Sermaye Piyasaları Kongresi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, "Kredi derecelendirme kuruluşları şeffaf olmayan yapıları nedeniyle hemen her ülkede davalık oldular.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, "Kredi derecelendirme kuruluşları şeffaf olmayan yapıları nedeniyle hemen her ülkede davalık oldular. Kredi derecelendirme kuruluşlarının daha şeffaf, daha ölçülebilir, daha karşılaştırılabilir derecelendirme yapmaları konusunda G20 bünyesinde çalışmalar var." dedi.
Ertaş, "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi" kapsamında gerçekleştirilen "Sermaye Piyasalarında Düzenleme Eğilimleri" panelinde yaptığı konuşmada, yapılan her düzenlemenin toplumdaki tüm kişileri doğrudan ya da dolaylı etkilediğini, bu nedenle düzenleme yaparken ihtiyaç, eğilim ve trendlerin hangi yönde olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ertaş, şunları kaydetti:
"62 süper zenginin serveti, dünya nüfusunun yarısının servetinden daha fazla. Dolayısıyla düzenleme yaparken bu tabloyu dikkate almak gerekiyor. Bir başka istatistik, ilk yüzde 1'in serveti, geriye kalan yüzde 99'un servetinden daha fazla. Hem 99'un ihtiyacını karşılayacak hem de yüzde 1'in ihtiyacını karşılayacak düzenleme yapmamız gerekiyor. Düzenleme ortamında piyasada yoğunlaşma konusunu da ele almak gerek. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler, iş hayatımızı, hayatımızı, iş yapış şeklimizi çok yakından etkiliyor. Belki de üzerinde en çok konuşulması gereken, demografik ve davranışsal değişimler var. Özellikle gençlerin değişik beklentileri, online ve sosyal platformlar üzerinden finans kurumları ile iletişime geçmeleri, önümüzdeki dönemde finans kurumlarını yakından etkileyecek gelişmelerden bazıları..."
Kurumların düzenlemeleri yaparken trendleri dikkate alması gerektiğini vurgulayan Ertaş, sermaye piyasalarının en problemli alanlarından birinin kredi derecelendirme kuruluşları olduğunu söyledi.
Ertaş, "Kredi derecelendirme kuruluşları şeffaf olmayan yapıları nedeniyle hemen her ülkede davalık oldular. Hem yatırımcılara gereken hizmeti vermediler hem de tutarlılıkları ve güvenilirlikleri konusunda ciddi kuşkular oluştu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının daha şeffaf, daha ölçülebilir, daha karşılaştırılabilir derecelendirme yapmaları konusunda G20 bünyesinde çalışmalar var." diye konuştu.
MKK ve Takasbank da İstinye yolcusu...
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da projeler kaçmadan içinde yer almak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Ben çok konuştum, 'Üçüncü havalimanını, üçüncü köprüyü yakalayabilir miyiz?' diye, onlar gitti. Şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü konuşuluyor. Şu an tam lansman aşamasındayız. Muhakkak oraya, menkul kıymeti de finansman paketinin içine yerleştiriyor olmamız lazım. Yine Kanal İstanbul büyük bir fırsat... Ana fokus olacağımız alanlardaki konsorsiyum firmalarına nasıl, hangi ürünlerle aracı kurumlar, sermaye piyasaları menkul kıymet yer alabiliriz, düşünce dünyamızı bununla yoğurmamız lazım. Regülasyon anlamında çok esnek bir kurumumuz var."
Borsa İstanbul'da son yıllarda yapılan değişim ve dönüşüme değinen Karadağ, bu yıl içerisinde Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank'ın İstinye yerleşkesine transferinin de gerçekleşeceğini bildirdi.
Karadağ, önümüzdeki dönemde İslami finans ve inovatif finansa yoğunlaşılması gerektiğini belirterek, "Biz eğer gerçekten yeni ürünler dizayn edeceksek, modernitenin bizi sürüklediği alana değil de doğala doğru yaklaşalım. Eğer biz inandığımız ürünlerle ulusal ve uluslararası yatırımcının karşısına çıkarsak sermaye piyasaları aranan canlılığa kavuşacaktır." dedi.
Borsanın halka arzına ilişkin soru üzerine de Karadağ, 2018 sonuna kadar mutlaka halka arzı tamamlamak istediklerini, Borsa İstanbul'a yakışır bir halka arz yapacaklarını söyledi
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç ise Türkiye'nin tasarruflarını artırması gerektiğini, bu anlamda Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) önemli olduğunu vurguladı. Genç, "İşverenler çalışanların hepsini otomatik olarak sisteme dahil edecekler ama çalışan istemediği takdirde çıkabilecek, bir mecburiyet yok. Çıkmak isteyenler biraz çaba harcayacak. Bu işin psikolojik yönünden faydalanmak istiyoruz. İstemeyen zaten çıkabiliyor."
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Bostan da dünyada 49 ülkenin ülke varlık fonu kurduğunu belirterek, 2008'den beri fonların büyüklüğünün ikiye katlandığını söyledi.