Sıcak Altında Ekine Orak Sallıyorlar
Yurdun büyük bölümünde güneş altında 40 dereceyi aşan hava sıcaklıklarına rağmen ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çiftçilerden bazıları, biçerdöverle girilemeyen arazilerde buğday hasadını orakla yapıyor.
BÜLENT YALÇIN - Yurdun büyük bölümünde güneş altında 40 dereceyi aşan hava sıcaklıklarına rağmen ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çiftçilerden bazıları, biçerdöverle girilemeyen arazilerde buğday hasadını orakla yapıyor.
Ülke genelinde zaman zaman mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, özellikle açık alanlarda çalışanların işini güçleştiriyor.
Çiftçiler ile inşaat, yol yapımı, belediyelerin temizlik hizmetleri gibi işlerden geçimlerini sağlayanlar, aşırı sıcaklardan olumsuz etkileniyor.
Ekmek paralarını toprağı ekip biçerek kazananlardan bazılarının işleri, arazi koşulları nedeniyle iyice zorlaşıyor.
Sıcak havaların yoğun hissedildiği Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde de tarımla uğraşanlar, geçimlerini sağlamak için tarlalarda çalışmaya devam ediyor.
İlçenin kırsal mahallelerinde, biçerdöver gibi tarım makineleriyle girilemeyen buğday ekili arazilerde hasat, orakla güç şartlar altında gerçekleştiriliyor.
Kıran Mahallesi'nde güneş altında 40 dereceyi geçen hava sıcaklıklarında ekine orak sallayan kadın ve erkek çiftçiler, sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışıyor.
İmece usulüyle biçilen buğdaylardan, daha sonra başka bir alana kurulan tarım makineleri yardımıyla ezilerek tane ile saman elde ediliyor.
Çiftçi kadınlar, günün yorgunluğunu, güneşin kavurucu sıcaklığını, orakla ekin biçmenin zorluğunu türkü söyleyerek unutmaya çalışıyor.
Bütün uğraşları kışlık yiyecek ihtiyacı için
Mahalle sakinlerinden 67 yaşındaki Fatma Keskin, AA muhabirine, arazi yapısından dolayı buğdaylarını orakla hasat etmek zorunda olduklarını söyledi.
Harmanı ise traktörlerle yaptıklarını belirten Keskin, "Kışlık tarhana, bulgur ihtiyaçlarımızı karşılamak için buğday ekip biçeriz. Biçtiğimiz buğdayları değirmene götürürüz. Elde ettiğimiz unlarla tarhana, erişte yapar, bulgur kaynatırız. Kışlık ihtiyaçlarımızı buğdaydan karşılarız." diye konuştu.
Keskin, tarlada zor şartlarda çalışsalar da oruçlarını tuttuklarını dile getirdi.
Halil Taşçı ise buğdayları orakla biçtikten sonra demet haline getirerek harmana hazırladıklarını ifade etti.
İmece usulüyle biçilen ve demetlenen buğdayların bir araya toplandığını ve tarım makineleri aracılığıyla işlendiğini anlatan Taşçı, bir makinenin aynı anda yürüttüğü işi kendilerinin birkaç aşamada ancak yapabildiğini belirtti.