Haberler

Rize'de Çay Sektörü Buluşması

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk çayının markalaşmasını sağlamak amacıyla İstanbul'da düzenlenecek Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı öncesi, sektör temsilcileri Rize'de buluştu.

Türk çayının markalaşmasını sağlamak amacıyla 10-12 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı öncesi sektör temsilcileri Rize'de bir araya geldi.

Rize Ticaret Borsası (RTB) salonunda düzenlenen toplantıya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Rize'nin ve bölgenin en önemli ürünü olan Çay üzerinde yapılan bu tür çalışmaların kendileri memnun ettiğini söyledi.

Dünyanın en doğal çayını üreten bir ülke olduklarını ifade eden Erdoğan, "Aynı zamanda kişi başına en çok çay tüketen de bir ülkeyiz. Sektörümüzü geliştirebilmek için ve belirli bir seviyenin üzerine çıkarmak için çalışıyoruz" dedi.

Erdoğan, Rize Ticaret Borsası, Türk çayı ve çay sektörüne hizmet veren insanlar olarak 2023 yılı için ortaya bir vizyon koyduklarını belirterek, " Türkiye'nin milli içeceği olan Türk çayının tanıtımını ve ürün kalitesini arttırmaya yönelik yaptığımız çalışmalar ile 2023 yılına kadar çay ihracatını 50 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz. 50 bin ton kuru çayı satarken katmer değeri yüksek olacak şekilde satabilelim. Tercih edilebilen bir çay durumuna gelebilelim. Böyle bir vizyonla yola çıktık. Bu yapılacak çalışmanın bizim hazırlamış olduğumuz vizyona destek vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan, 3 yıl içinde yaklaşık 8 ülkeye ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yaptıklarını çalışmaları yerinde inceledik. Bu çalışmalar kapsamında kendimize hedefler belirledik. Çay kanunu yapalım dedik. Belirli bir seviyeye getirdik. Bölgede çay kanunu olması konusunda yüzde 90 oranında bir fikir var. Bir emtia borsa sistemi kuralım dedik. Dünyada çayın değerini belirleyen tadımcı insanların yetiştiğini gördük. Bu projeyi hayata geçirdik ve 50 kişiye tadımcı kurumu oluşturduk. Çay sektörünün hedefini belirleyelim dedik. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile 5 yıllık bir kalkınma programı yaptık. 2017 yılına kadar yapmamız gereken planları ortaya koyduk. Bölgemizde ve ülkemizde eksik olan çay ürününün alınıp satıldığı mekanlar oluşturmak istiyoruz. Özellikle Rize'de bir çay çarşısı oluşturmak istiyoruz. Bunun devamında ülkemize gelen turist ve ziyaretçilerin en çok girip çıktığı havaalanlarında çay reyonları oluşturacağız. Dünya çay komitesine üye olduk. 2015 yılında çay şampiyonası düzenleme girişiminde bulunduk. Bunları 2023 hedeflerimiz arasına koyduk."

-"Markalaşmak istiyoruz"

Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz ise Türkiye'de ilk kez bir çay fuarı düzenleyeceklerini belirtti.

Türkiye'den ve dünyadan sektör temsilcilerini, delegeleri aynı platformda buluşturacakları bir fuar düzenleyeceklerini ifade eden Cingöz, "Türk çayının markalaşması tek başına bu etkinlikle olabilecek bir iş değildir. Çay sektörünün bir platforma kavuşması gerekiyordu. Dünyada her sektörün kendi platformu vardır. 2008'den bu yana çeşitli ülkeleri izledik. Küresel trentler ve yerel bir tecrübe olarak markalaşmak istiyoruz. Dünyanın bu konuda aldığı mesafeler tecrübe edilmelidir. Markalaşma üzerinde konuşmamız lazım. 10-12 Nisan'da İstanbul'da bir uluslararası çay forumu düzenliyoruz" diye konuştu. - Rize

Kaynak: AA / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan şoke eden itiraf: Bebek başına 750 TL ödüyordum

"Bebek başına bu kadar para ödüyordum"

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title