Haberler

Rönesans, Zumurrud'e Götürdü Libyalı Türk Markasına Koştu

Rönesans, Zumurrud'e Götürdü Libyalı Türk Markasına Koştu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rönesans, Libya'da Başladığı Kuzey Afrika'nın En Büyük Projelerinden Bab Trablus'taki Zumurrud Alışveriş Merkezi'nde Yer Almaları İçin Türk Markalarını Trablus'a Götürdü. Türk Markaların Mağazalarını Açmak İçin Libyalı Girişimciler İzdiham Yarattı. Türk Tarafı İse Franchise Verip, Toptan Satarak Risklerini Sıfıra İndirmekten Yana.

Rönesans, Libya’da başladığı Kuzey Afrika’nın en büyük projelerinden Bab Trablus’taki Zumurrud Alışveriş Merkezi’nde yer almaları için Türk markalarını Trablus’a götürdü. Türk markaların mağazalarını açmak için Libyalı girişimciler izdiham yarattı. Türk tarafı ise franchise verip, toptan satarak risklerini sıfıra indirmekten yana.

LİBYA’da kısa sürede 2 milyar dolarlık iş alan Rönesans, Libya devletine bağlı olan LIDCO ile toplam yatırım büyüklüğü 1 milyar dolar olan alışveriş merkezi (AVM), ofis, otelden oluşan Bab Trablus projesine başladı. Libya’nın en büyük karma projesi Bab Trablus’ta 180 milyon dolarla yapılacak Zumurrud AVM’de yer alması için Türk firmalar özel bir etkinlikle Trablus’ta ağırlandı. Kanunlar gereği yüzde 100 yabancı sermayeli şirketlerin faaliyette bulunamadığı ülkede, Türk markalarını temsil etmek veya ortaklık yapmak isteyen yerel girişimcilerle buluşuldu.

İzdiham yaşandı

Türkiye’den aralarında Kiğılı, Collezione, YKM, Mavi, Teknosa, Aydınlı, Twigy, Zen Pırlanta, Ariş gibi 100 civarında Türk markanın yer aldığı etkinlikte Libya tarafından izdiham boyutunda katılım oldu. 170 civarında Libyalı işadamı Türk markaların mağazalarını açmak için birbirleriyle yarışırken, Türk tarafı sosyalist bir cumhuriyet olan Libya’da franchise kanalıyla faaliyet göstermekten yana.

Alışveriş tek eğlence

Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş, yabancı ortak payında bulunan sınırlamalara dikkat çekerek, alışverişten başka eğlence oymayan ülkede mağazaların gece yarısına kadar, Ramazan’da ise sabaha kadar açık olduğunu söyledi. Kiğılı Kordinatörü Hilal Suerdem, yaptıkları görüşmelerden ikisinin çok olumlu geçtiğini ve Libya’ya franchise vererek girmek istediklerini söyledi. Suerdem, “Bakir bir pazar. Marka yatırımı için uygun zaman. Türk markalara talep çok yüksek. Bu kadar ilgiyi hiçbir yerde görmedik” dedi. Twigy terliklerinin sahibi Sinan Öncel ise ülkede yaşanan değişime işaret ederek, “Pazar ilginç; mağazaları kafalarına göre açıp kapıyorlar. Libya’ya Benetton ve Mango’yu getiren en büyük grup bizi çok ilginç buldu. Biz onlara toptan satarız; istiyorsa aynı konseptte mağaza da açabilir” diye konuştu.

İpekyol, Twist ve Machka markalarını bünyesinde bulunduran Ayaydın Miroglio’dan Nejdet Ayaydın ise, “5’i çok ciddi 20 kişiyle görüştük. Olumlu geçti. Bizi tanıyorlar, istiyorlar. Yüzde 100 franchise vererek faaliyet göstermek isteriz” dedi.

Tiffany Gene lMüdürü Nüvit Alyanak da riskleri minimize etmek için Libya’da franchise kanalıyla faaliyet gösterebileceklerini söyledi. Intersport Türkiye CEO’su Levent Yarcan, genç nüfuslu ülkede gördükleri ilgiye şaşırdıklarını belirterek, “Bizimki gibi bir konsept hiç yok. Burada spor salonları yeni yeni artıyor. Çok fazla firmadan talep geldi.”

BMD: Sadece Libya’ya değil, bölgeye bakın

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Collezione’nin sahibi Ekrem Akyiğit, heyette yer alan BMD üyesi markaların yüzde 75’inin bir franchise bularak Libya’da varlık göstermek istediğini yüzde 25’in ise ortaklık ile marka konumlamaya ağırlık vermekten yana olduğunu söyledi. Libya’nın şu anda biraz risk içermekle birlikte Fas, Tunus, Cezayir’e uzanan bölgeye açıldığını belirten Akyiğit “Burada birini bulurum ona mal satarım anlayışı yanlış. Ortaklıkla bir amiral gemisi mağaza açıp daha sonra franchise vermek daha doğru. Markalarını konumlandır- maları gerek. Burada ortaklık için Collezione’ye birkaç talip çıktı. Hatta Maltalı bir grup aracı olmak istedi ama biz Libyalı bir ortak tercih edeceğiz” dedi.

Zen en büyükle ortak ilk pırlantacı olacak

ÜÇ yüz kilo altını ve yüzde 20 pazar payı olan Libya’nın en büyük altın toptancısı ile görüşen Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Zumurrud’de ortak mağaza açmak için kolları sıvamış. Altın tüketiminin Türkiye’nin 20 yıl öncesini andırdığını vurgulayan Güzeliş, şunları söyledi: “Burada Türk Malı, Hint malı yaygın ama pırlanta pek bilmiyorlar. Pırlantayı bu pazara tanıtacağız. Trablus’ta görüştüğüm herkes Bab Trablus’tan Zumurrud’den haberdar. Çok önemli proje ve Türk marakalar çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. 7-8 firma bizimle görüştü. Hepsi de çok ciddi.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close