Haberler

Trump'ın Seyahat Yasağına Teknoloji Devleri Tepki Gösterdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trump'ın Cuma günü imzaladığı kararnameyle, yedi ülke vatandaşlarının ABD'ye giriş yapmalarının engellemesi üzerine Airbnb, Microsoft, Google, Apple ve Facebook yasağa tepki gösterdi.

ABD'li kahve devi Starbucks ve ev kiralama platformu AirBn, Trump'ın mülteci ve göçmenlere ilişkin kararının ardından harekete geçti. ABD'li kahve devi Starbucks, Suriyeli mültecilerin ABD'ye girişini askıya alan ve 7 Müslüman ülkeden vatandaşların ülkeye girişine 90 gün yasak getiren başkanlık kararnamesinin ardından, faaliyet gösterdiği 75 ülkede 5 yıl içinde 10 bin mülteciyi istihdam edeceğini duyurdu.

Starbucks CEO'su Howard Schultz, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, "Amerikan Rüyası'nın vadettiği değerlerin sorgulandığı eşi benzeri görülmemiş bir zaman" yaşandığına dikkati çekti.

"10 BİN MÜLTECİ İSTİHDAM EDECEĞİZ"

Starbucks'ın savaş, şiddet, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanları istihdam etmek için çabalarını iki katına çıkaracağını aktaran Schultz, "Önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde 10 bin mülteci istihdam edeceğiz." ifadesini kullandı. Schultz, şirketin Meksika'da yatırım yapmaya devam edeceğini de belirtti.

AIRBNB DE HAREKETE GEÇTİ

Evini kiralayanlar ile gezginleri internette buluşturan AirBnb platformunun CEO'su Brian Chesky ise ABD Başkanı Donald Trump'ın tartışma yaratan 'ülkeye giriş yasağı' kararına karşı, şirketinin yasaktan etkilenenlere ücretsiz kalacak yer sağlayacağını açıkladı.

Facebook hesabından açıklama yapan Chesky, "3 milyondan fazla evimiz var. Yasaktan etkilenenlere kesinlikle yer bulabiliriz" dedi. Şirket CEO'su, olaydan etkilenen ve kalacak yeri olmayan herkese kendisine şahsen e-posta gönderme çağrısı yaptı.

Şirketin ayrıca afetlerden etkilenen şehirlere yardım kapsamında hazırda tuttuğu kalacak yer imkânları bulunuyor. İtalya depreminde ve Şili'deki yangında bu evler afetzedelere açılmıştı. Chesky, gerekirse bu evlerin de seyahat yasağından etkilenenlere açılabileceğini belirtti.

AirBnb'nin dışında; Netflix ve Twitter şirketleri de ABD'nin göçmenler tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, nereden gelirlerse gelsinler göçmenlerin yanındayız mesajı verdi.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Film ve dizi izleme Netflix'in Yönetim Kurulu Başkanı Reed Hastings de, "Trump'ın davranışları dünyanın dört bir tarafındaki Netflix çalışanlarını etkiliyor. Trump, Amerikan vatandaşına yaraşır şekilde davranmıyor ve işin kötüsü bu Amerika'nın müttefiklerini kaybetmesine ve nefretin çoğalmasına yol açarak daha güvensiz hale gelmesine neden olacak" dedi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), 100 ila 200 kişinin havaalanlarında veya aktarmada bekletildiğini ve seyahat etmelerine izin verilmediğini tahmin ediyor.

Binlerce kişi seyahat yasağını protesto etmek için havaalanlarında buluştu.

New York taksiciler birliği de protestoya destek olmak amacıyla bir saat boyunca çalışmayacaklarını açıkladı.

Taksi çağırma uygulaması Uber ise New York taksicilerinin protestosuna katılmadığı için sosyal medyada büyük tepki gördü.

JFK Havalimanı'ndan yolcu almayı reddeden sarı New York taksilerinin aksine, Uber bir saat boyunca fiyatlarını düşürerek servis verdi.

Sosyal medya bunun üzerine "Uber'i silin" mesajlarıyla doldu.

Ancak Uber CEO'su Travis Kalanick de yasağın "masum insanları" etkileyeceğini açıklamıştı. Microsoft, Google, Apple ve Facebook'tan tepki

Apple CEO'su Tim Cook, çalışanlarına gönderdiği bir e-postada ABD Başkanı Donald Trump'ın "politikasını desteklemediklerini" belirtti.

Cook, "Beyaz Saray'a çalışanlarımızın ve şirketimizin olumsuz etkileneceğini bilirdik" dedi.

Google, seyahate çıkacak olan çalışanlarını uyardı ve BBC'ye elemanlarının ABD'ye girişinin engellenmesinden endişeli olduklarını söyledi.

Microsoft, kararnameden etkilenen çalışanlarına hukuki destek sağlayacağını söyledi.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg de, Trump'ın imzaladığı kararnamenin yaratacağı etkinin endişe verici olduğunu söyledi.

Trump'ın Seyahat Yasağına Teknoloji Devleri Tepki Gösterdi
Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close