Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Pancarda Kota Uygulamasına Tepki

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa’nın İnegöl ilçesinde pancar sökümüne başlandı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde pancar sökümüne başlandı. Son iki yıldır fiyatlardaki artış pancarı yeniden çiftçinin gözdesi haline getirirken, kota uygulaması tepkiye sebep oluyor.

Kulaca yolu üzerindeki pancar toplama alanında inceleme yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bu yıl itibariyle ilçede 10 bin dekar alanda pancar üretiminin yapıldığını belirterek, "Kota, tatlandırıcı ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalmadığımız durumda pancar üretimi İnegöl'de çiftçinin yine önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. İnegöl ve Yenişehir olarak bizler Susurluk Şeker Fabrikası'nın tekrar ve acil olmak üzere üretime geçmesini talep ediyoruz. Gerekirse bunun için imza da toplarız" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Üretim Reformu Paketi Kanun taslağı' ile yapılacak ufak değişiklikler ile 10 milyon insana ekmek kapısı olan şeker pancarı ekiminin bitirileceğini ifade eden Sezai Çelik, "Kota uygulaması, yıllık 3,5 milyar dolar katma değer sağlayan şeker sanayii ile ülke tarımının ve pancar üreticisinin sonu olacaktır. Söz konusu tasarı kanunlaşırsa, şeker pancarının 'paraleli' olan ve 'okyanus ötesini' temsil eden nişasta esaslı tatlandırıcıların kotası tamamen kaldırılacaktır. Şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı çiftçi istediği kadar üretim yapamazken, ABD'nin gıda devi Cargill Türkiye'de artık kotasız üretim yapacaktır. Bu, dolaylı yoldan şeker pancarı ekiminin Türkiye'de yasaklanmasını getirir. Bu kanun, şeker pancarının ve üreticinin ölüm fermanını hazırlıyor. NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 firma şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir. Kotalardan dolayı 15 yıldır zor durumda olan pancar üreticisi, kısa sürede piyasadan çekilmiş olacak. Halk ise kimyevi maddelerle işlenen ve insan sağlığına zararı ispatlanmış olan nişasta esaslı şekerlere mahkum bırakılacak" diye konuştu.

NŞB şeker ve mısır şurubunun birçok ülkede yasak olduğunu hatırlatan Sezai Çelik, "Kendi ülkelerinde siroz, kanser, obezite gibi hastalıklara sebebiyet verdiği için bunları yasaklıyor veya kısıtlıyorlar. ABD'de bu yüzünden kısıtlıdır. Fransa, Hollanda ve İngiltere'de ise yasaklanmıştır. Hatta ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceğini açıkladı ve 'Bunları çocuklara yedirmeyin' çağrısı yaptı. Ülkemizde ise hükümet tarafından serbest bırakılması planlanıyor. Türkiye'de şu an üretimi yapılan NŞB şeker ve mısır şurubunun hammaddesi olan mısır bile ithal olarak gelmektedir. Bu mısırların GDO'lu olduğu bilinmektedir. 1 milyon 600 bin ortağımız adına buna karşıyız. NBŞ kotalarının tamamı için kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi hususu bir kez daha hükümetimiz tarafından gözden geçirilmelidir" şeklinde konuştu - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title