Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Piliç Eti İhracatında Hedef Ortadoğu ve Afrika Pazarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk tavuk eti sektörünün önde gelen markalarından Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, bu yıl nisan ayı itibariyle ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk etinde yüzde 11, toplam kanatlı etinde ise yüzde 18.45 artıran...

Türk tavuk eti sektörünün önde gelen markalarından Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, bu yıl nisan ayı itibariyle ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk etinde yüzde 11, toplam kanatlı etinde ise yüzde 18.45 artıran tavukçuluk sektörünün hedefinde yeni pazarların bulunduğunu söyledi.

Firma olarak Afrika pazarını yakından takip ettiklerini belirten Barbaros, "Şu anda başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya olmak üzere ciddi miktarda ihracatımız var. Ancak, her sektör için olduğu gibi bizim sektörümüz için de Afrika da bizim hedefimizde. Bunun yanı sıra Ortadoğu'nun bütün pazarlarına henüz giremedik" dedi.

Şu anda Irak ve Libya'nın önemli alıcı ülkeler olduğunu ancak, Suudi Arabistan ile daha önce yaşanan sıkıntılar nedeniyle kesilen ihracata yeniden başlayamadıklarını belirten Barbaros, "İki ülke arasında sorunların ortadan kalktığına dair sözlü açıklamalar oldu ancak, işleyişte henüz bunu göremiyoruz" dedi.

Suudi Arabistan'ın yılda 700 bin ton civarında tavuk eti ithal ettiğini ve bunun yüzde 90'lık kısmını Brezilya'dan aldığını vurgulayan Barbaros, "Geri kalan kısmını da yine Avrupa ülkeleri alıyor. Bizim Türk tavukçuluk sektörü olarak bu pazara mutlaka girmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Barbaros, Suudi Arabistan'ın genelde küçük gramajlı tavukları tercih ettiğini, Türkiye'nin ise bu tarz üretime henüz yeterince adapte olamadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Suudi Arabistan her ne kadar petrol zengini ülke olarak bilinse de bu zenginlik halkın tamamına yansımıyor. Bu ülkede zengin kitlenin yanı sıra, ciddi bir yoksul kesim var. Bu ülkelerde tavuk etleri genelde adet olarak satılıyor. Bu nedenle de daha çok küçük ağırlıkta tavuk tercih ediyorlar. Oysa, küçük tavuklar daha maliyetli. Bizim üretim alışkanlığımız halen buna adapte olamadı."

Barbaros, Suudi Arabistan ile ihracatta yaşanan sorunların er geç kalkacağını belirterek, "Bu nedenle her yönden hazırlıklı olmalıyız. Çünkü, karşımızda dünyanın en büyük tavuk ihracatçısı Brezilya var.

Bu pazardaki yasak kalktığı zaman da bizim hazır olmamız lazım. Lojistik kanallarını, müşterilerimizi hazırlamamız lazım. Bu sıkıntı çözüldüğünde, Türk tavukçuluk sektörü yeni bir ivme kazanacak, önü daha da açılacak" dedi.

Afrika'nın da üretimin hemen hemen sıfır olduğu bir noktada bulunması nedeniyle iğneden ipliğe, gıdadan ilaca kadar her üründe talebinin bulunduğunu vurgulayan Barbaros, şunları kaydetti:

"Bizim bu pazarı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu ülkeler geliştikçe, refah düzeyi arttıkça daha fazla ithalat yapacaktır. Bu nedenle bizim bu pazarlara erken hakim olmamız gerekiyor. Şu anda Afrika'nın birçok ülkelerinden görüşme talepleri geliyor. Hatta yatırım talepleri geliyor. Ama oralarda daha ziyade ucuz ürünler isteniyor. Belki ucuz ürünlerle oralara girip, daha sonra diğer ürünlerle pazara tam hakim olabiliriz. Bunun için Afrika ülkelerinde düzenlenen fuarlara katılıma sıcak bakıyoruz. Ayrıca, artık dünya küçüldü. İnternet denen yüzyılın harikası var. İnsanlar artık tek tuşla, istediği ülkedeki dilediği ürüne ulaşabiliyor." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title