Taysad Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı Açıklaması
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, otomotiv sanayii ihracatında küçülme olmadığını, tam aksine Euro bazında yüzde 10 büyüme olduğunu söyledi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, otomotiv sanayii ihracatında küçülme olmadığını, tam aksine Euro bazında yüzde 10 büyüme olduğunu söyledi.
TAYSAD ve Ekol Lojistik, Uludağ İhracatçılar Birliği'nde (UİB) 'otomotiv sektöründe ithalat ve ihracat yönetimi' konulu panel tertiplendi. Panelin açılışında konuşan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, ithalat lojistiğine bakıldığı zaman en önemli partnerin Avrupa olduğunu belirtti.
Avrupa'nın ardından ABD'nin geldiğini ifade eden Başbalı, "İthalatçıların en önemli problemi geçici olarak ithal edilen ambalaj malzemeleridir. Bunun yanı sıra nakliye maliyeti ve gümrük maliyeti de vardır. Firmalar rekabetçi olabilmeleri için bu unsurlarda çeşitli çalışmaları sürdürmek zorunda. Nakliye maliyetini sadece Türkiye'de değil yurt dışında da konuşuyoruz. Bununla birlikte Ekonomi Bakanlığı ve UİB ile birlikte TAYSAD'ın yürütmekte olduğu çalışmalar da vardır. Bazı lojistik merkezi çalışmalarını da seçimler sebebiyle geciktirmiş olsak da inşallah 2016 yılının başında bu çalışmalarımız tamamlanmış olacağız. Öncelikle Avrupa'da bunu tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin tedarikçi sanayi ihracatının yüzde 75'inin AB ülkelerine olduğunu ifade eden Baybalı, "Böyle olduğu için en fazla problem AB'den ithalatta ve AB'ye ihracatta oluyor. AB dışı ülkelerin içinde ABD'nin bizim için farklı bir önemi var. Bu seneden itibaren farklı ihracat rakamlarını görmeye başladık. Yeni projeler ve ana sanayi projeleriyle birlikte tedarikçi sanayi oralarda daha fazla faaliyette olacak. ABD'ye ihracatımız artacak" diye konuştu.
Otomotiv sanayiinin ihracatının dolar bazında düşmüş gibi göründüğünü ifade eden Genel Koordinatör Baybalı, "Bu düşüş Türkiye'nin ihracatı gibi. Ama euro bazında yüzde 10 büyüme vardır. Bu çok net. Geçen seneye göre euro bazında hem ana sanayiin, hem de tedarikçi sanayiin ihracatı büyümüştür. Yani bu sektörün adette bir küçülmesi yok. Bu, tamamen çapraz kur etkisiyle dolar euro paritesi etkisinden kaynaklanmakta. Ağırlıklı yüze 75 olan ihracatın etkisiyle dolar bazında bir küçülme görülüyor" şeklinde konuştu. - BURSA