Kara para akladığı gerekçesiyle SBK Holding ve Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlıklarına el konuldu
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, ABD'nin Utah eyaletinde gerçekleşen bir dolandırıcılıkta elde edilen paraların Türkiye'ye transferine aracılık ettiği belirtilen Sezgin Baran Korkmaz ve SBK Holding'in mal varlığına el koyma kararı alındı. Korkmaz'ın yanı sıra 13 kişinin de bütün şirketlerinin mal varlığına el konuldu.
Sbk Holding yönetim kurulu başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın bütün mal varlığına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine 10 Sulh Hakimliğinin verdiği kararla el konuldu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Sezgin Baran Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında kara para aklama suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Eylül'de şirketlerinin tüm mal varlıklarına el konulması için 10. Sulh Hakimliğine talepte bulundu.
Savcılığın talebinin delil elde etmeye yönelik olduğunu belirten hakimlik, Sezgin Baran Korkmaz ve 13 kişinin tüm şirketlerinin mal varlığına el koydu. Hakimlik kararında Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte Jacop Ortell Kingston, İsaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston, Lev Dermen, Doğa Dodan, Kamil Feridun Özkahraman, Alptekin Yılmaz, Mehmet Demir, Yakup Levent Korkut, Zeynel Eren, İzzet Bozkurt'un kara para aklama suçlaması nedeniyle mal varlıklarına el konulması karar verdi.
Kararda şüphelilerin Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Heksağon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ünosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne SARL, şirketlerinin mal varlığına el konuldu.
BOYACILIK GÜNLERİNE GÖNDERME YAPTI
Bu gelişmenin ardından Sezgin Baran Korkmaz bu akşam sosyal medya hesabından memleketi Kars'ta boyacılık yaptığı günlere gönderme koyarak "Çayı koyun yeniden başlıyoruz" dedi.
TÜRKİYE'DE MAL VARLIKLARININ ABD TARAFINDAN GERİ ALINMASINI TALEP ETMİŞTİ
ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın (SBK) Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. 'Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.
NEYLE SUÇLANIYOR?
ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın (SBK) Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti.
Amerika'da dolandırıcılığa karışan Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği iddia ediliyordu. 2014-2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralar ile SBK'nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı Kingston Kardeşler tarafından öne sürülmüştü. Kingston Kardeşler Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK'ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.
Aynı davada, Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve iş birliği yapan Lev Aslan Dermen de suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen'in Sezgin Saran Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu iddia edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan kararla SBK'ya ait mal varlıklarına el konuldu.