Haberler

Sermayesi 600 Milyon TL'ye Çıkarılan Eti Maden İşletmeleri, Sayıştay Denetimine Tabi Olacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, müessese ve bağlı ortaklıkların yıllık hesapları ile gelir ve harcamalarına ilişkin iş ve işlemleri Sayıştay denetimine tabi olacak.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, müessese ve bağlı ortaklıkların yıllık hesapları ile gelir ve harcamalarına ilişkin iş ve işlemleri Sayıştay denetimine tabi olacak. Sermayesi 100 milyon TL'den 600 milyon TL'ye yükseltilen Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ana Statüsünde Değişiklik Yapılmasına Dair Ana Statü Resmi Gazete'de yayımlandı. Ana Statü; teşekkülün hukuki yapısı, faaliyet alanı ve görevleri, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştirakleri, tasfiye, denetim, mali ve personele ilişkin hükümleri, malvarlığı ile diğer ilgili hususları kapsıyor.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren ana statü ile teşekkülün hukuki statüsünde değişikliğe gidildi. Buna göre teşekkül 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. Teşekkülün Sayıştay denetimine tabi olmadığına yönelik hüküm ise kaldırıldı.

-SERMAYE ARTIRIMINA GİDİLDİ-

Teşekkülün sermayesi 100 milyon TL'den 600 milyon TL'ye yükseltildi. Sermayenin tamamı devlete ait olacak. Sermayesi, ilgili Bakanlığın teklifi üzerine Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ile değiştirilebilecek.

Yönetim kurulu kararları, noter tarafından onaylı karar defterine tarih ve sıra numarası altında yazılacak. Karar defterinin her sayfası toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanacak. Yönetim Kurulu, genel müdürün teklifi üzerine, Teşekkül ana organizasyon şemasında, genel müdür yardımcılarından sonraki birinci ve ikinci hiyerarşik kademede yer alan genel müdürlük birimlerinin kurulmasına veya kaldırılmasına karar verecek.

Genel müdürlük bugüne kadar; genel müdür, YPK kararı ile belirlenecek sayıda genel müdür yardımcısı ve bağlı alt birimlerden teşekkül edecek. Daha önce genel müdürlük genel müdür, genel müdür yardımcıları, ana hizmet birimleri, danışma ve denetim birimleri ile yardımcı birimlerden oluşuyordu.

-BAĞLI ORTAKLIKLARIN DENETİMLERİ TEŞEKKÜL TARAFINDAN YAPILACAK-

Bağlı ortaklıkların denetimleri teşükkül tarafından yerine getirilecek. Teşekkül gerektiğinde bağlı ortaklıklarda inceleme ve soruşturma yapabilecek. Bağlı ortaklık, Teşekkül yönetim kurulu tarafından tespit edilen strateji, üretim, yatırım, plânlama ve pazarlama ana hedeflerine göre hareket edecek. Bağlı ortaklıkların, bilanço ve kâr-zarar cetvellerini hazırlamaları ve en geç Mart ayı sonuna kadar Sayıştaya göndermeleri zorunlu olacak. Sayıştayın, bağlı ortaklığa ilişkin raporunu hazırlaması ve en geç Mayıs ayı sonuna kadar teşekküle ve bağlı ortaklığa göndermesi gerekecek. Bağlı ortaklık genel kurulu en geç Haziran ayının sonuna kadar toplanır ve Sayıştayın raporunu da dikkate alarak kararlarını verecek. Genel kurul kararlarına ilişkin tutanak üç iş günü içinde Sayıştaya gönderilecek. Sayıştay, bağlı ortaklık genel kurulunca alınan kararı, Teşekkül hakkında düzenleyeceği raporda değerlendirecek.

Teşekkül ve bağlı ortaklıkları, kesinleşen yıllık genel yatırım ve finansman programlarının birer örneği; Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlığa, Kalkınma Bakanlığına, Sayıştay ve ilgili bakanlıklara, işletme bütçeleri ise genel müdürlükçe ilgili bakanlığa ve Sayıştaya gönderilecek. Teşekkül, kalkınma planına göre yapılması gereken yatırımlara ait mali ekonomik ve teknik çalışmaları zamanında yaparak projelerini hazırlayacak ve bağlı ortaklıklarının aynı esaslar çerçevesinde hazırladıkları projeleri ekleyerek takvim yılı başından yedi ay önce ilgili bakanlığa ve Kalkınma Bakanlığına gönderecek.

-BİLANÇO VE NETİCE HESAPLARI, FAALİYET RAPORLARI İLE BİRLİKTE SAYIŞTAY'A GÖNDERİLDİ-

İlgili Bakanlık, teşekkül ve bağlı ortaklıklarının projeleri üzerinde gerekli incelemeleri yaparak, bunları yıllık genel yatırım ve finansman programına dahil edilmek üzere aynı yılın Haziran ayı sonuna kadar Kalkınma Bakanlığı'na ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakanlığa gönderecek. Genel müdürlüğün ve bağlı ortaklıkların bilanço ve netice hesapları, tekdüzen muhasebe sistemine göre belirlenen tiplere uygun olarak, ait oldukları yılı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar hazırlanacak ve faaliyet raporlarıyla birlikte Sayıştaya gönderilecek.

Teşekkül, müessese ve bağlı ortaklıkların yıllık hesapları ile gelir ve harcamalarına ilişkin iş ve işlemleri Sayıştay denetimine tabi olacak. Teşekkül, müessese ve bağlı ortaklık personelinin; istihdam şekilleri, atama, göreve son verme, yükümlülük ve sorumlulukları, kadro tespiti, ücret, prim, ikramiyeler, yurt dışına gönderme, siyasi faaliyet yasağı, vekâlet ücretlerinin dağıtımı ile yönetim kurulu üyesi ve tasfiye kurulu üyelerinin ücret ve hakları konusunda 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanacak.

Hidrojen Peroksit A.Ş., teşekkülün iştirakleri arasından çıkarıldı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title
Close