Haberler

S&p'nin Türkiye'nin Kredi Notunu Artırması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdal Çelikel - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un, Türkiye'nin notunu artırması konusunda, "Not artırımı olumlu bir gelişme ancak Türkiye'nin hak ettiği not yine verilmedi"...

Erdal Çelikel - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un, Türkiye'nin notunu artırması konusunda, "Not artırımı olumlu bir gelişme ancak Türkiye'nin hak ettiği not yine verilmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasaların Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke olarak gördüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının ise geriden geldiğini söyledi.

Not artırımının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türkiye'nin hak ettiği notun yine verilmediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'de ekonomik göstergelerin ciddi şekilde iyileştiğini, enflasyonun tarihi düşük seviyelere indiğini, 2012'de cari açığın gerilediğini, önemli bir iyileşme kaydettiğini anlattı.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Birçok ülkede kamu borçları artarken, borçların milli gelire oranı artarken Türkiye'de bu, düşme eğilimini devam ettirdi. Bütün bunlarla Türkiye aslında 2013'e çok daha olumlu bir makro ekonomik göstergeler setiyle giriş yapmış oldu. Bu da piyasaları etkileyen bir unsur.

Ayrıca Türkiye güçlü bir siyasi liderliği olan, politikalarını istikrarlı şekilde uygulamaya devam eden bir ülke. Bu yönüyle reformlarını devam ettiren bir ülke. Bütün bunlara baktığımız zaman çok daha iyi bir yerde olması gerekir ama bu atılan adım yetersiz de olsa olumlu yönde bir adım."

-"Türkiye 'yatırım yapılabilir' notuna ulaşması gereken bir ülke"-

Türkiye'nin şu anda "kesinlikle yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması gereken bir ülke" olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Fitch bunu yaptı zaten ama 2 kredi derecelendirme kuruluşunun bu yönde not vermesi, daha farklı seviyeye taşıyacak Türkiye'ye gelen finansal yatırımları. O açıdan önemli. İnşallah önümüzdeki süreçte piyasanın zaten verdiği notu, kredi derecelendirme kuruluşu da vermek durumunda kalacak" diye konuştu.

Buna bakmadan doğru bildikleri politikaları uygulamaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, önemli olanın Türkiye'nin gerçek piyasa aktörlerine güven vermesi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bu politikalar devam ettiği sürece kredi derecelendirme kuruluşları da er veya geç piyasanın bu realitesine uymak zorunda kalacaklar" dedi.

Yılmaz, iki ayrı derecelendirme kuruluşunun yatırım yapılabilir ülke notu vermesinin Türkiye'ye gelecek finansman miktarı ve maliyetini olumlu yönde etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Necati Keleş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close