Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası'nda üretim yapan çiftçilerin, pamuktaki yüksek girdi maliyetleri nedeniyle alternatif ürünlere yöneldiğini bildirdi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası'nda üretim yapan çiftçilerin, pamuktaki yüksek girdi maliyetleri nedeniyle alternatif ürünlere yöneldiğini bildirdi.

Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, oda olarak çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmeleri konusunda çalışma yaptıklarını anlattı.

Söke'de sera çalışmalarının hızlandığına dikkati çeken Kocabaş, şunları söyledi:

"Kurulan seralarda farklı ürünlerin dışında bu yıl ilk kez çilek üretiminin de yapılması bizleri mutlu etti. Çiftçimiz yanındaki komşusunu gördükten sonra bu işleri yapmayı gönülden istiyor. Riske girmek istemiyorlar. Bu tür alternatif üretim yapanları destekliyor ve kutluyoruz. Ovada pamuk üretimindeki girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Geçen yıl pamuğa alternatif domates ve soya fasulyesi üretildi. Bu yıl da çilek üretimine başlandı.Geçen yıl soya fasulyesini üreten çiftçilerimiz memnun kaldılar ve para kazandılar. Tabii ki domateste öyle çileğin karını da ilerleyen zamanda göreceğiz."

"Çilek bizim için daha avantajlı"

Bu yıl pamuk yerine çilek üretimi yapan özel bir firmanın müdürü Mehmet Fillik ise ilk sene olmasına rağmen iyi ürün elde edildiğini kaydetti.

Deneme amaçlı üretim yaptıklarını söyleyen Filik, "Bu yıl 25 dekar alanda iki farklı çeşit çilek üretimine başladık. Çilek üretiminin yarısını açık alan yarısını da kapalı alan olarak yapmaktayız. Şubat ayı ortalarından itibaren de çilek hasadına başladık. Çilek üretiminde bu yıl ilk yılımız olmasına rağmen verimlerimiz de çok iyi gidiyor" dedi.

Çileğin pamuğa göre daha avantajlı ve daha karlı olduğunu ifade eden Filik, "Pamukla mukayese edecek olursak pamuktaki dekar geliriyle çilekteki dekar geliri arasında yaklaşık 15 kat gibi bir gelir farkı bulunuyor. Çilek bizim için daha avantajlı. Bu fark özellikle küçük parsellerdeki çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltecek. Şu an Tarım Bakanlığımızın da yapmaya çalıştığı şehirden köye göçün önünü açabilecek bir proje olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Fillik, iklim koşulları nedeniyle Söke'de üretilen çileğin diğer bölgelerdeki çilekten 15 gün önce pazara indiğini bunun da bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title