Şutso Güneş Enerji Sistemi Kurdu
Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) kurduğu sistemle kendi enerjisini üretmeye başladı.
Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) kurduğu sistemle kendi enerjisini üretmeye başladı.
Yılda 3 bin saat güneşlenme süresi ile çok önemli bir potansiyeli barındıran kentte, yenilenebilir enerjiden faydalanmak için kentin en büyük sivil toplum kuruluşu konumundaki ŞUTSO, Adalet Caddesi'ndeki oda binasına Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurdu.
Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destekle kurulan sistemle, ŞUTSO binasının 100 kilowattlık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de her geçen gün enerji sorununun giderek büyüdüğünü söyledi.
Petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarının çevre ve insan sağlığına daha fazla zarar verdiğini ifade eden Ertekin, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sistemin ayrıntılarına değinen Ertekin, şunları kaydetti:
"Sistem ŞUTSO hizmet binasının çatı ve balkonlarına kurulmuştur. Yatırımcıların daha kolay inceleyebilmesi için 20 kilowattlık bir sistem ise bina yanına kurulmuştur. Projede 400 adet 250 wattlık panel kullanılmıştır. 5 adet ise enerji çevirici kullanılmıştır. Sistem, Karacadağ Kalkınma Ajansı çağrısına yazmış olduğumuz projenin onaylanmasıyla yüzde 75'i ajans yüzde 25'i ise odamız tarafından finanse edilmiştir. Toplamda proje 400 bin liraya mal oldu. Ürettiğimiz bu enerji odamızın harcadığı elektriğin tamamını karşılamaktadır."
Ertekin, sistemin kendini yaklaşık 6 yılda amorti etmesini beklediklerini ifade ederek, kurulan sistemin çalışma ömrünün ise 25 yıl olduğunu sözlerine ekledi.