Polietilen Tereftalat İthalatında Korunma Önleminin Devamına Soruşturma Sonucunda Karar Verilecek
Ekonomi Bakanlığı, polietilen tereftalat (PET) ithalatında (78 ml/g veya daha fazla viskozitesi olanlar)uygulanmakta olan korunma önleminin etkilerinin değerlendirilmesi ve söz konusu önlem uygulamasının devamının gerekli olup olmadığının incelenmesi amacıyla soruşturma açılmasına karar verdi.
Ekonomi Bakanlığı, polietilen tereftalat (PET) ithalatında (78 ml/g veya daha fazla viskozitesi olanlar)uygulanmakta olan korunma önleminin etkilerinin değerlendirilmesi ve söz konusu önlem uygulamasının devamının gerekli olup olmadığının incelenmesi amacıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma 9 ay için tamamlanacak.
Ekonomi Bakanlığı'nın İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre yerli üreticiler tarafından, 3907.60.20.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonlu "polietilen tereftalat, 78 ml/g veya daha fazla viskozitesi olanlar" (PET) ithalatında uygulanmakta olan korunma önleminin süresinin uzatılması talebiyle Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu.
-ÖN İNCELEME-
Başvuru sonrası yapılan ön inceleme korunma önlemi sonrası 2012 yılında düşük oranda azalan ithalat miktarının daha sonra 2013 yılında artış gösterdiği tespit edildi. Yerli üreticilerin ekonomik göstergeleri üzerinde yapılan incelemede önlem sonrası 2012 yılından itibaren üretim, yurtiçi satışlar, kapasite ve istihdam göstergelerinin olumlu seyretmiş olduğu, dönem sonu stoklar, kapasite kullanım oranı, verimlilik ve karlılık göstergelerinin ise olumsuz seyrettiği görüldü.
-SORUŞTURMA AÇILMASINA KARAR VERDİ-
İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, yapılan başvuruyla ilgili olarak 3907.60.20.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan PET ithalatında uygulanmakta olan korunma önleminin etkilerinin değerlendirilmesi ve söz konusu önlem uygulamasının devamının gerekli olup olmadığının incelenmesi amacıyla soruşturma açılmasına karar verdi.
-SORUŞTURMA 9 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK-
Soruşturma, yönetmeliğin ilgili hükümleri kapsamında Genel Müdürlük tarafından yürütülecek. Soruşturma Genel Müdürlükçe yürütülerek 9 ay içinde tamamlanacak. Gerekli hallerde bu süre 6 ay uzatılabilecek. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.