Haberler

Tarafla Toplu İş Yasasında Mutabakat Sağladı

Tarafla Toplu İş Yasasında Mutabakat Sağladı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toplu İş Yasası'nda mutabakat sağlandı. Kanun taslağı, Meclis açıldığında görüşülecek ilk konular arasında yer alacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Resmi Konut'ta işçi ve işveren temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmesi sona erdi. Erdoğan'ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik'i kabul ettiği görüşmede Toplu İş Yasası ile ilgili taraflar arasında mutabakat sağlandığı belirtildi. Görüşmeye katılan ve Resmi Konut'tan ayrılırken gazetecilere açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Toplu İş Yasası ile ilgili değerlendirmeler bir kez daha yapıldı ve taraflarla mutabakat sağlandı." dedi.

Açıklamasında TBMM açılır açılmaz tasarının gündeme alınması konusundaki taleplerin Başbakan'a iletildiğini belirten Çelik, Başbakanın da konuyu not ettiğini ve bu mutabakattan memnuniyet duyduğunu aktardı. Çalışma Bakanı, görüşmenin ilgili konfederasyonların talebi üzerine gerçekleştiğini ifade ederek, şu an itibarıyla toplu sözleşme yapabilmek için bin 600 civarında yetki talebi olduğunu aktardı. Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için yetki veremediklerini vurgulayan Çelik, "Bir an önce Toplu İş İlişkileri Yasası'nın çıkması gerekiyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 340 bin işçiyi ilgilendiren son derece önemli bir görüşmeyi bugün Sayın Başbakanımızla gerçekleştirmiş olduk" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Meclisin açılması yaklaştı. Toplu sözleşme yapamayan işçilerin sayısı 350 binlere yaklaşmış bulunuyor. Yasa çıkmadan bu karmaşık durumu çözmek mümkün değil. Bu düzenleme üç kez ertelenmişti. Son kez 31.12.2011'de ertelenmişti. O günden bugüne toplu sözleşme imkanı yapma imkanı bulamıyor sendikalarımız. Rakamların şeffaf, gerçekçil rakamlara dönüşmesi gerekiyor. SGK verileri çerçevesinde çalışan 11 milyon işçi varken bakanlık kayıtlarında 5 milyon 400 işçi görünüyor. Yüzde 60 örgütlenmeden bahsederken aslında örgütlü sendikalı sayısı yüzde 9'da olduğu gerçekleri var. Bu gerçeklerin izahında zorlandığımız hususların bu yasal düzenlemenin gerçekleşmesine bağlı olduğu bilinciyle bu çalışmaları sürdürüyor idik bugüne kadar. Ne yazık ki taraflar arasında nihai bir mutabakat sağlanamadığı için Başbakanımız da mutabakat şartının her konuda olduğu gibi önemsiyor. Bu çerçevede mutabakat sağlayın gelin demişlerdi. Bugün de taraflarla büyük ölçüde bu mutabakat sağlandı. Umarım TBMM açılır açılmaz toplu iş ilişkileri yasası meclisin ilk sıralarında yer alır. Sistemde mutabakat sağladığımız husus, geçişli bir sistem. Yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 şeklinde ana baraj yüzde 3 olacak. İlk dört yıl için yüzde 1, daha sonraki iki yıl için yüzde 2, nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak. Diğer ayrıntıları da mutabakat sağlanınca söyleyebilirim."

Başbakan Erdoğan'ın Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile de görüştüğünü aktaran Faruk Çelik, "Gerek memurlarımızın son yaptığımız düzenlemeler, eşit işe eşit ücret çerçevesinde attığımız adımlar, gerek milli eğitim sahasındaki olumlu gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerin yanında öğretmenlerimizin talepleri doğrultusunda da Memur-Sen Genel başkanını başbakanına bir sunumu oldu. Başbakanımız Memur-Sen Başkanı'nı dinlediler. Gerekli görüşmeyi birlikte

gerçekleştirmiş olduk." dedi.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi
title
Close