Pastırma ve Sucukta Gurbetçi Bereketi
Bu yıl İç Anadolu'da yaşanan gurbetçi yoğunluğu Kayseri'de pastırma, sucuk üretici ve satıcılarının yüzünü güldürdü Gurbetçiler, çalıştıkları ülkelerdeki yakınlarının yanı sıra Kayseri pastırma ve sucuğunun tadını bilen yabancı komşuları için de alışveriş yapıyor
ESMA AYGÜN - İç Anadolu bölgesinde Ağustos ayında yaşanan gurbetçi yoğunluğu pastırma ve sucuk üretimi ile meşhur Kayseri'de satışları artırdı.
Kayseri Ticaret Borsası (KTO) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri ve çevresindeki illerde uzun yıllardır bu kadar yoğun gurbetçi görmediklerini söyledi.
45 yıldır pastırma ve sucuk ticareti içinde olduğunu belirten Ünlü, "Çarşıları yıllardır ilk defa bu kadar kalabalık görüyorum. Kayserili ve çevre illerden gurbetçiler çarşılara ve alışveriş merkezlerine canlılık getirdi. Neredeyse kalabalıktan yolda yürünmüyor. Tabi bu yoğunluk en çok pastırma ve sucuk satışlarına yansıdı. Geçen aya göre yüzde 70'e varan oranda satışlarımız arttı" diye konuştu.
Ünlü, yaşlı gurbetçilerin kentin meşhur sucuk ve pastırmanın tadını çok daha iyi bildiğini ancak üçüncü kuşak gurbetçi gençlerin bu tadı unutmaya başladığını kaydetti.
Yabancıların da pastırma ve sucuğu çok sevdiğini ifade eden Ünlü, şöyle devam etti:
"Pastırma ve sucuk denilince akla Kayseri, Kayseri denilince de pastırma ve sucuk geliyor. Buradan gurbetçilerimiz çalıştıkları ülkelere hediye olarak pastırma ve sucuk götürüyor. Gurbetçilerimiz sayesinde yabancılar da bu lezzetlerle tanıştı. Pastırmayı bizden sonra en iyi Yunanlılar biliyor çünkü Yunanlıların damak tadı bize benziyor. Gurbetçilerimiz hem kendi yakınları hem de yabancı komşuları için pastırma ve sucuk alıyorlar."
Ünlü, kaliteli pastırmanın kilogramının 65, sucuğun ise 30 liradan satıldığını sözlerine ekledi.
Kazancılar Çarşısı hareketlendi
Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan da kentte yaz sezonunun çok hareketli geçtiğini, Avrupa'dan gelen gurbetçilerin kentteki esnafın yüzünü güldürdüğünü vurguladı.
Alan, pastırma ve sucuk dükkanlarının ağırlıkta olduğu Kazancılar Çarşısı'nda temmuz ve ağustos aylarının gelmesiyle hareketlilik yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Gurbetçilerimizi her yıl havaalanında çiçeklerle karşılıyoruz. Bu insanlarımız çok zor para kazanıyorlar. Kazandıkları parayı da memleketlerinde değerlendiriyorlar. Tarihi Kapalı Çarşı ve pastırmacıların yoğun olduğu Kazancılar Çarşısı yılın en yoğun dönemini yaşıyor. Sadece Kayserili gurbetçilerimiz alışveriş yapmıyor. Sivas, Yozgat, Niğde, Kırşehir gibi çevre illerden gurbete gidenler de Kayseri'nin lezzetleri olan sucuk ve pastırmayı Avrupa'ya götürmek için buraya geliyor."
Hava yoluyla pastırma sucuk götürememekten şikayetçiler
Pastırma, sucuk satıcısı Adem Karaca da gurbetçilerin gelmesiyle satışlarında yaşanan artıştan memnun olduğunu ifade etti.
Gurbetçilerin hem kendilerine hem de bu lezzeti bilen yabancı komşularına pastırma ve sucuk götürdüğünü dile getiren Karaca, "Kayseri pastırmasının tadını alan yabancılar da artık yazın gelmesini bekliyor. Pastırma ve sucuğun Avrupa'ya uçakla götürülmesinde sıkıntı yaşanıyor. Vakumladığımız için pastırma kokmuyor. Yine de yasak var. Yetkililerin bu konuda gurbetçiye yardımcı olması gerekir" diye konuştu.
Sivaslı gurbetçi Gazi Polat, uzun zamandır Almanya'da bahçıvan olarak çalıştığını, tatil için Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Kayseri'nin meşhur ve pastırma sucuğundan almak için kente geldiklerini anlatan Polat, "Hem kendimiz yemek için pastırma ve sucuk alıyoruz. Aynı zamanda Alman komşularımız da sipariş veriyor. Onlara da pastırma ve sucuk götürüyoruz" dedi.
"Avusturyalı komşularımız pastırmaya bayılıyorlar"
26 yıldır Avusturya'da boyacılık yaptığını söyleyen Yılmaz Erdoğan da 5 haftadır Türkiye'de olduklarını belirterek, "Memleketin havasını, suyunu, özellikle de ezan sesini çok özlüyoruz. Gümrükte sorun olsa da pastırma ve sucuğu gurbete götürmeye çalışıyoruz. Avusturyalı komşularımız pastırmaya bayılıyorlar. Orada da pastırma yapılıyor ancak Kayseri'dekinin tadı başka'" şeklinde konuştu.
20 yıldır eşinin işi dolayısıyla Köln'de yaşadıklarını anlatan Kadriye Koçyiğit ise Sivaslı olduklarını, alışveriş için Kayseri'ye geldiklerini belirtti.
Tatilin ardından gurbete dönecek olmanın hüznünü yaşadığını ifade eden Koçyiğit, "Birkaç güne kadar Türkiye'den ayrılacağız. Beraberimizde komşularımız için pastırma ve sucuk götüreceğiz. Ancak uçakta sorun oluyor. Yakalarlarsa eğer pastırma ve sucuğu atıyorlar, o yüzden çok fazla alamıyoruz" dedi.
Gurbetçilerin yanı sıra 1920'li yıllarda mübadele ile Kayseri'den Selanik ve Arnavutluk'a göç eden Rumların torunları da ziyarete geldikleri kentte Kapalı Çarşı'da hareketliliğe neden oluyor.
Tur ile kente gelen turistler, hem atalarının doğdukları toprakları ziyaret ediyor hem de kentin simgesi meşhur pastırma ve sucuğu ülkelerine götürüyorlar. - Kayseri