Senegal'den Söke'ye Gelen Mango Çekirdeklerinden Krem Üretildi
Aydın’ın Söke ilçesi ve Senagalli kardeş şehri Saint Louis’in işbirliği ile mango çekirdeğinden krem üretildi.
Aydın'ın Söke ilçesi ve Senagalli kardeş şehri Saint Louis'in işbirliği ile mango çekirdeğinden krem üretildi.
Türkiye'de tek ve dünyada sektöründeki sayılı tesislerden biri olan Tabia, bitki ve çekirdekleri CO2 Extraction siteminde işleyerek yepyeni ürünler elde ediyor. Tabia, bu kez Söke'nin kardeş şehrinden gelen mango çekirdeklerini işledi. Numune olarak yapılan üretimde mango çekirdeklerinden ciltte kullanılabilecek krem elde edildi. Ekstre edilen mango çekirdeğinden çıkan yağın vücut sıcaklığında deri ile teması halinde sıvılaşarak koruyucu ve yumuşatıcı bir tabaka oluşturduğu gözlendi. Mango çekirdeğini işleyerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Tabia, Söke ve Senagal arasında belki de geliştirilebilecek bir ekonomik işbirliğinin de temelini atmış oldu.
Geçtiğimiz Mart ayında Söke Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzalayan Senagal'in Saint Louis kenti ile ekonomik adım atıldı. Saint Louis kentinden Söke'ye gelen Belediye Başkan Yardımcısı Aida Mbaye Dieng ve Meclis Üyesi Aissatou Wade Diop'a Tabia gezdirilerek, yapılan üretim ile ilgili bilgi verildi. Çekirdeklerin işlendiğini öğrenen Başkan Yardımcısı Aida Mbaye Dieng, ülkelerinde bol miktarda mango çekirdeği olduğunu belirterek, numune göndereceğini söyledi. Gelen numuneler Söke'de Tabia tarafından işlenerek kreme dönüştü. Tabia'dan yapılan açıklamada, daha geniş kapsamlı yapılacak çalışmalarla mango çekirdeklerinden doğal kremler, güneş koruyucular, nemlendiriciler ve saç bakım ürünleri üretebilmenin mümkün olduğu belirtildi.
Extraction siteminin Türkiye'de tek ve dünyada sayılı olduğunun, bu tesisin Söke'de bulunduğunun altını çizen Söke Belediye Başkan Yardımcısı Fahri Sivrioğlu, "Kardeş şehirden bize göndermiş oldukları mango çekirdekleri işlendi. Tabi daha bir takım laboratuvar çalışmaları yapılmadı ama çok doğal ve anında kullanılabilecek krem elde edildi. Mango üzerine daha önce yapılan detaylı çalışma yok. Bu anlamda da bir ilk oldu. Senagal'den gelen misafirlerimiz kendilerinde çekirdeğin bol olduğunu belirtmiş, bu çekirdeklerden de bir şeyler elde edebilir miyiz düşüncesinde yola çıkıldı. İnşallah daha da geliştirilir" diye konuştu. - AYDIN