yüksek olmadığına dikkati çekerek,
"Ben bir bankanın da genel müdürüyüm aynı zamanda. Öyle para satmak kolay değil, çok ciddi de bir rekabet var. Müşterilerin ratinglerine göre ayırımlarına baktığımız zaman, bilhassa üst derecedeki müşteriler son derece seçici davranıyor" değerlendirmesini yaptı.
-"Tasarruf tarafı, bankacılığın mali yapısı, özkaynak yapısı bu kredi büyümesini son derece rahat finanse edecek"-
Bu yıl bekledikleri yüzde 15'lik kredi büyümesinin çok çok üstünde bir kredi büyümesini gelecek yıl beklemediklerini vurgulayan Aydın, "Yüzde 20'ler civarında sektörün kredide büyüyeceği yönünde beklentiler var. Gerek tasarruf tarafı gerek bankacılığın mali yapısı, özkaynak yapısı bu kredi büyümesini son derece rahat finanse edeceğini gösteriyor" diye konuştu.
Kamuoyunda en çok bankacılık sektörü ile tüketiciler arasındaki uygulamaların tartışıldığına işaret eden Aydın, "Bizim bu konudaki görüşlerimiz açık, önceden bilgilendirilmiş, rekabet hukukunu ortadan kaldırmayan, şeffaf, yenilikleri ortadan kaldırmayan bir düzenlemedir" dedi.
-Bankaların ücret ve komisyon gelirleri-
Aydın, "Bankalar faiz geliri dışında 31 kalemden ücret ve komisyon almaya devam edecek mi-" şeklindeki soruya da şu yanıtını verdi:
"Bu konuda bakanlık bir çalışma yapıyor. Bakanlık çalışmasını TBB ile de paylaştı. Biz de konuyu kendileri ile paylaştık. Şunun altını çok net bir şekilde çiziyoruz. Faiz gelirlerimiz dışında ücret ve komisyon gelirlerimiz vardır. Sadece Türkiye'de değil, Batı da böyledir, Amerika'da da böyledir.
Türkiye'ye yeni bankaların, yeni oyuncuların girmesini istediğimiz bir dönemde 'Türk bankacılık sektörü veya Türkiye'de bankacılık yapanlar ücret ve komisyon geliri almasın' diyemeyiz. Bu ücret ve komisyon gelirinin objektif, makul, adil ve önceden bilgilendirilerek yerine getirilmesi lazım. Bizim ürettiğimiz ürünlerden fevkalade memnun olan milyonlarca tüketici var. Bunun da göz ardı edilmemesini rica ediyoruz."
-"Bankaların yurt dışı borçlanmalarında bir sorun görmüyoruz"-
Bankaların ticaret yaptığını ve ticaret yaparken para kazanacağını belirten Aydın, "Türk bankacılık sektörünün karlılığı vardır. Ama karlılık oranı azalmaktadır. Kar başka bir şeydir. Karlılık başka bir şeydir. Üç-dört yıl önceki özkaynak karlılığına bugün erişemiyoruz. Değerlendirmelerin bizim özkaynak karlılığına dayalı olarak yapılması gerekiyor" dedi.
Aydın, "Bankaların yurt dışından borçlanmasında bir sorun görüyor musunuz-" sorusuna da, "Hayır. Şu ana değin bütün bankalar geçmişte yaptıklarının daha fazlasını yapabildiler. Borçlanabiliyoruz. Maliyetlerine baktığımızda daha önce yaptığımız borçlanmalardan uygun fiyatlarla borçlandığımızı gördük. Bir sıkıntı görmüyoruz. Bir sıkıntı olacağını da düşünmüyoruz."
Muhabir: Ümit Çevik
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL