"Tarım ve İnsan" 4. Ulusal Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımın insanla olan ilişkisinin edebileştirmesi çalışmasının bir arayışı olarak Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması'nı düzenlediklerini bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımın insanla olan ilişkisinin edebileştirmesi çalışmasının bir arayışı olarak Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması'nı düzenlediklerini bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen "Tarım ve İnsan" konulu 4. Ulusal Fotoğraf Yarışması sonuçlandı.
Ödül töreninde konuşan Bakan Eker, insanoğlunun hayatındaki en önemli faaliyet olan tarımın, insanoğlu yerleşik hayata geçtiği andan itibaren varolduğunu belirterek, "Bu geçen zaman zarfında insanlar başka faaliyetler yapıyor, yapacak. Ama tarımın dışındakilerin tamamının bir ömrü var. İnsanoğlu tarihinin belirli bir döneminde var, sonra değişiyor, başka bir şeye dönüşüyor, yok oluyor. Örneğin 50 yıl önce hayatımızda olmayan birçok teknolojik ürün bugün var. 50 sene sonra bugün sahip olduğumuz teknolojik ürünün çoğu olmayacak, yerine başkaları gelecek" diye konuştu.
50 sene sonra değişmeyen, değişmeyecek olan ve insanlığın sürekli ihtiyaç hissedeceği şeyin tarım olacağına dikkati çeken Eker, tarımın insan beslenmesinin kaynağı olduğunu söyledi.
Tarımın aynı zamanda Türklerin kültürü olduğunu ifade eden Eker, "Üzerinde yaşadığımız coğrafya, hangi canlıların yaşadığını tayin ediyor. Hangi bitkiler, hayvanlar ve canlılar olacağına coğrafya karar veriyor. Sonra o coğrafya üzerinde yaşayan canlılar birbirinin beslenmesinde rol oynuyor. Ekip biçtiğimiz, yetiştirdiğimiz, ürettiğimiz tarımsal ürünler, bitkiler gıdamızı oluşturuyor. O gıdalar bizim ticaretimizi, sanayimizi oluşturuyor. Toplumlararası ilişkileri belirliyor" dedi.
İnsanın ebediyet özlemi olduğunu bildiren Eker, insanın ebedi kalmak istediğini, fotoğrafın da anın ebedileştirilmesi olduğunu dile getirdi.
Eker, fotoğraf makinesinin icadının insanlık tarihinde önemli bir aşama olduğunu belirterek, "Aslında bu ebediyet özlemi arayışın bir parçasıdır. Biz, bakanlık olarak insanlık kültürünün en önemli alanlarından birini teşkil eden, menşeini, kaynağını teşkil eden tarımın insanla olan ilişkisinin edebileştirmesi çalışmasının bir arayışı olarak Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması'nı düzenledik" diye konuştu.
Çabalarının yankı bulduğunu dile getiren Eken, her yıl biraz daha fazla katılım sağlandığını, kategori sayısını da 6'ya çıkardıklarını kaydetti.
Yarışmanın Türkiye'nin kültürüne önemli hediyeler sunduğunu anlatan Eker, Türkiye'nin kültür birikimine önemli katkı sağlandığını söyledi.
Konuşmasının ardından Bakan Eker, yarışmada dereceye girenlere para ödüllerini ve plaketlerini verdi.
Bakan Eker, daha sonra açılışını yaptığı sergiyi gezdi.
Toplam 15 bin lira ödüllü yarışmaya 704 katılımcı 3 bin 127 eserle katıldı. 19 fotoğraf ödüle 153 eser sergilenmeye değer bulundu.
Devlet Sanatçısı Ozan Sağdıç, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Arslan Güven, Uluslararası Savaş Fotoğrafçısı ve Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral, Denizbank Kültür ve Sanat Yöneticisi Perihan Yücel, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Kaymas ile Yayın Dairesi Başkanlığı Proje Geliştirme ve Programlama Çalışma Grubu Sorumlusu Ali Metin'den oluşan jüri üyesinin seçimiyle derece giren yarışmacılar şöyle:
-Genel kategori:
1. Eyüp Karakuş
Hüsna Altın
2. Sebahattin Özveren
Orhan Köse
3. Celal Gezici
Mustafa Zengin
-Çiftçi özel ödülü:
Özgün Atilla
Sabri Altın
-Öğrenci özel ödülü:
Hakan Yaralı
Aytaç Özcan
-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanları özel ödülü:
Kadir Çivici
Songül Acar
-Denizbank çalışanları özel ödülü:
Nursen Kaçan
Yeşim Eralp Dağdelen
-Jüri özel ödülleri:
Ahmet Fatih Sönmez
Ali Sak
Murat Kaya
Seyit Konyalı
Tahsin Topçu
Muhabir: Arife Yıldız Ünal-Hüseyin Demir
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA