Haberler
Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kabul edildi

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kabul edildi

Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı

Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Babacan, 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinin riske karşı sigorta ettirilebildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinin her türlü riske karşı sigorta ettirilebildiğini belirterek, "Bizim buradan çiftçilerimize çağrımız sigortayı ihmal etmesinler" dedi.

Babacan, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından Rixos Otel'de düzenlenen Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, sigorta sektörüne yönelik çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Deprem sigortası konusunda geçen yıl yapılan düzenlemenin ardından son 7 aylık dönemde Türkiye'de sigorta edilmiş hane sayısının 4 milyondan 5 milyona çıktığını ifade eden Babacan, yıl sonu itibariyle bu rakamın 6 milyona ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Babacan, aynı şekilde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılan kişi sayısının geçen yıla oranla 4 kat arttığını bildirdi.

-Avrupa'nın 3. ülkesi-

Tarım sigortalarını 7 yıl önce başlattıklarını ve şu anda gayet başarılı uygulandığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Sigorta primi açısından baktığımızda tarım sigortaları, Avrupada 3. sıraya yükselmiş durumda. Yani Türkiye tarımsal sigortada prim üretimi rakamıyla ölçtüğümüzde Avrupa'nın 3. ülkesi olmuş durumda. Bu sisteme yeni başlayan ülkelerin ilk 7 yılı ile Türkiye'nin ilk 7 yılı mukayese edildiğinde Türkiye'deki uygulama ayrı bir başarı örneği olarak tescil edilmiş durumda. Örneğin İspanya bu sistemi başlattıktan tam 8 yıl sonra dona karşı tarım sigortası verebilmeye başlamış. Biz sistemi kurduk 6 ay sonra hemen don sigorta kapsamına alınmış oldu."

Sigorta prim oranlarının çok makul olduğuna işaret eden Babacan, ürününü sigorta ettirenlerin, sigorta primlerinin yarısını devletin ödediğini, bunların da gayet makul rakamlar olduğunu anlattı.

Buğday ekili 50 dönümlük bir arazinin yıllık sigorta priminin 95 lira olduğunu ifade eden Babacan, "95 lira demek 10 paket sigara demek. Yani 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinizi her türlü riske karşı sigorta ettirmiş oluyorsunuz. Bu bir anlayış ve kültür meselesi. Elde ettiğiniz güvence karşısında ödediğiniz bedel son derece düşük rakamlar. Bizim buradan çiftçilerimize çağrımız sigortayı ihmal etmesinler. Uzun vadede mutlaka bu işten karlı çıkılır" diye konuştu.

Sadece bütçe kaynaklarından tarım sektörüne verdikleri desteğin, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1'ini geçtiğini belirten Babacan, en çok tarımsal destek veren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini, bunu da çitçilerin hak ettiğini söyledi.

Babacan, 2012 yılında çiftçilerin 263 milyon lira prim ödediğini ancak sigorta kapsamına alınan ürün bedelinin 9,5 milyar lira olduğunu sözlerine ekledi.

-Türkiye Sigorta Birliği Başkanı-

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, sigorta sektörünün ekonomi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu ancak buna rağmen Türkiye'de halen sigortalılık oranının düşük kaldığını belirtti.

Ülke ekonomisine fayda bakımından bu oranın yukarı çekilmesi gerektiğini anlatan Koçak, tarım sigortası uygulamasının başladığı 2006 yılında düşük olan sigortalılık oranının yapılan çalışmalar sayesinde her geçen yıl arttığını kaydetti.

Koçak, tarım sektöründe çiftçilerin sigorta ile tanıştırılması gerektiğini, bunu da TARSİM'in gerçekleştirdiğini söyledi. Recep Koçak, bugüne kadar sigorta vasıtasıyla 863 milyon lira tutarında tazminat ödemesi gerçekleştirildiğini ve tarım sektöründe ekonomik anlamda meydana gelebilecek dalgalanmaların önüne geçildiğini bildirdi.

(Bitti) - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title