Shell ReCharge Türkiye'de İlk Adımını Eşarj ile Atıyor
Shell ile elektrikli şarj istasyonu ağı Eşarj önemli bir iş birliğine imza attı.
Shell ile elektrikli şarj istasyonu ağı Eşarj önemli bir iş birliğine imza attı. Shell Recharge markasıyla İstanbul, Sapanca ve İzmir'de devreye alınan toplam dört istasyonda Eşarj altyapısı kullanılacak. Kurulan şarj istasyonlarından alınacak hizmetle araçlar 5 ila 8 dakika içinde şarj edilebilecek.
2030 yılında Avrupa'da yapılan araç satışlarının yarısının elektrik araçlar olması bekleniyor. Türkiye'de de son yıllarda gelişen bir pazar olan elektrikli araçlar açısından en önemli konuların başında yaygın elektrikli şarj ağı bulunması geliyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIYOR
Eşarj istasyonları, enerjilerini uluslararası IREC yenilenebilir enerji sertifikasına sahip kaynaklardan tedarik ediyor ve bu istasyonlarda tamamen temiz ve yenilenebilir enerji kullanılıyor.
Alternatif ve yenilenebilir enerji alanında yatırımlar gerçekleştiren Shell, Türkiye'de de Shell Recharge markasıyla elektrikli araç şarj ünitelerini devreye aldı. Shell & Turcas, bu istasyonların teknik ve ticari operasyonları için Enerjisa Enerji'nin 2018 yılında çoğunluk hisselerini satın aldığı Eşarj ile iş birliği yaptı.
Şarj ünitelerinin devreye alınması için bugün Acıbadem Shell istasyonunda bir etkinlik düzenlendi. Organizasyona Shell & Turcas CEO'su Emre Turanlı, Enerjisa Enerji CEO'su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar ile iki şirketin temsilcileri katıldı.
AMAÇ SIFIR EMİSYONLA FAALİYET GÖSTERMEK
Etkinlikte konuşan Shell & Turcas CEO'su Emre Turanlı,2050 yılına kadar net sıfır emisyon ile faaliyet göstermeyi hedeflediklerini söyledi. Bu doğrultuda daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını için de yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Turanlı, 'Hem müşterilerimize araçlarını şarj etmek için daha iyi imkan sunmak hem de yenilenebilir enerjiyle bunu yaparak çevreye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Şarj aletini biz yerleştiriyoruz. Eşarj'ın sistemi üzerinden müşteriler aplikasyon sayesinde istasyonu görüp, gelip araçlarını şarj ediyor. Türkiye, Shell'in özellikle perakende alanında en çok odaklandığı 10 ülkeden biri, o açıdan Türkiye oldukça önemli. Bazı ülkelerde daha ileride gittiği oluyor. Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek. Bunu en iyi şekilde kullanıp, hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyorum. O nedenle iş birliği yaptığımız için çok mutlu ve gururluyuz' dedi.
2030 YILINDA 2,5 MİLYON İSTASYONA ULAŞMAK PLANLANIYOR
Küresel düzeyde 35'ten fazla ülkede 185 binden fazla elektrikli araç şarj ünitesi bulunan ve 2025'e kadar 500.000, 2030 yılına kadar 2,5 milyon noktaya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Turanlı, 'İlk etapta İstanbul'da bir adet, İzmir'de bir adet ve Sapanca'da iki adet hızlı şarj altyapısına sahip olduk. İstasyonların sayısın 2021 yılı haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak yatırımlar ile sekize yükseltmeyi planlıyoruz' diye konuştu.
PİLOT UYGULAMA BAŞLADI
Turanlı, 'Elektrikli araç sahibi misafirlerimize Shell Recharge markamız ile istasyonlarımızda hizmet veriyoruz ve elektrikli şarj noktalarına ilişkin pilot uygulamamızı ise Enerjisa ile başlattık. Önümüzdeki günlerde yapacağımız yatırımlarla, elektrikli araç sahibi misafirlerimiz İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir otoyollarında bulunan istasyonlarımızda rahatlıkla araçlarını şarj ederek şehirler arası yolculuklarını gerçekleştirebilecekler. Öncelikli hedefimiz büyük şehirler ve tatil rotaları olacak. Talebe bağlı olarak en uygun teknoloji ile doğru zamanda yatırımlarımıza hız vereceğiz' ifadelerini kullandı.
ODAĞIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TEKNOLOJİ
Enerjisa Enerji CEO'su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar ise 'Teknolojiyi ve sürdürülebilirliği odak noktası olarak belirleyen tüm yatırımları önemsiyoruz. Tam bu noktada Eşarj ile sorumluluk alıyor ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin ilk ve en hızlı elektrikli araç şarj istasyon ağı olan Eşarj ile daha önce İsveç'e istasyon kurarak önemli bir adım atmıştık. Bugün ise Shell Recharge noktalarının operasyonlarını sağlayarak ekosistem içerisindeki öncü konumumuzu pekiştirecek önemli bir dönüm noktası yaşıyoruz. Eşarj olarak 2030 yılına geldiğimizde trafiğe çıkması öngörülen elektrikli araç sayısına da bağlı olarak karbon salınımına 2,5 milyon tonluk katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye'nin yanı sıra dünya ekosistemine de yarar sağlayacak adımlar atıyoruz' dedi.
'İSTASYON SAYISINI 400 ÜZERİNE ÇIKARTTIK'
Pınar, 'Eşarj'ın hisselerini 2018 yılında aldıktan sonra yapmaya çalıştığımız Türkiye'de geniş bir ağa sahip olmaktı. Şu anda 400 istasyonun üzerine çıktık. Hem ilk hem de en hızlısı olmayı hedefliyoruz. Müşterinin beklentisi de şarjını hızlıca doldurmak. Sene sonunda istasyon sayımızı 500'ün üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Burada önemli olan sürdürülebilirlik, Türkiye'de de bunun önemini biliyoruz, yatırım da yaptık. Global bir oyuncu olan Shell ile hem yerelde hem de bölgede yapabileceklerimize yönelik proje geliştiriyoruz. Önemli bir başlangıç, devamını için çalışmalarımız sürüyor. İstasyonlarda tamamen yeşil enerji kullanacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. 15 dakika doldurulan şarjla 100-200 kilometre gidebilirsiniz. İleride daha iyi olacağını biliyoruz. Şirket olarak da bunun teknolojisini takip ediyoruz, en iyisini getireceğiz. Yurt dışında yatırımlarımız devam ediyor. İsveç ile başladık, projeler üretmek için çalışıyoruz' diye konuştu.