Haberler

Sanat, Yatırımcıların Yeni Gözdesi Oldu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Magnum Opus Sanat Platformu Kurucusu Selin Bozkurt, geçen 15 yıl içerisinde çağdaş sanat eserlerinin yer aldığı müzayedelerden elde edilen gelirin yüzde 1800 arttığını kaydetti.

Magnum Opus Sanat Platformu Kurucusu Selin Bozkurt, geçen 15 yıl içerisinde çağdaş sanat eserlerinin yer aldığı müzayedelerden elde edilen gelirin yüzde 1800 arttığını kaydetti.

Bozkurt, yazılı açıklamasında, kurdukları platform ile İstanbul'da Türkiye'nin kültürel iklimine katkı sağlayan sanatçıların atölyelerini ziyaret ettiklerini ve eserlerin ortaya çıktığı ortamları sanatçılar ile birlikte görme şansı bulduklarını anlattı.

Magnum Opus Sanat Platformu ile "www.magnumopus.com.tr" internet adresinde Türkiye ve dünyanın sanat gündeminden haberlere, yeni akımlara, trendlere, önemli sanatçılara ve genç yeteneklere yer verdiklerini anlatan Bozkurt, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de sanat piyasası günden güne büyüyor. Ülkemizdeki çağdaş sanat ekonomisinin hacmi 350 milyon dolar seviyesine ulaştı. Sanatın aynı zamanda bir yatırım aracı olarak görüldüğü İngiltere, ABD, Çin ve son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerde yeni açılan müzelerle birlikte turist sayısında görülen artış, bu ülkelerin ekonomilerine önemli katkılar sağlıyor.Eğer Türkiye'de de atılımlar yapılırsa, sanat pazarının önemli noktalarından biri haline gelebiliriz ve Türkiye'ye müthiş katma değer sağlanabilir."

Bozkurt, dünya genelinde 2000-2014 yılları arasında her sene ortalama 700 müze açıldığını hatırlatarak, bu rakamın 19 ve 20. yüzyılda açılan müzelerin toplamından daha fazla olduğunu vurguladı. Bu müzelerin doğru eserlerle donatılmasının sanatseverlerin ilgisini çekebilmek için son derece önemli olduğuna işaret eden Bozkurt, şu ifadeleri kullandı:

"Müzecilik endüstrisinin en iyi eserleri elde etmeyi arzulaması, sanatçıları daha değerli eserler üretmek konusunda motive ediyor. Sanat piyasasındaki bu hareketlilik de 3. kuşak denilebilecek genç sanatçıları cesaretlendiriyor. Geçtiğimiz 15 yıl içerisinde çağdaş sanat eserlerinin yer aldığı müzayedelerden elde edilen gelir yüzde 1800 arttı. Türkiye olarak bizim de bu ciroların içinde yer almamız için bu işin iletişimini yapmak çok önemli.

Sanat yatırımının diğer yatırım araçlarından tek farklı yanı, bugün satın aldığınız eserin gelecek yıl yüzde 30 oranında değerlenme imkanı bulunması. Bu kadar yüksek bir getiriyi diğer araçlarda elde etmek pek mümkün değil. Bunun için illa pahalı eserleri almanız da gerekmiyor. Genç sanatçıların daha düşük maliyetli eserleri yıllar içerisinde ciddi değerler kazanabiliyor. Doğru yatırım yapmak isteyen ve hangi eserleri alacağını bilmeyenlerin alanlarında uzman sanat danışmanlarından bilgi almaları ve doğru yayınları takip etmeleri önemli. Sanatçı ile ilgili de ciddi bir takip gerekiyor."

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close