SPK Başkan Ertaş: Sermaye Piyasalarının Hukuki Alt Yapısı Büyük Ölçüde Yenilendi
Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak Kurul tarafından yapılan ikincil düzenleme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bu düzenlemelerle birlikte sermaye piyasalarının hukuki alt yapısının büyük ölçüde yenilendiğini bildirdi.
Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak Kurul tarafından yapılan ikincil düzenleme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bu düzenlemelerle birlikte sermaye piyasalarının hukuki alt yapısının büyük ölçüde yenilendiğini bildirdi.
SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, SPK'nın ikincil düzenlemeleri ve 2014-2016 Stratejik Planı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte sermaye piyasaları için yeni bir dönem başladığını vurgulayan Ertaş, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak Kurul tarafından yapılan ikincil düzenleme çalışmalarının tamamlandığını, bu düzenlemelerle birlikte sermaye piyasalarının hukuki alt yapısının büyük ölçüde yenilendiğini bildirdi. Ertaş, piyasa katılımcılarının uyum süreci için yapılan ikincil düzenlemelerin bir kısmının 1 Temmuz 2014 itibarıyla yürürlüğe gireceğini dile getirdi.
-YENİ İKİNCİL DÜZENLEME SAYISI 47-
Ertaş, gerek yeni Kanun gerekse yapılan ikincil düzenlemelerde İstanbul Finans Merkezi Projesi'ni hayata geçirme, başta AB direktifleri esas olmak üzere uluslararası normlara uyum, yatırımcı haklarının korunması, şirketlere alternatif finansman kaynakları sunulması ve sermaye piyasası kurumlarının alt yapısının güçlendirilerek uluslararası rekabet avantajı sağlanması hedeflendiğini bildirdi. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve bu kapsamda bugüne kadar yapılan sermaye piyasası araçlarına, bu araçların ihracına, kamunun aydınlatılmasına, ihraççılara, yatırım hizmetlerine, kolektif yatırım kuruluşlarına, finansal raporlama standartlarına ve piyasa bozucu işlemlerin denetimine ilişkin olarak yapılan yeni ikincil düzenleme sayısının 47 olduğunu vurgulayan Ertaş, "Mevcut düzenlemelerde revizyon işlemi gerçekleştirilen düzenleme sayısı 8, borsaların, finansal alt yapı kuruluşlarının ve diğer ilgili kurumların faaliyetlerinin yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile uyumlu hale getirilmesini teminen yayımlanan yönetmelik sayısı ise 12 oldu" dedi.
-15 AYDA 69 DÜZENLEME YAPILDI-
SPK'nın şeffaf, adil ve hesap verebilir şekilde kamuya ve paydaşlarımıza hizmet vermeyi temel prensip olarak benimsediğine dikkat çeken Ertaş, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar yatırımcılara, sermaye piyasası kurumlarına ve şirketlere yönelik kurallar belirleyen Kurulumuz ilk defa benimsediği temel prensibe uygun olarak Kurulumuzun iç işleyişini düzenlemek ve paydaşlarımıza verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak amacıyla hazırlanan 'Sermaye Piyasası Kurulu İç Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' ile 'Sermaye Piyasası Kurulu Üyeleri ve Personelinin Uyacakları Mesleki ve Etik İlkeler Yönetmeliği' de sırasıyla 31 Ocak 2014 ve 29 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu suretle 2013 ve 2014 yılının ilk 3 aylık dönemini kapsayan 15 aylık dönem içinde toplam 69 düzenleme yapılmış ve Resmi Gazete'de yayımlanmıştır."
-KURUL'UN 3 YILLIK YOL HARİTASI BELİRLENDİ-
Son olarak Kurul'un önümüzdeki üç yıl içerisinde nasıl bir yol haritasını izleyeceğini belirleyen 2014-2016 dönemini kapsayan Stratejik Planı'nı da hazırladığına dikkat çeken Ertaş, Stratejik Plan'ın tüm sermaye piyasaları katılımcıları için önemli bir yol haritası niteliğinde olacağına inandığını bildirdi. Gelişmeler ve yeni oluşan ihtiyaçlar çerçevesinde Plan'ın sürekli izlenecek ve gerekli güncellemeler yapılacağını dile getiren Ertaş açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kurulun faaliyetlerini yürütürken etkileşim içerisinde olduğu ulusal ve uluslararası tüm çevresel faktörler göz önünde bulundurularak belirlenen temel amaç ve hedefler ile bu hedeflere ulaşabilmek için öngörülen stratejiler belirlenmiştir. Bu çerçevede birincil amaç olarak belirlenen sermaye piyasalarının arz ve talep yönlerinin güçlendirilmesi kapsamında finansal ürün çeşitliliğinin artırılması, finansal farkındalığın artırılması ve kolektif yatırım kuruluşlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılması hedeflenmektedir. İkinci temel amaç olarak belirlenen sermaye piyasalarında güven ve etkinliğin artırılması kapsamında düzenlemelerin uluslararası uygulamalar ve piyasa koşulları dikkate alarak sürekli güncellenmesi, gözetim ve denetimlerin etkinliğinin artırılması, uluslararası kuruluşlarla işbirliği çalışmalarının güçlendirilmesi, kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesi ve finansal piyasa altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi olarak belirlenen son amacın yerine getirilmesi için insan kaynaklarının güçlendirilmesi, finansal piyasaların daha etkin izlenmesi ve teknolojik imkânların geliştirilmesi hedeflenmektedir."