Kızılot: Yeni Uygulamada Mevlana Felsefesi Var
Prof.Dr.Şükrü Kızılot, İskenderun'da düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, yeni vergi ve ticaret kanununda Mevlana felsefesi olduğuna dikkat çekti.
Vergi ve ticaret kanunlarıyla ilgili kitaplarıyla tanınan Prof.Dr. Şükrü Kızılot, Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, yeni vergi ve ticaret kanununda Mevlana felsefesi olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de "Parayı getir de, nereden getirirsen getir" felsefesiyle hareket edildiğini söyledi.
Vergi ve ticaret kanunları ile ilgili yazıları ve kitaplarıyla tanınan Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof.Dr. Şükrü Kızılot, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nın konuğu olarak geldiği ilçede, 'Vergi ve ticaret kanunlarında son değişiklikler, yeni gelir vergisi kanunu tasarısı' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen panele, mali müşavirler, yatırımcılar ve muhasebeciler büyük ilgi gösterdi. Prof.Dr. Kızılot'un, Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinden söz ederken anlattığı fıkralar ve yaşanmış hikayeleri ile katılımcıları kahkahaya boğdu.
Prof. Şükrü Kızılot, Türkiye'de 'Parayı getir de nereden getirsen getir' felsefesinin uygulandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Yeni uygulamada Mevlana felsefesi var. Parayı getir, nereden getirirsen getir. Yeter ki para getir. Dolayısıyla, parayı getirmek çok kolaylaştı. Hatta deniyor ki, 'paran yurt dışında birinin üzerindeyse, onu da kabul ederim getir' diyor. 'Ondan alıp getiriyorum da diyebilirsin' deniliyor. Şu andaki yürürlükte olan mevzuata göre, yurt dışındaki dilediğiniz kadar parayı gönderebilirsiniz. Örneğin 100 bin dolar göndereceksiniz, bunun için hiçbir yerden izin almanıza gerek yok. 500 veya 1 milyon dolar gönderebilirsiniz. Sadece yurt dışına çıkarken, beraberinizde, cebinizde ya da çantanızda 5 bin doları aşan nakit para götüremezsiniz. Bu yasaklandı."
Prof. Dr. Kızılot, ülkedeki kira gelirlerinde, son bir yılda yüzde 237 artış olduğunu, kira vergileri ile ilgili püf noktalarını da anlattı. Bilimsel çalışma yapanların yüzde 35 vergi ödediğine dikkat çeken Kızılot, Avrupa'da bu çalışmaları yapanlardan vergi alınmadığı gibi teşvik sağlandığını da anlattı. - İskenderunhatay