Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Seramik Sektörünün 2018 İhracat Hedefi 1,1 Milyar Dolar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, geçen yıl 10 milyar lira ciro elde eden seramik sektörünün, 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, "Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyerek 11 milyar dolarlık ciroya ulaşmasını bekliyoruz.

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, geçen yıl 10 milyar lira ciro elde eden seramik sektörünün, 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, "Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyerek 11 milyar dolarlık ciroya ulaşmasını bekliyoruz. İhracatta da beklentimiz yüzde 10 artışla 1,1 milyar dolara ulaşmak." dedi.

TSF tarafından ekonomist Can Fuat Gürlesel'e ikincisi hazırlatılan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017'nin son çeyreğine ilişkin sonuçlar, İstanbul Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nda (UNICERA) açıklandı.

Raporun sonuçlarını gazetecilerle paylaşan Çenesiz, 2017'nin son çeyrek verilerine göre, seramik sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı katma değerle geçen yılın üçüncü çeyreğinde olduğu gibi yine ipi göğüslediğini söyledi.

Çenesiz, "Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017 yılı son çeyrek verilerine göre, 18 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 22,33'lük oranla son çeyrekte de katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnşaat seramiklerini 6,53 katkı oranıyla giyim eşyası ve 4,40 katkı oranıyla mobilya sektörü takip etti." diye konuştu.

Endeksin ikincisini açıkladıklarını hatırlatan Çenesiz, "Bu endeks göstermektedir ki, inşaat seramiklerinin Türkiye ihracatına olan net katkısı düzenli bir şekilde artmaktadır. Kasımda açıkladığımız endekste ilk 9 aylık dönemdeki katkı oranımız 18,27'ydi. Yılın son çeyreğine bakıldığında bu oranı 4 puan daha artırarak katkı oranımızı 22,33'e çıkardık. Bu, Türk ekonomisi ve sektörümüz adına son derece önemli bir veridir." ifadelerini kullandı.

Net ihracatın, yüksek katma değerli üretim yapıldığını gösterdiğini kaydeden Çenesiz, ihracatın ithalattan yüksek olduğu sektörlerde rekabet gücünün yüksek olduğunu, ülke ekonomisini geliştirecek ve ileriye götürecek sektörlerin bu sektörler olacağını söyledi.

Dördüncü çeyrekte Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nde genel bir iyileşme görüldüğünü ifade eden Çenesiz, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye sanayisinin genel katkı oranı yükselirken, 15 sanayi kolunun katkı oranları bir önceki çeyrek döneme göre iyileşme gösteriyor. İhracat katkı oranı pozitif olan 9 sektör bulunuyor. Sadece 3 sanayi kolunun ise katkı oranı düşüşe geçmiş. Hazırladığımız bu endeks, Türk ekonomisinin gelişimi adına sektörleri yönlendiren akademik ve tarafsız bir çalışmadır. Takip edilmeli ve iyi yorumlanmalıdır."

"İnşaat seramiklerinde üretimin gücü, 2017'de daha da arttı"

Erdem Çenesiz, Türkiye ekonomisinin yapısal sorununun, ekonomik büyümenin hızlanmasıyla ithalatın hızla artması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin benzer gelişmeyi 2017'de yaşadığını ifade eden Çenesiz, şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisinin 2017'de yüzde 7 büyümesi beklenirken, ithalat yüzde 17,7 artarak 233,8 milyar dolara, dış ticaret açığı ise yüzde 36,8 büyüyerek 76,7 milyar dolara çıkmıştı. Türkiye'de çok sayıdaki sektörün ithalatı, ekonomik büyüme ve sektörlerin büyümesine karşı duyarlıdır. İç pazarda genişleyen talep birçok sektörde ithalat ile karşılanmaktadır. Seramik sektörü olarak bizim gücümüz burada ortaya çıkıyor. Seramik sektörü iç piyasadaki talep artışının tamamına yakınını içerideki üretim ile karşılayabilmektedir. Bunu yaparken aynı anda ihracatımızı da artırabilme gücüne sahibiz. Ekonomide ve inşaat sektöründe yaşanan hızlı büyümeye karşın inşaat seramikleri sanayi, hem iç talep artışını karşılamış hem ihracatını artırmış hem de ithalatını azaltmıştır."

Çenesiz, geçen yıl 10 milyar lira ciro elde eden sektörün, 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, "Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyerek 11 milyar dolarlık ciroya ulaşmasını bekliyoruz. Geçen yıl yüzde 9 büyümüştük. Bu yılki eklenecek 1 puanın ihracattan gelmesini bekliyoruz. İhracatta da beklentimiz yüzde 10 artışla 1,1 milyar dolara ulaşmak." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi
title