Haberler

Parlatılan Prinç Ekonomiye Zarar Veriyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Sezer: "Princin görünümü için parlatılması nedeniyle besin değeri düşüyor, ülke ekonomisi her yıl 30 milyon dolar zarar ediyor" "Çeltiğin en besleyici kısmı hayvansal yem olarak tüketilmekte, vitamin değeri oldukça düşük olan kısmı ise insan tüketimine sunulmakta"

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, pirincin parlatılması nedeniyle besin değerinin düştüğünü ve her yıl ülke ekonomisinin 30 milyon dolar zarar ettiğini iddia etti.

Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada pirincin piyasaya sürülmeden önce sadece görünümü için parlatılmasının yanlış olduğunu öne sürdü. Pirincin parlatılması sırasında insan sağlığına faydalı birçok vitaminin yok olduğunu söyleyen Sezer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir tebliğ ile uygulamanın önüne geçebileceğini dile getirdi.

Bakanlığın geçen yıl ekmeklik unda yaptığı tebliğ değişikliğinin benzerini pirinçte de uygulaması gerektiğini belirten Sezer, "Geçtiğimiz yıl ekmekteki kepek oranının düzenlenmesi ile ilgili bir tebliği uygulamaya kondu. Tebliğ ile ekmeklik un üretiminde undaki kepek oranı artırılarak, gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenebilmesi amaçlandı. Aynı şekilde pirinçte de benzer bir uygulama yapılmalı" dedi.

Pirinç üretiminde taneleri parlatma işlemi sebebi ile her yıl  30 milyon dolarlık zarar oluştuğunu kaydeden Sezer, şöyle konuştu:

" Pirinç taneleri yani çeltik, kavuzlarından çıkartılarak parlatılıyor ve beyaz renkli pirinç taneleri elde ediliyor. Tanelerin görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden oluyor.  Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B1 vitamini, nikotinik asit, B2 vitamini, demir ve kalsiyumca zengin dış katman kayboluyor. Geriye yalnızca nişastası zengin bir ürün kalıyor. Oysaki kepek oranı artırılmış pirinç bütün bu riskleri ortadan kaldıracağı gibi sağlıklı nesiller yetişmesinde katkılı olacaktır.

İşin özü, çeltiğin en besleyici kısmı hayvansal yem olarak tüketilmekte, vitamin değeri oldukça düşük olan kısmı ise insan tüketimine sunulmaktadır. Bu parlatma sırasındaki işlemde önemli miktarda zayiat olduğu gibi bu işin sağlık yönü yanında ekonomik yönü de bulunmaktadır. Eğer ilgili bakanlık bir tebliğ yayınlar ve pirinçteki kepek oranını belli ölçülere çekerse pirinçteki zayiat azalır, 30 milyon dolara yakın ithalatın önüne geçilebilir. Türkiye'de 1 milyon ton çeltik üretimi 500 bin ton pirinç üretimi yapılıyor. Yanlış üretim sebebi ile 40 bin dekarlık alanda üretilen 20 bin ton pirinç neredeyse çöp oluyor."

Pirincin daha kaliteli ve besleyici halde üretilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne talep dosyası sunacaklarını aktaran Mustafa Sezer, pirincin parlatılması uygulamasından vazgeçilmesi ile daha sağlıklı bir nesil yetişeceğini söyledi. - Uşak

Kaynak: AA / Ekonomi
Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

Nazilli'de sağanak cadde ve sokakları suyla doldurdu, belediye başkanı özür diledi

Sağanak hayatı felç etti! Belediye başkanı sahaya inip özür diledi

title