Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Pırlantada Vergi Olmadığı Koca Bir Yalan"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, "Sanatla uğraşan bir camianın, yine sanat ve zanaatın en zirve örneklerini dünyanın 180 ülkesinde aranılır kılan kuyumculuk sektörünü, kampanyasına bir dolgu malzeme olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, "Sanatla uğraşan bir camianın, yine sanat ve zanaatın en zirve örneklerini dünyanın 180 ülkesinde aranılır kılan kuyumculuk sektörünü, kampanyasına bir dolgu malzeme olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz." ifadesini kullandı.

Norayr İşler, sosyal medya üzerinden başlatılan ve pırlantada verginin sıfırlandığına dikkati çeken "#tiyatrobiletimdenVERGİalmayın" kampanyasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kampanyayı başlatanların çağrılarında, "Bugün ülkemizde lüks olarak addedilen yat, pırlanta gibi mallarda ÖTV oranları sıfırlanmış iken, özel tiyatrolardan alınan vergiler sahne sanatlarını lüks bir konuma düşürmektedir. Tiyatroda izleyeceğiniz bir oyun, sizi bir yatla yapamayacağınız yolculuklara çıkarabilir, parmağınızda pırlanta bir yüzüğünüz ya da boynunuzda bir kolyeniz olmayabilir belki; ama kulağınıza küpe olacak çok şeyler de anlatabilir" ifadelerine yer verildiğini anımsatan İşler, kuyumculuk sektörünü hedef gösterenler için 40 bin kuyumcunun hakkını ve hukukunu korumak adına açıklama yaptıklarını belirtti.

İşler, bu coğrafyada 6 bin yıllık bir geçmişi bulunan kuyumculuğun dayandığı tarihsel birikim, az bulunur ustalık becerileri ve yüksek kalitede üretimiyle Türkiye'nin dünyada liderliğe oynayan tek sektör olduğunun altını çizdi.

Yaptıkları işin hem sanat hem de sanatın bir çok ögesini içinde barındırdığına işaret eden İşler, şunları kaydetti:

"Bize göre sanat lüks değil, ihtiyaçtır. Sanatın izleyicileriyle buluşmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve tüm sanatsal faaliyetler sonuna kadar desteklenmelidir. Ki bu minvalde sanat nedir sanatçı kimdir tartışmasına da girmiyoruz. Ancak sanatla uğraşan bir camianın, yine sanat ve zanaatın en zirve örneklerini dünyanın 180 ülkesinde aranılır kılan kuyumculuk sektörünü, kampanyasına bir dolgu malzeme olarak kullanmasını da doğru bulmuyoruz. Şu da bilinmeli ki hedef alınan kuyumculuk sektörü 40 bin işletmesi, 300 bini doğrudan olmak üzere 1 milyon 500 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir ailedir.

Bizim itirazımız; tiyatro camiasının tümünü temsil edip etmediğini bilemediğimiz '#tiyatrobiletimdenVERGİalmayın' kampanyasını başlatan grubun kendi sorunlarına çözüm aramak için başka iş kollarını farklı algı yaratacak bir biçimde işin içine sokarak; aslında hiç de bilmedikleri konularda ahkam kesmeleri. Bundan sonra, başı sıkışan herkesin pırlantada vergi meselesini, yalan yanlış bir şekilde, toplumda hassasiyeti yüksek, çocuk mamasıyla, kefen beziyle, ekmek ve bugün de tiyatro biletiyle karşılaştırıp gereksiz popülizm yapmalarına. Kuyumculuk sektörü üzerinde kötü algılar yaratacak cahilane başka girişimlere asla izin vermeyeceğiz."

"ÖTV kaldırılarak haksız durum giderildi"

İşler, pırlantada vergi olmadığı sözünün koca bir yalan ve bunu söyleyenin de ahmak olduğunu ifade etti.

"Pırlantada ÖTV sıfırlanmış" denilerek sanki kuyumculuk sektöründe "Hiç vergi yok, ÖTV kaldırılarak kuyumculara iltimas yapılmış, ayrıcalık sağlanmış" şeklindeki bir algıyı da hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini belirten İşler, pırlantada kaldırılan yüzde 20 ÖTV'nin mücevher üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen taşlardan alınan bir vergi olduğunu hatırlattı.

İşler, şöyle devam etti:

"Dünyanın neresinde görülmüş bir ham maddeden ÖTV alındığı. Bu vesileyle, bir gerçeğin altını kalın harflerle çizmek istiyoruz. Kaldırılan yüzde 20 ÖTV, yerli imalatı zorlayan, gereksiz hale getiren, ihracatçılarımızı uluslararası fiyat rekabetinde güçsüz bırakan bir uygulamaydı. ÖTV, ithalatı teşvik eden, binlerce atölyelerimize kilit vurulmasına neden olan haksız bir vergi düzenlemesiydi. Onlarca yılda yetişen binlerce ustamızın işinden olmasına neden olmuştur.

Diğer bir deyişle sektör olarak mücevherde kullanılan ham maddeleri; pırlanta ve diğer değerli taşları yurt dışından ithal ediyoruz. Atölyelerimizde 18 ayrı ustanın elinden geçerek takıya dönüşen bu taşları, yüzde 20 ÖTV ödeyerek alabiliyorduk. Bu durum, dünyadaki rakiplerimiz karşısında maça 1-0 yenik çıkmayla aynı anlama geliyordu. Ama, aynı ürün taşıyla birlikte hazır olarak ithal edildiğinde ise neredeyse hiç vergi alınmıyordu. İşte, asıl garabet buradadır. ÖTV kaldırılarak bu haksız durum giderildi."

"Kuyumcu işletmeleri, diğer tüm işletmeler gibi aynı vergi işlemlerine tabi"

Norayr İşler, daha önce, bir sadekarın ruhunu tanımayan, bir mıhlayıcının hassasiyetini bilmeyen, bir kalemkarın inceliğini görmeyen, bir dökümcünün adaletini tartmayan kişi ve grupların kulaktan duyma, yalan ve hezeyan dolu açıklamalarını gereksiz bulduklarını ve kınadıklarını ifade etti.

Borsa İstanbul üzerinden yapılan ithalatta ve ticarette sadece ÖTV kaldırıldığını ancak yüzde 18 KDV getirildiğini anımsatan İşler, bitmiş mücevher ithalatı için KDV ödendiğini belirtti.

İşler, bugün yüzde 80'i küçük işletmelerden, esnaf ve sanatkardan oluşan kuyumcu işletmelerinin diğer tüm işletmeler gibi aynı vergi işlemlerine tabi olduğunun altını çizdi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kampanyanın içerisine çeşni olarak serpiştirdikleri "Pırlantada ÖTV…" sosuyla sempati kazanacaklarını düşünüyorlarsa çok yanılıyorlar. Çünkü, açıklamayı yapanların, bu şekilde davranarak aslında haklı oldukları bir davada kuyumculuk gibi bilgi ve beceri isteyen, emek yoğun sektörleri haksız bir algıyla işin içerisine katarak tepki çekiyorlar. Aslında, bizim onlara tavsiyemiz; başka meslek kolları için kötü algı yaratacaklarına sorunlarını yetkililere doğrudan anlatıp çözüm üretmeye çalışmalarıdır. Bu vesileyle tiyatrocuların sanki 'Pırlantada ÖTV sıfırlanmış… başka hiçbir vergi yok' gibi bir algıyı dillendirmelerini sektörün gerçekleriyle uyuşmayan, mesnetsiz ve doğru bulmadığımızı kamuoyuna saygıyla belirtiriz."

Kaynak: AA / Ekonomi
title