Taşkömürü ve Demir-Çelik" Paneli
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : GMİS Genel Başkanı Şemsi Demirci'nin açıklamaları Prof. Dr. Sencer İmer'in açıklamaları "Taşkömürü ve Demir-Çelik" paneli GMİS Genel Başkanı Demirci: "Yerli kaynaklarımıza döneceğiz, ama bu işi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
GMİS Genel Başkanı Şemsi Demirci'nin açıklamaları
Prof. Dr. Sencer İmer'in açıklamaları "Taşkömürü ve Demir-Çelik" paneli
GMİS Genel Başkanı Demirci:
"Yerli kaynaklarımıza döneceğiz, ama bu işi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin yıllık yaklaşık 30 milyon ton taş kömürüne ihtiyacı var"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Yerli kaynaklarımıza döneceğiz, ama bu işi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin yıllık yaklaşık 30 milyon ton taş kömürüne ihtiyacı var." dedi.
Demirci, sendika tarafından Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Taşkömürü ve Demir-Çelik" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretmeye ve kendi kaynaklarını değerlendirmeye mecbur olduğunu söyledi.
Zonguldak ekonomisinin bel kemiği Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) tarihinin en zor dönemini yaşadığını savunan Demirci, şöyle konuştu:
"Geçen yıl taş kömürü üretimi 1 milyon tonun altına düştü. Oysa TTK'nın kuruluş kapasitesi yıllık 5 milyon ton. 1924 yılında il olduğumuz dönemdeki üretim sınırındayız. Oysa burada 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. Koklaşabilir taş kömürü ithalatı için yılda milyarlarca dolar yurt dışına gidiyor. Şimdi yerli kaynaklara dönüş yolları arıyoruz. Yerli kaynaklarımıza döneceğiz, ama bu işi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin yıllık yaklaşık 30 milyon ton taş kömürüne ihtiyacı var. "
Demirci, TTK'nın özelleştirileceğine yönelik iddialara değinirken de " Madenciler ve Zonguldak halkı özelleştirmenin açlık, yoksulluk, sendikasız, sigortasız, emeklilik umudu olmayan ve ölümle burun buruna yaşamak olduğunu biliyor. Bu sektörde TTK'nin yerini doldurabilecek bir şirket yoktur. Özelleştirme düşüncesine karşı her zaman mücadele ediyoruz." dedi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer de Türkiye herhangi bir şekilde dışarıdan kömür alamasa ya da başka bir durumla karşılaşsa demir-çelik sanayisinin durma noktasına gelebileceğini söyledi.
Havzadaki 1 milyar tonun üzerindeki kömür rezervinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan İmer, "Şu anki düşük üretim seviyesinden 5 milyon ton kömürü asgari çıkartmamız gerekiyor. Zonguldak'ın değerli kömürünü enerjiye, elektriğe çevirip harcaması lükstür. Bu kömür, Türkiye'nin çelik ihtiyacını karşılamak için kullanılması gereken kömürdür." ifadesini kullandı.