Renault'dan Ciddi Uyarı Geldi, Patronlar İşçilere "Eylemi Bitirin" Dedi
Giderek yayılan metal işçilerinin eylemiyle ilgili, Renault Avrasya Bölge Başkanı "Uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" dedi. Patronlardan da "İşe dönün" çağrısı geldi.
Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" dedi.
'SADECE RENAULT'UN MESELESİ DEĞİL'
Kugler, İstanbul Autoshow 2015'te, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bunun sadece Renault'nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiye'ye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi. Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi:
"RİSK ORTAYA ÇIKAR"
"Biz Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye'deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar.
"UZUN VADELİ PLANLARI GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ"
Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum."
PATRONLARDAN ORTAK AÇIKLAMA
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) otomotiv sanayinde devam eden eylemlere ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.
"OTOMOTİV EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ"
Açıklamada, otomotiv sanayinin Türkiye ihracatının, istihdamının, Ar-Ge ve inovasyon gücünün gurur kaynağı ve ülke ekonomisinin lokomotif işkolu olduğuna dikkat çekildi. Bu sektördeki üretimin sürekliliğinin pek çok sektörü yakından ilgilendirdiği vurgulandı.
KAYBEDECEK BİR TEK GÜNÜMÜZ OLMAMALI
Son günlerde otomotiv sektöründe karşı karşıya kalınan sürecin tüm taraflara zarar veren bir
boyuta ulaştığı belirtilerek, şöyle denildi:
"Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edebilmesi için kaybedecek bir tek günümüz bile olmamalıdır. Bugüne kadar işçi, işveren ve işveren temsilcilerinin uyumu ülkemiz otomotiv sanayinin en önemli güçlerinden olmuştur. Şüphesiz sektörümüzde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, iyi niyetli, barışçıl ve yapıcı iklimi korumak tüm tarafların sorumluluğundadır. Türkiye'de üretimden yana olan, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunmak isteyen tüm kesimlerin çalışma barışına katkıda bulunması gerekmektedir.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTE YASAL OLMAYAN YOLLARA BAŞVURMAK...
Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde, hak aramanın yolunun karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır. Sürecin, sosyal diyalog ve çalışma barışı ile olumlu bir noktaya gelmesi tüm tarafların ortak çıkarınadır.
Nasıl ki, işçi kardeşlerimizin taleplerini dinlemek ve değerlendirmek işverenlerin sorumluluğu ise, sadece sektörü değil ülke ekonomisini de telafisi güç zararlara uğratacak üretim kaybının olmaması ve üretim sürekliliğinin sağlanması da işçilerimizin ve bağlı bulundukları sendikaların sorumluluğundadır.
AİLEMİZE OLAN SORUMLULUĞUMUZ...
Hal böyleyken, otomotiv sektörüne hizmet veren kurum ve kuruluşlar olarak, işçilerimizi
sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye
çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız."
TÜRK-İŞ'TEN GREV AÇIKLAMASI
Türk-İş, otomotiv sektöründe devam eden grev hakkında bir açıklama yaptı. Türk-İi Bursa'da devam eden grev ile ilgili "Dileğimiz tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin dialog yoluyla çözülmes" dedi.
TÜRK-İŞ bünyesindeki Metal İş Sendikası'na tepki gösteren otomotiv işçileri Bursa'da iş bırakma eylemi başlattı. Renault ve Tofaş'tan sonra iş bırakma eylemi bazı yan sanayi firmalarına da sıçradı.
Yaşananlarla ilgili suskunluğunu bozan TÜRK-İŞ, bugünkü yönetim kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Bursa'da, Renault işyerinde başlayan, daha sonra da Tofaş ve birkaç işyerinde de devam eden eylemler, Konfederasyonumuz tarafından yakından izlenmektedir. Konfederasyonumuz üyesi Türk Metal Sendikamızın, Bosch işyerinde 38 ay devam eden sendikasız ve sözleşmesiz bir dönemin ardından başarıyla imzaladığı toplu iş sözleşmesinden sonra bazı işyerlerinde eylemler başlatılmıştır.
"EYLEMLER SENDİKA KARŞITI PROPOGANDAYA DÖNÜŞTÜ"
Bu eylemler, bazı çevrelerin yönlendirmesiyle, sendika karşıtı bir propagandaya dönüştürülmüş, Türk Metal Sendikamız hedef haline getirilmiş ve bu işyerlerinde sendikasız bir endüstri ilişkiler sistemi teşvik edilmek istenmiştir.
Oysa dünyanın iki yüz yıllık geleneği göstermiştir ki, sendikasız bir endüstri ilişkileri sistemi, işçiler için kısa süreli başarılar getirse de, kalıcı değildir ve sonuç itibariyle, örgütsüzlüğü ve sömürüyü artırmaktadır. TÜRK-İŞ, işçilerimizin hak almak için verdikleri her mücadeleyi saygıyla karşılamakta, bununla birlikte ülkemizde ekonomik istikrarın ve çalışma barışının da azami düzeyde korunmasından yanadır.
Bu nedenle, Bursa'da ortaya çıkan tepkinin, sendikal örgütlülüğü koruyarak, barışçı yollarla çözümü için, Türk Metal Sendikamızla birlikte, elinden gelen çabayı her düzeyde göstermektedir.
Bugün itibariyle aldığımız bilgilere göre, bazı işyerlerinde çalışan işçilerimizin işbaşı yapmış olması, bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme olmuştur. Dileğimiz, tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir.
TÜRK-İŞ Konfederasyonu, bundan sonraki süreçte, Türk Metal Sendikamızla birlikte, başta otomotiv sektörü olmak üzere, tüm sektörlerdeki işçilerimizin sorunlarının giderilmesi için, işverenler ve siyasal iktidar nezdinde her türlü girişimi yapmaya devam edecektir." (Kaynak:Hürriyet-Sözcü)