Smartcon2016 İstanbul Zirvesi
Boyner Grup Yo¨netim Kurulu Bas¸kanı Cem Boyner, "Tüm şirketlerin başarılı olmak için sırtını bilgi ekonomisine ve inovasyona yaslaması, bilgiye yatırım yapması gerekiyor.
Boyner Grup Yo¨netim Kurulu Bas¸kanı Cem Boyner, "Tüm şirketlerin başarılı olmak için sırtını bilgi ekonomisine ve inovasyona yaslaması, bilgiye yatırım yapması gerekiyor." dedi.
Boyner, büyük veri yönetimi, Nesnelerin İnterneti (IoT), Endüstri 4.0 ile liderlik fırsatlarının ele alındığı "Smartcon2016 İstanbul Zirvesi"nin açılışında "Yeni I·novasyon Ekonomisinde Bas¸arı" başlıklı bir sunum yaptı.
1970'lerde her üretilen malın bir alıcısı olduğunu kaydeden Boyner, "1980'lerin başında bir anda devran döndü. Müşterinin kral olduğunu 1980'lerin başında konuşmaya başladık.
O dönemde müşteriyi nasıl özel hissettiririz diye düşünmeye başladık. Müşterilerimize mektup yazmaya başladık. 40 yıla yakındır müşteri ilişkilerimizi geliştiriyoruz." diye konuştu.
Boyner, 40 yılda 16 milyon müşteri bilgisi biriktirdiklerini bildirerek, "İşlerimiz iyi dönemde yüzde 24 büyüyor. Bu büyümeyi getiren ekmeğimizi kazandığımız müşterilerimiz. Müşterilerimiz isim isim takip ediyoruz. En çok alışveriş yapan 10 bin müşterimizi takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Müşteriyi anlama ve tanımanın önemini vurgulayan Boyner, şunları kaydetti:
"Neler olup bittiğini bilmek çok önemli bizim için. Gelen müşterilerimiz kim ve ne isterler. Müşterilerin davranışlarını anlamlandırabilmeliyiz. Neden o davranışları gösterdiğini bilmeliyiz. Örneğin; müşterimiz hamile ve kozmetik markalarını değiştirmiş. Hamile olduğunu anlayıp hemen İstediği ürünü buluyoruz. İcatlar ya ihtiyaçtan çıkıyor ya da boşluktan. Müşterilerimiz çok harcasınlar azar azar ödesinler diye taksitle alışverişe yöneldik. Müşteri bütçesini açsın, kısıtlı kalmasın ve daha kaliteli bir hayat yaşasın. Oradan çıktı taksitli kredi kartları. Taksitli kredi kartları tüketici ihtiyacını gidermek üzere icat edilen bir üründür."
Mobil uygulamaları Hobi'den de bahseden Boyner, "Tüketici teknolojilerine yatırım yapmanın olmazsa olmaz olduğunu düşündük. Büyük bir veri hazinemiz var. Bunların üzerine tartışarak müşteri ne ister ve biz elimizdeki imkanlarla neler verebiliriz diye dizayn etmeye başladık. Hopi çıkalı 1 yıl oldu ve 3,5 milyon üyesi var. Hopi bir alışveriş uygulaması. Aslında bir alışveriş makinesi." bilgisini aktardı.
Boyner, Türkiye'de inovasyonun sıçrayarak gelişmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Biz de Hopi ile Türkiye'nin bu alanda fark yaratmasını sağlamayı hedefliyoruz. Hopi'ye yeni uygulamalar eklerken ve geliştirmeler yaparken pek çok teknolojiyi nereden alırız diye dünyaca ünlü şirketlerle görüştük. Silikon Vadisi'nde aradığımızı aslında en yakınımızda bulduk: Maslak'ta İTÜ'de pırıl pırıl 3 genç aslında aradığımız her şeyi yapmış. Hem de daha iyisini yapmış. Aslında aradığımız çözümlerin çoğu etrafımızda mevcut. Tüm şirketlerin de başarılı olmak için sırtını bilgi ekonomisine ve inovasyona yaslaması, bilgiye yatırım yapması gerekiyor. Başka şansımız yok. İnovasyonun gücüyle Türkiye'nin dünyayla arasındaki farkı kapatacak sıçramayı yapması mümkün."
Smartcon2016 İstanbul Zirvesi ile iş ve teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinin buluşturulması hedefleniyor. 3 ana konferansa ev sahipliği yapacak olan zirvede, büyük veri (big data), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve girişimcilik sektörleri düzenlenecek panellerle ele alınacak.