Haberler

"Pırlantanın Borsaya Alınması" Fikrine Mücevhercilerden Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pırlantada ÖTV sorununun, "ürünlerin borsaya alınarak çözülmesi" fikrine ihracatçılardan olumlu tepki geldi İMMİB Başkanı Güner: ''Geçmişte altın, borsa kanalıyla Türkiye'ye girmiş ve piyasaya dağılmıştı. Pırlanta için de aynı uygulama neden söz konusu olmasın''

Erdal Çelikel - Yurt içinde üretilen pırlanta üzerinden alınan yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasının, ürünleri borsaya alarak sonlandırma teklifine mücevher ihracatçılarından olumlu tepki geldi.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez'in mücevher ihracatçısının şikayet ettiği "yurt içinde üretilen pırlanta üzerinden ÖTV alınması sorununun ürünlerin borsaya alınarak çözülebileceğine" ilişkin açıklamalarına mücevher ihracatçıları sıcak bakıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İMMİB) Başkanı Ayhan Güner, pırlantanın borsaya alınmasının ÖTV sorununun giderilmesinde çok etkili olacağını belirterek, "İthal ürünler için vergi yükümlülüğü olmamasına karşın yerli üretici yüzde 20 vergi ödemek zorunda. Geçmişte altın, borsa kanalıyla Türkiye'ye girmiş ve piyasaya dağılmıştı. Pırlanta için de aynı uygulama neden söz konusu olmasın" dedi.

Pırlantanın borsada işlem görmesi için ayrıca bir kanun çıkarmaya gerek olmadığını dile getiren Güner, uygulamanın sektörün kayıt altına alınması anlamında da önemli bir adım olacağını ifade etti.

"Hükümet konuyu ele almalı"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, değerli taşta ÖTV'nin önemli bir engel olduğuna ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Güner, son 1,5 yıldır bu konuyla yakından ilgilendiklerini ancak kamuoyunun olayın öneminin yeni farkına varmaya başladığını belirtti.

ÖTV'nin değerli taş üretim ve ihracatının önünde ciddi bir engel oluşturduğunu anlatan Güner, "Sonuçta biz, istihdam yaratmak, insan çalıştırmak istiyoruz. Dünyadaki elmas borsalarında ÖTV uygulaması yok. Hükümetin bu konuyu ele alması lazım" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kıymetli ve yarı kıymetli taşları da içeren değerli maden ithalatı bu yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 4 katına çıkarak (yüzde 302)  2,6 milyar dolara ulaştı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title