Takasbank Sermaye Piyasası Faaliyetlerini İzne Gerek Olmaksızın Yürütmeye Devam Edecek
İstanbul Takas ve Saklama Bankası A İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.(Takasbank) yürütmekte olduğu sermaye piyasası faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri, herhangi bir izne ve yetkiye gerek olmaksızın Merkezi Takas Kuruluşu sıfatıyla...
İstanbul Takas Ve Saklama Bankası A İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) yürütmekte olduğu sermaye piyasası faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri, herhangi bir izne ve yetkiye gerek olmaksızın Merkezi Takas Kuruluşu sıfatıyla yürütmeye devam edecek.
Sermaye Piyasası Kurulu, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Merkezi Takas Kuruluşlarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmeliğe ilişkin açıklama yaptı.
Yönetmelik ile merkezi takas kuruluşlarının ve takas işlemlerinin genel çerçevesinin düzenlenmesi amaçlanırken, söz konusu Yönetmelikte 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn) 77'nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hususlara ilişkin detaylı düzenlemelere yer verildi. Maddenin ikinci fıkrasında yer alan konuların uygulama ve operasyonla ilgili hususlar olmasından bahisle, bu konu hakkında ayrıntılı hususların ilgili Merkezi Takas Kuruluşlarının (MTK) yönetmeliği ile düzenlenmesi öngörüldü.
SPKn'nun Merkezi karşı taraf başlıklı 78'inci maddesinde MTK'ların merkezi karşı taraf hizmeti de verebileceği ve bu hizmete ilişkin Kurul'a sair yetkilerin verildiği düzenlenirken, Yönetmeliğin Merkezi Karşı Taraf başlıklı bölümünde merkezi karşı taraf hizmetine ilişkin genel ilkeler belirlendi. MTK'ların merkezi karşı taraf faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı düzenlemelerin önümüzdeki dönemde çıkarılacak Merkezi Karşı Taraf Yönetmeliği'nde yapılması öngörüldü.
Yönetmelikte de SPKn'da öngörüldüğü üzere İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) yürütmekte olduğu sermaye piyasası faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri, herhangi bir izne ve yetkiye gerek olmaksızın MTK sıfatıyla yürütmeye devam edeceği düzenlenirken, Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu Yönetmeliğe uyum sağlanması öngörüldü. Dolayısıyla ilk aşamada sistem mevcut yapısı ile işlemeye devam edecek. - Ankara