Paulson: Alternatiflerle Vakit Kaybetmeyelim 700 Milyar Dolarlık Paketi Hemen Çıkaralım
Demokrat Senatör ve Senato'nun Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd 700 Milyar Dolarlık Kurtarma Paketi İçin Hükümetten Yeni Değişiklikler Talep Etti.
Demokrat senatör ve Senato’nun Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd 700 milyar dolarlık kurtarma paketi için hükümetten yeni değişiklikler talep etti.
ABD Hazine Bakanı Henry Paulson "Gerçek sorunu gölgeleyen ön şartlar nedeniyle paketin çıkmasını geciktirmeyelim" dedi.
DEMOKRAT senatör ve Senato’nun Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd 700 milyar dolarlık kurtarma paketi için hükümetten yeni değişiklikler talep etti. Bunun üzerine harekete geçen ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da komiteye yaptığı konuşmada "Gerçek sorunu gölgeleyen ön şartlar nedeniyle paketin çıkmasını geciktirmemeliyiz" dedi.
Dudd’ın talebi geldi
700 milyar dolarlık paketi komiteye anlatmaya hazırlandığı gün Senatör Dudd’ın hazırladığı ek talepler ile karşılaşan Paulson komiteyi ikna etmek için harekete geçti. Dudd, Paulson’ın planına karşılık hakimlere iflas durumunda dava açan ev sahiplerinin mortgage kredilerini yeniden yapılandırmaimkanı öngörüyor.
Hazine’nin satın aldığı tahvillerin değer kazanması durumunda paranın yüzde 20’sini HOPE’a (Ucuz konut programı) yatırma, yönetici maaşlarına sınır getirme, yatırımları bağımsız bir kurul tarafından gerçekleştirme ve Hazine’nin varlıklarını inceleyecek bağımsız bir görevli atama gibi talepler getirdi.
Fatura daha büyük olur
Komiteye yaptığı konuşamada piyasalardaki türbülansın geçtiğimiz hafta yeni bir seviyeye geldiğini dile getiren Paulson, "Kriz artık ekonominin diğer alanlarına da yayılıyor. Sorunu kökten çözebilmek için artık daha emin adımlar atmalıyız. Bu gibi önşartlar ile paketin önünün kapatılmaması ve sürecin yavaşlatılmaması büyük önem taşıyor. Sonuç olarak sorunlu varlıkları piyasadan temizlemek için harcanacak para, kredi döngüsünün çalışmamasından kaynaklanacak kayıbın altında kalacak" dedi.
Adımlar yeterli olmadı
Noksanları ve aşırılıkları kontrol altında tutabilmek ve hesaplayabilmek için daha geniş çaplı kanuni yapıya ihyiaç olduğunu bildiğini dile getiren Paulson, "Sıra bu kritik konunun çözümüne de gelecek. Ancak, öncelikle önce buı periyodu aşmalıyız. Şu ana kadar koyduğumuz teke tek müdahaleler sıkıntı verdi. Fannie Mea ve Freddie Mac’e el konuldu, AIG kurtarıldı. Bu gibi adımlar piyasaları Lehman Brothersın batışına hazırladı. Bu önemli ve gerekliydi ancak yeterli olmadı."
15 bin dolar
Her Amerikalı aileye 15 bin dolar yük olarak görülen kurtarma paketinin uzun dönemde gerekli olduğunu anlatan Paulson şunları söyledi: "Eminim ki bu planın mükelleflere faturası, alternatifi olan finans piyasalarındaki sorunlardan daha ucuz olacaktır. Finansal kurumların çöküşü ve ihtiyaçları karşılayamaz duruma gelen krediler ekonomik büyümeyi engeller."
Süreç uzarsa etkiler büyür
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, finansal koşulların uzun dönemde iyileşmemesi halinde, bunun piyasalar ve ABD ekonomisi üzerinde çok olumsuz etkisinin olacağını belirtti. Senato Bankacılık Komitesine yaptığı sunumda FED ve Hazinenin gayretlerine rağmen piyasaların olağanüstü bir baskı altında olduğunu, Kongrenin kurtarma paketinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayan Bernanke, "Kongrenin hızlı davranarak, kötüye giden piyasaları rahatlatması gerekiyor. Sürenin uzaması halinde ise etkiler daha derin olabilir" dedi.
Bush: Plan sağlam eminim kabul edilecek
ABD Başkanı George Bush, Kongre’nin finansal krizle ilgili 700 milyar dolarlık kurtarma planı konusundaki yasa tasarısını kabul edeceğinden ve görüş ayrılıklarını gidereceğinden emin olduğunu söyledi. BM Genel Kurulunda dünya liderleriyle görüşen Bush, bu görüşmelerde liderlere, ABD yönetiminin küresel finansal krizle ilgili doğru adımlar attığını, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un hazırladığı planın sağlam bir plan olduğunu söylediğini belirtti. Kongre’de tarafların hızlı davranmak arzusunda olduğunu ifade eden Bush, "İki tarafa da hitap edecek bir yasa olacağından eminim, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar biraraya gelecek" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto da gazetecilere, planın Wall Street’in mali kurumlarını kurtarma planı olduğuna dair bir imaj bulunduğunu belirterek, "Plan ABD ekonomisini kurtarma planıdır" diye konuştu.Fratto, planın ev sahiplerine yardımcı olacağını, yönetiminin "sağlam" şeffaflıkta ısrarcı olacağını ifade etti.
Wall Street’in işi falcılara kaldı
ABD’de kriz yüzünden önünü göremeyen yatırımcılar falcılardan medet ummaya başladı. Şehirde çalışan yüzlerce falcıya göre eskiden aşk üzerine yoğunlaşan soruların neredeyse tamamı şimdi mali konulara kaydı. Her türlü soruna 24 saatte çözüm bulacaklarını söyleyen Wall Street’in falcılarından Fahrusha takma adlı Rosanna Schaffer-Shaw, müşterilerine hiçbir zaman garanti veremeyeceğine dikkat çekerek, "Kirayı ödeyemeyeceğin konusunda sıkıntıların varsa aşka konsantre olamıyorsun. Müşterilerimden hiçbiri en güzel günlerini yaşamıyorlar. Bu nedenle yatırımları konusunda sorular sormayı tercih ediyorlar" dedi. Manhattan’daki ofisinde seansı 400 dolar karşılığında fal bakan Mary Browne ise 28 yıldır bu işi yaptığına dikkat çekerek, "İki müşterime 18 ay önce daha yüksek maaşa rağmen Bear Stearns’e geçmemelerini söylemiştim. Şimdi bana teşekkür kartları atıyorlar. Onlara haberi Bear Stearns JP Morgan’ın içinde erimeden aylar önce vermiştim" dedi. Geçtiğimiz yıllarda doğru tahminleri sonucunda özellikle yatırımcı müşterileri artan Browne Wall Street’ta kaybedenlerin kayıplarını da yeniden yerine koyabileceğini belirtiyor. Fahrusha ise insanların en çok işleriyle ilgili tedirgin olduğunu söyleyerek, "Müşterilerin finans sektöründe çalışıp çalışmadığının çok da önemi yok. Ben her sektörde çalışanlardan bu gibi sorular soruyorum. .Krizin başında sadece finans sektörünü paniğe sokan ortam genele yayılmaya başladı" dedi.