Haberler

Pagev "Türk Plastik Endüstrisi Kongresi" Otomotiv Plastikleri Teması Ele Alındı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: "Toplam plastik üretiminin yüzde 5 civarındaki bölümünü otomotiv plastikleri oluşturuyor, ancak bu ürünlerin potansiyeli bunun çok daha üzerinde"

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, toplam plastik üretiminin yüzde 5 civarındaki bölümünü otomotiv plastiklerinin oluşturduğunu, ancak bu ürünlerin potansiyelinin bunun çok daha üzerinde bulunduğunu bildirdi.

PAGEV tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Türk Plastik Endüstrisi Kongresi"  bu yıl "otomotiv plastikleri" teması ile gerçekleştirildi. Otomotiv sektöründe plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tüm boyutları ile tartışıldığı kongreye; Farplas, Bplas, Engel, Erema, Karel Kalıp, Eurotec, DuPont, Sabic Otomotiv, LyondellBasell, Polyone, DSM gibi otomotiv ve plastik sektöründe dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri ile Kompozit Sanayicileri Derneği Başkanı Şekib Avdagiç konuşmacı olarak katıldı.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu'nun açılış konuşması  ile başlayan kongrede ayrıca "Plastiklerle Hafifletilmiş Araçlar" konulu bir panel de yer aldı.

Farplas Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Burhanoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin diğer panelistleri; TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Tofaş Polimer Kimya Mühendisi Semih Ertürk,  Farba Odelo Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar, Mercedes Benz Türk Geliştirme Kısım Müdürü Sami Doğru ve Avitaş Genel Koordinatörü Halid Avdagiç  olarak sıralandı.

Kongrede plastik malzemelerin teknolojik gelişmeler ve kullanım avantajları ile bir otomobil için; konfor ve güvenlikten taviz vermeden yüksek performans, düşük üretim ve kullanım maliyetleri ile birlikte hafif bir malzeme olarak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladığı belirtildi. Ayrıca dünyada yeni otomobillerde karoseri ve hatta motoru dahil olmak üzere plastik uygulamaları ile ilgili inovatif yaklaşımlar üzerindeki çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğü örnekler ile açıklandı.

Bu yıl İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen PAGEV Plastik Endüstrisi Kongresi'nin diğer sponsorları; Sabic, Engel, Lyondell Basel, İnterplast, Erema, Özler, Tisan SPL, Boykan, Plasmatreat ve DSM olarak sıralandı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu, bu yıl 9'uncu kez düzenledikleri kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirtti.

Türk plastik sektörü olarak bugün ürettikleri kapasite ile Avrupa ikinciliği ve dünya yedinciliğine sahip olduklarını ifade eden Eroğlu, toplam plastik üretiminin yüzde 5 civarındaki bölümünü otomotiv plastiklerinin oluşturduğunu ancak .u ürünlerin potansiyelinin bunun çok daha üzerinde olduğunu bildirdi.

Eroğlu, sektörün gerek dünya sıralamasında daha üst noktalara ulaşabilmesi gerekse ekonomiye katkısını artmasının, katma değeri yüksek ürünler üretmek ile gerçekleşebileceğini, ancak bu ürünleri sadece üretmenin de yeterli olmadığını, ürünleri satacak pazarın da bulunması gerektiğini aktardı.

Türkiye'nin yerli savunma sanayisinden uçak ve otomotiv endüstrisine, yerli biyoteknoloji sektörlerine kadar stratejik öneme sahip yatırımlara ihtiyacı olduğunu dile getiren Eroğlu,  son dönemlerde özellikle yerli otomobil üretimi konusundaki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade etti.

Gelişmelerin oldukça umut verici olduğunu vurgulayan Eroğlu, Türk otomotiv sektörünün  yılda 1 milyonu aşkın otomobil üretttiğini ve bunun yaklaşık yüzde 75'ini ihraç ederek ekonomiye katkı sağladığını kaydetti.

Eroğlu, yerli otomobil üretimi ve sektörün üretim kapasitesinin artması ile birlikte otomotiv yan sanayii ve bu sanayiye üretim yapan plastik sektörünün hızlı bir gelişim sürecine gireceğini aktardı.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de plastik sektörünün Türkiye büyümesinin üzerinde gelişme gösteren bir sektör olduğunu belirtti.

Geçen yıl plastikler ve mamullerinin en fazla ihracat yaptıkları alt sektörümüz olduğunu ifade eden Akyüz, "17,5 milyar dolarlık kimya ihracatında, plastikler ve mamulleri 5,3 milyar ile ilk sırada yer aldı. 2014 yılının Ocak-Kasım döneminde ise yine 5,3 milyar dolar ile yine ilk sırada yer alıyor. Plastik sektörü böylece henüz sene sonu gelmeden geçtiğimiz yılın ihracatına ulaşarak büyüdüğünü bir kez daha göstermiş oldu. Tüm alt sektörlerimizde olduğu gibi Ar-Ge ve inovasyona verilecek önem doğrultusunda yapılacak katma değerli üretim büyüme rakamlarını çok daha yukarılara çıkarır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close