SGK'dan erken emeklilik kısıtlaması! Bu meslekleri yapanlar dikkat

SGK'dan erken emeklilik kısıtlaması! Bu meslekleri yapanlar dikkat
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SGK, yıpranma payı uygulamasında önemli bir kısıtlamaya gidiyor. Tehlikeli ve riskli iş kollarına tanınan bu haktan, uygun olmayan meslekler üzerinden bildirim yapılması üzerine SGK harekete geçti. Aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli ve sekreter gibi risk unsuru taşımayan görevler yıpranma payı uygulamasının dışına çıkarıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı) uygulamasında önemli bir kısıtlamaya gidiyor. Tehlikeli ve riskli iş kollarına tanınan bu haktan, uygun olmayan meslekler üzerinden bildirim yapılması üzerine SGK harekete geçti.

DENETİMLERDE ORTAYA ÇIKTI

Milliyet'in haberine göre, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, bazı işyerlerinin tehlikeli iş kapsamında olmayan meslek gruplarını da yıpranma payına dahil ettiği tespit edildi.

BU MESLEKLER KAPSAM DIŞINA ALINIYOR

Uygulamanın dışına çıkan meslekler arasında aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli ve sekreter gibi risk unsuru taşımayan görevler yer aldı.

Bu durumun önüne geçmek isteyen SGK, Nisan 2025 itibarıyla geçerli olacak yeni düzenleme kapsamında bazı meslek kodlarından yapılan bildirimleri sistemden engelleyecek. Yanlış bildirim girişiminde bulunan işverenler, sistem üzerinden uyarı mesajı alacak.

Kısıtlanan meslek kodlarına SGK'nın çevrimiçi sistemi üzerinden erişilebilecek. Böylece yalnızca gerçekten tehlikeli ve yıpratıcı işlerde çalışanlar erken emeklilikten faydalanabilecek.

ŞOFÖRLÜK DE KAPSAM DIŞINA ÇIKARILIYOR

Yeni düzenleme için verilen örneğe göre, şoförlük mesleği, yıpranma payı kapsamındaki işlerden olma ihtimali bulunmaması sebebiyle kısıtlanan meslek kodu listesinde yer alacak. Ancak yangın söndürme işinde çalışan itfaiye şoförlüğü, yıpranma payı kapsamında değerlendirilebilecek.

YIPRANMA PAYI GEREKTİREN HATALI GİRİŞLERİN ÖNÜNE GEÇİRİLECEK

Yeni uygulamayla, yıpranma payı gerektiren fiili riske maruz kaldığı halde, meslek kodu girişinin hatalı yapılmasıyla hakkını kaybedenlerin durumunun da önüne geçilmesi planlanıyor.

YIPRANMA PAYI NEDİR?

"Yıpranma payı" halk arasında kullanılan adıdır; yasal terminolojide ise Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) olarak geçer. Ağır, tehlikeli veya zor koşullarda çalışan sigortalılara, hem bedensel hem de zihinsel yıpranmalarının telafisi olarak, emeklilik öncesi ilave prim gün sayısı ve hizmet süresi tanınır. Bu sayede söz konusu çalışanlar, normalden daha erken emekli olma hakkı elde ederler

KİMLER YARARLANABİLİR?

4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) sigortalıları;

Kanunun 40. maddesinde tek tek sayılan ağır, tehlikeli ve yıpratıcı işlerde fiilen çalışanlar;

Sağlık çalışanları, yataklı/döner sermayeli hizmet sunan hemşireler ve eczacılar da, 7146 sayılı Kanun kapsamında FHSZ'dan yararlanabilirler

Başlıca örnek iş kolları:

  • Madencilik (kurşun, arsenik, kömür vb.),
  • Metal döküm, çelik üretimi,
  • Asit ve kimyasal madde üretimi,
  • Radyasyonla çalışan personel,
  • Polis ve jandarma teşkilatı,
  • İtfaiye ve arama-kurtarma ekipleri,
  • Sağlık personeli (hemşire, eczacı vb.),
  • Bazı öğretmen ve adliye personeli
Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
500

Yorumlar (17)

Haber YorumlarıAdem Örnek:

POLİS, JANDARMA, SAĞLIK HİZMETLERİ İÇERİSİNDE BULUNAN ÇOĞU BRANŞTA TEHLİKELİ İŞLER SINIFINDAN ÇIKARILMALIDIR.

Yorum Beğen62
Yorum Beğenme31
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıALPEREN AKINCI HD:

Bu tespit edilen kurumlar içerisinde de özel tespitler yapılmalıdır.. Şimdi Aynı kurumda mesela Emniyet teşkilatında masa başında 8-5 çalışan geceleri evde istirahat eden bayram tatilleri ve diğer kamu tatillerinden faydalanan birisi ile sahada gece gündüz vardiyalı çalışan bizzat stresli olaylara müdahale eden stresten uykusuzluktan hastalık sahibi olan birisi kesinlikle bir olmamalı ..ancak kurumun içerisinde de ikisi de aynı yıpranmadan faydalanıyor ve aynı maaşı alıyor.Bu nasıl olacak .

Yorum Beğen51
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıArda Yıldız:

Adliyede çalışmak ağır, tehlikeli ve yıpratıcı iş mi oluyor? siz şuna işe göre çalışanlara özel muamele demiyorsunuzda. yazık vallahi.

Yorum Beğen47
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMurat Gozudok:

Polis varda Haftada 60saat üzeri çalışan güvenlik personeli neden yok

Yorum Beğen31
Yorum Beğenme5
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSezgin Avcı:

Herkese eşit bir SGK sistemi şart mağdurların mağduriyetleri giderilmeli Adalet herkese lazım...

Yorum Beğen28
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıDağıstan:

Siz önce Dokuzbin prim ödeme gününe sahip bir emekli ile 3500 prim ödeyen emeklinin aldığı maaşları eşitlememeyi gündeme alın. Haksızlığın böylesi. Ne yani genç yaşta prim ödemeye başlamamayı maharet mi sayıyorsunuz. Sigortaya bir şekilde başlangıç yapmış,yıllarca prim ödememiş ,sonra aklına gelmiş , yaşı ve sigorta başlangıcı tutuyor diye 3500 gün prim ödeyeni emekli yapın. Bu ne ya

Yorum Beğen28
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıvatandaş:

eyt ile sgk nın içinden geçildi çıkış yolları aranıyor.

Yorum Beğen19
Yorum Beğenme4
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısade vatandaş:

la ben otuzbeş sene eşek gibi üçüncü beşinci kata her gün birer ikişer tüple inip çıktım ya la hani bana erken emekliliği bırak 7650 günle bir sene askerliği ödeyip ölmüş eşek fiyatı maaşa zor şer emekli oldum üstelik son anda farketmesem bir sene daha maaşı düşüren sigorta primini enayi gibi yatıracaktım sistem sana şunu diyor ya günün dolunca çalışma yada çalışırsanda kaçak çalış. ssk sistemini dejnere ettiler biz yüksek maaş beklerken hakkımızı vermeyi bırakın olanıda elimizden aldılar

Yorum Beğen18
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKoray dinç:

Elektrik dağıtım şirketlerinde çalışanlara da yıpranma payı getirilmelidir.

Yorum Beğen12
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıTarafsız vatandaş:

verilen hak geri alınmaz hak haktır ayrım olmaz şu an ki yaşam zaten başlı başına risk değilmi ?

Yorum Beğen11
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title