Tarımda Türkiye'nin Kalbi Ordu
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, "Ordu ilimiz tarımsal üretimde Türkiye'de önemli bir merkez, Türkiye'nin kalbi özelliğini taşıyor diyebilirim" dedi.
Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden olan Fındık, bal, kivi ve balık...
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, "Ordu ilimiz tarımsal üretimde Türkiye'de önemli bir merkez, Türkiye'nin kalbi özelliğini taşıyor diyebilirim" dedi.
Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden olan Fındık, bal, kivi ve balık üretiminde Ordu ili ön sıralarda olmaya devam ediyor. Türkiye'nin fındık ihtiyacının yüzde 30'unu, Türkiye'nin en iyi aromasına sahip kivisi ve en fazla bal üretimi Ordu'lu çiftçi ve üreticiler tarafından üretiliyor.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu ve insanını fındıksız düşünmenin çok zor olduğunu belirtirken, fındık üretimi ile ilgili olarak şunları söyledi: "Ülkemizin olduğu gibi Ordunun da ekonomisinde tarım önemli bir alan önemli bir sektördür. Dolayısıyla tarım insanlık var oldukça sürekli olacaktır. Son yıllarda ülkemizde tarımda önemli gelişmeler yaşamıyor. Ordu ili de tarımda önemli bir merkezdir. Bugün ülke fındık üretiminin yaklaşık yüzde 30'u Ordu ilimizde üretilmektedir. Diğer taraftan dünya fındığının yüzde 20'sini Ordu tarafından üretilmektedir. İlimiz coğrafi açıdan zor bir ildir. Burada ağır tarım koşulları var. Makineli tarımın çok az uygulanabildiği alanlar söz konusudur. Dolayısıyla insan gücünün daha hakim olduğu bir bölgedir. Bu bölgede fındık önemli bir değerdir. Ordu ili fındık noktasında Türkiye'nin önemli bir merkezidir. Ordu ve insanını fındıksız düşünmek çok zordur."
"KİVİ ÜRETİMİNDE YALOVA'DAN SONRA İKİNCİ, AROMA NOKTASINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ"
Ordu kivisinin aromasından dolayı tüketiciler tarafından tercih edildiğinin altını çizen Müdür Sağlam, "Son yıllarda kivi ilimizde önemli bir sektörel anlamda tarımda bir faaliyet olarak öne çıkmaya başladı. Bugün 2 bin dolayında üretici, 3 bin dekar alan ile 6 bin ton kivi üretimi yapılıyor. Ordu ili Yalova'dan sonra en fazla kivi üreten il konumuna geldi. Her geçen gün hedefini daha yukarı taşıma noktasında ciddi uğraş veriyoruz. Ordu kivisi doğal olması ve özellikle çiftlik gübresi kullanılması noktasında da gerçekten herkes tarafında lezzet ve aroma bakımından da tercih edilen bir kivi durumundadır. Artık alıcılar Ordu kivisinin tadını bildikleri ve tüketicilerde bu tada alıştıklarından dolayı artık Ordu kivisi arar durumdalar" diye konuştu.
"ORDU'NUN SADECE ARI VE BAL İLE ANILMASINI İSTEMİYORUZ"
"Ordu, Türkiye'de balın merkezidir" diyen Müdür Musa Sağlam, "Bugün ortalama 12 bin ton dolayında ortalama yıllık bir üretim söz konusudur. Türkiye üretiminin yüzde onu Ordu'da üretiliyor. Sadece Ordu ilindeki arıcılarımız ve Ordu dışındaki yaşayan arıcılarımız ile birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'de üretilen balın yaklaşık 20'si Ordulu arıcılar tarafından üretilmektedir. Ordu'da bugün 500 binin üzerinde kovan varlığı söz konu. Ülke ortalamasının oldukça üstünde bir bal verimi söz konusudur. Biz sadece Ordu ilinde arıcılık noktasında sadece arı ile bal ile anılmasını istemiyoruz. Artık arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini, ana arı, arı sütü, polen gibi ürünlerin de Ordu'da tanınması ve arıcılarımızın bu ürünler için çalışması gerektiğini daha katma değerli bir yapıya kavuşmamız gerektiğini ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
"ORDU BALIKÇILIKTA BÖLGEDE 5., TÜRKİYE'DE 18. İLDİR"
Musa Sağlam, Karadeniz'in en uzun sahil bandına sahip olan Ordu'nun balıkçılık noktasında Türkiye'de 18. sırada olduğunu belirtti. Musa Sağlam, Ordu'daki balıkçılığı ise şu sözler ile anlattı: "Ordu, 110 kilometrelik bir sahil bandı var. Bu sahil bantta özellikle balıkçılık noktasında da önde olan bir ildir. Bölge'de 5. Türkiye'de balıkçılıkta 18. İldir. Kültür balıkçılığı anlamında Perşembe ilçemiz ilimiz için bir merkezdir. Dolayısıyla her geçen gün bu alanda üretimin artırılması ile ilgili çalışmalar söz konusu. Dünyadaki karasal alan sınırlıdır. Her geçen gün nüfus artıyor. Bugün 2000 yılında 1,5 milyar olan dünya nüfusu 2011 yılı sonu itibariyle 7 milyar dolayında 2050 yılında bu nüfusun 9 milyara yakın bir rakamda olacağı tahmin ediliyor. Karadaki üretimin sınırlı olduğu bir dönemde artık üretim kaynaklarının da olabildiğince üst seviyelere getirip artırmamız sağlıklı kaliteli üretimi oluşturarak tüketiciyi de bu üretimle buluşturmamız gerekiyor." - ORDU